Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Girlpower a királynők korában

  • TV GO
  • 2019. 06. 12., 15:19

Nem feltétlenül jó ötlet, ha a feminizmust megpróbáljuk lenyomni a letűnt korok torkán, de nem hátrány, ha ezt Margot Robbie és Saoirse Ronan próbálja tolmácsolni nekünk.

A Két királynő magyar címe kicsit ferdít az igazságon: igen, van benne két királynő, de a film valójában Stuart Máriáról szól, I.Erzsébetet mellékszerepbe kényszeríti, míg az eredeti cím, a Mary Queen of Scots azért előrevetíti, hogy senki se várjon Margot Robbie-showt műorral és műragyákkal. A történet tehát a híres viszályt Mária szempontjából mondja el feminista kiáltványba, történelmi ferdítésekbe, elsőfilmes hibákba és némi polkorrektségbe ágyazva.

Ha esetleg túl régen lettek volna azok a töriórák: a tizenhatodik században járunk, ahol Stuart Mária frissen megözvegyülve érkezik vissza Franciaországból Skóciába, és szívesen kapná vissza jogos örökségét a skótok királynőjeként. Csakhogy az otthoniaknak nem igazán tetszik, hogy Mária áttért a keresztény hitre, hogy nem nagyon befolyásolható, az uralkodó I. Erzsébetnek meg az nem tetszik, hogy egy másik királynőjelölt zavarja köreit. Azok számára, akik nem buktak meg történelemből valószínűleg nem túl nagy spoiler – de a film se csinál belőle titkot, mert már az elején láthatjuk a konfliktus végét -, hogy I. Erzsébet végül lefejezteti a tőle menedéket kérő Máriát.

A történetnek meg valahogy idáig kéne eljutnia, és van is mit feldolgozni: cselszövések, ármánykodások és hősködések egész sora szegélyezi Mária sorsát. Ezek kicsit felületesen, kicsit ferdítve megjelennek ugyan, a film azonban inkább valamilyen zavaros feminista üzenetet akar közvetíteni. Josie Rourke neve nem véletlenül hangozhat ismeretlenül: az angol rendezőnő eddig színházakban alkotott, a Két királynő az első filmje. És tagadhatatlanul magáénak érzi a feminista vonalat is, amelyet a kelleténél kicsit jobban próbált beleszuszakolni a filmbe, amely elég egyértelműen kimondja, hogy a két nő konfliktusa csak a gonosz férfiaknak köszönhető, akik jellemtelenek, hataloméhesek, és egymás ellen hergelik a két királynőt, akikről azt gondolják, hogy nőként nem valók uralkodónak. Emellett példáulnyíltan ábrázolja a menstruációt a filmben, erről rengeteg helyen nyilatkozott is a rendezőnő, hogy igazi mérföldkőnek tekinti a jelenség kendőzetlen megmutatását a vásznon. Mindemellé pedig kell kötelezően egy feketebőrű és egy ázsiai karakter is a filmbe a polkorrektség jegyében. Mindezzel nem lenne baj, ha nem menne túlságosan is a hitelesség rovására, nem lenne annyira a szánkba rágva az üzenet, amely egyszerűen nem áll jól ennek a történetnek.

Akik megmentik valamelyest a dolgot az természetesen a két színésznő, Saoirse Ronan, Margot Robbie, na meg persze az a sminkes zseni, akinek sikerült teljesen elcsúfítania Robbie-t (bár ezen a téren meg azt az óriási balkövést követték el, hogy Mária karaktere 45 évesen pontosan ugyanúgy néz ki, mint 16 éves korában). Bár Ronan az igazi főszereplő, Margot Robbie játéka izgalmasabb, de kevesebbet is látjuk.

A Két királynő merész vállalkozás volt egy elsőfilmes számára: egyrészt egy ezerszer megfilmesített történetet látunk, másrészt azért Cate Blanchett Erzsébet királynője még túl élénken él mindenki fejében, harmadrészt igen ingoványos talaj az, amikor a korunk egyik ideológiáját megpróbáljuk mindenképp a 16. századi britek szájába adni. Ebben az esetben a két remek színésznőre marad a feladat, hogy mentse a menthetőt.

A Két királynő elérhető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Képek forrása: FOCUS FEATURES

Filmek Neked!

Két királynő

Színes, magyarul beszélő, angol életrajzi dráma (2018)

Elizabeth: Az aranykor

Színes, magyarul beszélő, angol filmdráma (2007)

Elizabeth

Színes, magyarul beszélő, angol filmdráma (1998)

A kém, aki dobott engem

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2018)