Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A konformista apátiától a gonzó szabadságáig - Rumnapló

  • TV GO
  • 2016. 09. 06., 14:30

Johnny Depp újra Hunter S. Thompson bőrébe bújik, hogy végső emléket állítson egykori barátjának.

A szintén Rumnapló című regény, ami a film történetét szolgáltatja, egy igen érdekes alkotás. Hunter S. Thompson könyve elég csapongó, néhol már-már unalmas, aztán egészen más helyeken mégis elképesztően izgalmas és megrendítő. Amit ezzel mondani akarok az, hogy nem volt egyszerű dolga Bruce Robinsonnak, hogy ebből a korai, még nem gonzó, de már nem is konvencionális alapanyagból egy filmet faragjon.

A történet Paul Kempet (Johnny Depp) helyezi a középpontba, aki egyébként Hunter S., mindössze csak az egyik korai írói álnevén. A még ifjú és ezért némi idealizmussal telített (újság)író Puerto Ricoban köt ki, hogy ott a The San Juan Stranál, egy kis pórfészek újságnál bújjon el az írói válsága elől. Ez még messze nem a fékevesztett gonzó újságíró világa, aki egyik meszkalinos utazásból esik a másikba, de azért az előjelek már látszódnak. Paul Kemp még komolyan aggódik a leadási határidők miatt, és úgy gondolja képes lesz konformizálódni, pedig az a rengeteg rum, amit azért kell legurítania, hogy egyáltalán elviselje ezeket a gondolatokat több mint árulkodóak. De Kempnek, mielőtt ráébredne erre az ellentmondásra, még hosszú fejlődésen kell keresztülmennie.

Kép: Warner Independent Pictures

Ennek az útnak az elején találkozik az ingatlan spekuláns Sandersonnal (Aaron Eckhart), aki be akarja szervezni a jó tollú írót, hogy ágyazzon meg egyik mocskos üzletének írásaival. Kempet azonban jobban magával ragadja Sanderson gyönyörű felesége, Chenault (Amber Heard). Önmagáben az utóbbi tény elég lenne, hogy keresztbe tegyen Kemp és Sanderson üzletének, de a Kempben egyre erősebben dolgozó igazságérzet se segít az új hotel tető alá hozásában. Pedig főhősünk tényleg próbál beálni a sorba, de ellenérzését minden perccel csak tovább növeli annak a látványa, ahogy a Sanderson-félék kiszipolyozzák Puerto Ricot és annak lakosságát. Emellett komoly hatást gyakorol rá Sala (Michael Rispoli), aki hasonló, de azért jóval visszafogottabb társa lesz, mint a Félelem és reszketés Las Vegasban a Benicio Del Toro által játszott Dr. Gonzo. Sala ugyanis érzelmileg kicsit már ott van, ahova Kemp fog eljutni a film végére.

A SZEREPLŐK TOVÁBBI FILMJEI A TV GO-N:
- A dán lány
- Fedőneve: Donnie Brasco
- Derült égből szerelem

A Rumnapló izgalmas betekintést nyújt abba, hogyan változtatták egyidőn Puerto Ricot a gazdagoknak mennyországgá, a helyieknek pedig pokollá. Valamint abba, hogyan formálódott Hunter S. Thompson apátiája a radikális szabadság iránti vággyá, mikor végleg rádöbbent, hogy konformistaként képtelen lesz a világon változtatni.

Kép: Warner Independent Pictures

Az összképet talán az rontja el egy kicsit, ami egyben előnyére is válik, hogy azok, akik olvasták a regényt, először biztosan meg fognak ütközni azon a rengeteg változtatáson, amit Robinson eszközölt. De ha jobban belegondolunk ezek kellettek, hogy a filmes műfajnak megfeleltethető mozgalmasabb történetet kapjunk. És így a könyv is friss élmény tud maradni azok számára, akik kedvet kapnak ez elolvasásához.

Ja, és szegény Johnny Depp úgy néz ki, mint aki nem a rumot, hanem a botoxot vitte túlzásba, de legalább nem ripacskodja el a szerepét, sőt, egészen visszafogott. Mi meg ezért nagyon hálásak vagyunk neki.

A Rumnapló megtekinthető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Warner Independent Pictures

Filmek Neked!

Rumnapló

Színes, feliratos, amerikai kalandfilm (2011)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Johnny English újra lecsap

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai akció-vígjáték (2018)

Csillag születik

Színes, magyarul beszélő, amerikai zenés film, filmdráma (2018)