Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Ha egy mez mesélni tudna

  • TV GO
  • 2019. 07. 11., 14:34

Vannak sportok, amik azon túl, hogy ismerjük a játék menetét, sokszor jóval nagyobb jelentéstartalommal bírnak, főleg társadalmi értelemben véve. Aki látta a Tom Hanks-féle Micsoda csapat!-ot az tudja miről beszélek. A baseball, mint sport és játék, egyike azoknak, amik Amerika történelmében számtalan helyen nyomot hagytak maguk után mind etnikai, mind politikai értelemben véve, és amit a filmkészítők nem voltak restek meglovagolni és kópiára vinni.

A nők baseballban betöltött küzdelmes szerepét és befutott karrierjét Gina Davis, Madonna és Rosie O'Donnell óta ismerjük, azonban a nők elfogadása mellett, a színes börű játékosok elfogadása is hatalmas vihart kavart anno a tengeren túlon. Mert a világ legismertebb baseball játékosa, Jack Roosevelt „Jackie” Robinson bizony afroamerikai volt, akiben ha nem lett volna elég büszkeség, elszántság, kitartás, józan ész és nem áll mögé még néhány "nagy" fehér ember is, talán sohasem lesz a Dodgers játékosa. Ez pedig fájó lett volna nem csak a sport, de a filmművészet szempontjából is, hiszen akkor sohasem készült volna el A 42-es című életrajzi film.

Ha valakit nem is annyira a sport érdekel, mindinkább a sport történelemért rajong, annak is erősen ajánlott megnéznie ezt a pár éve készült filmet. És nem, nem csak azért, hogy megtanulhatja belőle, hogy melyik ütés a jó ütés, hogyan kell gyorsan futni és hogy milyen erő kell hozzá, hogy egy téglafalon ripityára törjön valaki egy tömörfa baseball ütőt, hanem azért is, mert Harrrison Ford ismét egy zseniális alakítással örvendezteti meg benne a nézőket, és végre azt is megtudhatjuk, hogy miért is lett Chadwick Boseman később a Fekete Párduc.

Warner Bros.

Jackie Robinson élete, rövidsége ellenére is elképesztően gazdag volt. Egyetemi évei alatt egyszerre 4 sportágban volt válogatott, majd a második világháborúban is a hadnagyi rangig vitte. Katonai előmenetelét sajnos az akkor virágzó rasszizmus derékba törte és hazatérése után sem mint hős katona fogadta az amerikai nép őt és társait, hanem mint a társadalom egy megvetett rétege, akiket csak kifütyülni és gyalázni érdemes. Bár papíron ekkor már ki lett mondva az egyenjogúság, mint alkotmányos tétel, az embereket ez a legkevésbé sem érdekelte. Feketék és fehér nem utazhattak együtt a járműveken, sőt, semmilyen olyan helyiséget és létesítményt nem használhattak a feketék, amiket a fehérek számára hoztak létre. Nos, ebben a környezetben kellett érvényesülnie Jackie-nek, meg úgy egyáltalán, életben maradni. A sok megaláztatás és megkülönböztetés elől végül a baseballba menekült és a Néger Ligában kezdett el játszani.

Út a Hírességek Csarnoka felé

Kiemelkedő sportteljesítménye mellett, bár a kor legkevésbé sem kultiválta, ő mégis bátran kiállt a feketék és fehérek közti egyenjogúságért, amire a Brooklyn Dodgers elnöke, Branch Rickey (Harrison Ford) is felfigyelt és fel is karolta. Úgy érezte, hogy benne meg van az a kurázsi, amit ha sportteljesítményével egyensúlyba tud hozni és szembenéz a feketék sorozatos megaláztatásaival, a meccsek alatti kifütyüléssel és egyéb atrocitásokkal, igenis sokra viheti a sportban, a Dodgers pedig bajnok lehet. Robinson pedig állt a sarat és ha kellett odafordította a másik arcát is, amikor pedig mégis úgy érezte, hogy eltiporják még a saját csapattársai is, Rickey és felesége Rachel is lelket öntött belé.

Warner Bros.

Warner Bros.

Kitartásának köszönhetően 1945-eben havi pár száz dollárért leszerződtették a Dodger előcsapatához, így ő lett az első színes bőrű baseball játékos, aki 1880 után a profi ligában játszhatott. Ha pedig mindez még nem verte volna ki eléggé a biztosítékot az államokban, 1947-ben, a szezon előtt pár nappal a Brooklyn Dodgers átigazolta Robinsont, aki ezzel újabb sporttörténeti pillanathoz érkezett: a profi liga történetében, 60 év után először lépett pályára színes bőrű játékos. Sportkarrierjét ennek ellenére számos negatív megmozdulás szegélyezte, mindaddig, amíg saját csapattársai is fel nem ismerték, hogy mindegy milyen a bőrszíne, ő is a társuk és egy emberként kell kiállniuk érte.

Warner Bros.

Robinson pedig töretlen elszántsággal hajtott tovább, állta a sarat, amiben rendezett magánélete és gyerekei is csak tovább segítették.

Ami a színészválasztást illeti, aki először a Fekete Párducban látta Chadwick Boseman-t, abban joggal merülhet fel a kérdés, hogy ez a fajta megfontoltság, kimértség és olykor mégis heves igazságérzet honnan is ered? A válasz nyilván kézenfekvő a színészet mesterségénél, ha viszont A 42-est is megnézzük, mintha egy és ugyanaz a személyiség lenne, a jelmez és a díszlet különbözik. Harrison Ford pedig szintúgy tökéletes választásnak bizonyult a határozott, önérzetes öreg úr, akarom mondani elnök úr szerepére, akiről rendre kiderül, hogy a szíve mélyén azért mégis csak egy kedves ember, aki legalább úgy szerette és támogatta Jackie-t és a családját, mintha a sajátja lett volna.

Warner Bros.

A 42-es-nek, azt hiszem tökéletesen sikerült megragadnia a baseball, a rasszizmus és az elfogadás hármasának olykor ijesztő találkozását és rámutatni arra, hogy ha ugyan a bőrszín eltérő is, az értékrend és az eszmék attól még igenis hasonlíthatnak egymásra. Minden nézőpont kérdése.

Érdekességek a "42"-esről:

- Jackie Robinsontól származik az a híres mondat, miszerint: „Egy amerikai sem mondhatja szabadnak magát addig, amíg mindannyian egyenlőképpen szabadok nem vagyunk.

- A mai napig is működik a felesége által létrehozott Jackie Robinson Alapítvány, amit férje előtti tisztelgésből alapított azzal a céllal, hogy támogassa a rászoruló fiatalok iskoláztatását az Államokban.

- 1962-ben Jackie Robison bekerült a Baseball Hírességek Csarnokába.

- Ő volt az első olyan játékos, aki abban a megtiszteltetésben részesült, hogy 1997-ben az MLB összes csapata visszavonultatta 42-es mezszámát.

- 1984-ben, 12 évvel Jackie halála után, Ronald Regan amerikai elnök Elnöki Szabadságéremmel tűntette ki.

- 2005-ben George W. Bush Kongresszusi Aranyéremmel tüntette ki. Mindkét kitüntetés, a törvényhozás által, az Egyesült Államokban adományozható legmagasabb kitüntetések voltak akkor.

- 2007 óta - ekkor volt a 60. évfordulója annak, hogy Robinson belépett a profi ligába -, minden év április 15-én, a Liga összes játékosa Robinson előtti tiszteletadásból 42-es számú mezt visel, a napot pedig elnevezték Jackie Robinson-napnak.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Warner Bros.

Filmek Neked!

A 42-es

Színes amerikai életrajzi dráma (2013)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)

Graffaló és barátai

Színes, magyarul beszélő, angol-német családi animációs film (2009)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)