Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Egy másik világba lépve – 10 film a holdraszállás 50. évfordulójára

  • TV GO
  • 2019. 07. 19., 14:54

Mi így ünneplünk: a TV GO-n összegyűjtöttük Nektek azokat a filmeket a tudomány talán egyik legnagyobb „ünnepe” alkalmából, amelyek valahogy kapcsolódnak az űrhöz, az űrutazásokhoz, egy-egy új világ meghódításához – vagy ennek fantáziájához.

És igazából arra kellett rájöjjünk, hogy legalább annyi film köthető az ember űrben történt úttörő tevékenységeihez, mint amennyi összeesküvés-elmélet övezi a tényeket. Mi azonban az elmúlt évek legnagyobb és legemlékezetesebb filmjeinek gyűjteményét hoztuk el Nektek.

„That's one small step for man, one giant leap for mankind” (Neil Armstrong, 1969. július 20. 20:56)

Először a hidegháborús versengés, majd most, az „új” évezred elején pedig az ember okozta klímaváltozás az oka feltehetően annak, hogy egy új bolygó, új otthon után kezdett el kutatni a tudományos élboly – hogy helyes és etikus-e ez a megoldás, illetve ennek megítéléséről itt nem írunk.

Arról viszont mindenképpen, hogy nem is olyan egyszerű vállalkozás az űrutazás, mint amilyennek az látszik. A tavaly filmvászonra került Chazelle-film, Az első ember tökéletesen ábrázolta azt, hogy az ötvenes-hatvanas években milyen kegyetlen egy világ volt az, amikor az űrversenyt minden áron meg kellett nyerni, úgy, hogy az emberi élet tulajdonképpen nem is számított. És ha valami újba fog az ember, akkor talán ez – hibásan – másodlagossá lesz, azonban ha megvan a gond – mint a hét Oscar-t is nyert Gravitációban, onnan már nem igazán egyszerű visszajönni. Meg persze ott van az emberi kapzsiság is, amikor a sikereket mindenki csak és kizárólag magának akarja – lásd Interstellar, amely szintén a másik kárára fut ki végül.

A nagy kérdés az, hogy tényleg így akarunk-e nekivágni egy olyan utazásnak, ami elég rizikósnak ígérkezik – és nem csak a kimenetele miatt, hanem az is, hogy egyáltalán odaérjünk. Rendben, az amerikaiak újra a holdra akarnak szállni, hogy később a marsi expedíciónak is nekifuthassanak, de még a vörös bolygóval kapcsolatosan is vannak kétségeink. Nem tudjuk, hogy milyen élőlények vannak, ha vannak (MARS Az utolsó napok), meg egyáltalán milyen körülmények fogadnak minket (Mentőexpedíció), ha rátesszük lábunkat a szomszédban.

Persze, nekünk is van mit változtatnunk a hozzáállásunkon, a rendelkezésre álló technikai fejlettséghez való viszonyunkon: tudunk kell kezelni érzelmeinket, valamint az ehhez kapcsolódó következményeket (Közöttünk az űr), de meg kell tudnunk szelídíteni a magát a technológiát is (WALL-E), hogy az valóban minket és a jövőnket szolgálja.

„Itt a holdkomppilóta beszél. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy minden ember, aki hallgat bennünket, legyen az bárki és legyen bárhol, álljon meg egy pillanatra és gondolkodjon el az elmúlt néhány óra eseményein, és adjon hálát mindenki a maga módján.” (Buzz Aldrin a holdséta előkészületei előtt)

10 FILM A HOLDRASZÁLLÁS 50. ÉVFORDULÓJÁRA - TV GO-ÖSSZEÁLLÍTÁS:
- Az első ember
- Közöttünk az űr
- A számolás joga
- Mentőexpedíció
- Csillagok között
- Elysium - Zárt világ
- Gravitáció
- Végjáték
- MARS Az utolsó napok
- WALL-E

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció: TV GO - a 2019. július 17-i részleges holdfogyatkozás Uruguay-i fotója a holdraszállt pilóták indulásának 50. évfordulójának éjjelén (balról jobbra: Neil Armstrong és az őt alakító Ryan Gosling a 2018-as filmben) - Raul Martinez, EPA / Space Frontiers, Getty Images / NBCUniversal

Filmek Neked!

Az első ember

Színes, magyarul beszélő, amerikai dráma (2018)

Közöttünk az űr

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi (2017)

A számolás joga

Színes, magyarul beszélő, amerikai dráma (2017)

Mentőexpedíció

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi (2015)