Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Ma már egy szuperhős is tévedhet, és milyen jól teszi!

  • TV GO
  • 2016. 09. 21., 14:30
  • Szuperhősök

Manapság, ha valaki kiáll egy gépfegyverrel és lemészárol egy hadseregnyi gonosz szemtengelyferdüléses milicistát a filmvásznon, igazából nem csinál mást, mint a nosztalgia képzeletbeli lantján penget meg pár véresen érzelmes húrt. Kijelenthetjük: ez már messze nem elegendő. Annyira nem, hogy erre a fonalra egy Acapulco akciócsoport rebootot se lehetne felfűzni. Rosszak lesznek ettől a régi akciófilmek? NEM!

Ahogy az újabb szuperhősfilmek fényében sem lesznek Tim Burton klasszikus Batmanjei rosszak. Egyszerűen már nem ott tart a filmvilág, ahol 1980-90-ben tartott. De elsősorban ne is a látványra gondoljunk. A Christopher Reeve játszotta Superman esetében elő se fordulhatott, hogy ne tökéletesnek és minden esetben győzedelmesnek lássuk őt, de nem csak a kriptoniti esetében volt így, hanem a többi szuperhős se lehetett túl emberi. Igaz, hogy Burton ebben nem volt teljesen következetes, de a legvégén ő sem merte úgy feltüntetni főhősét, mintha ne birtokolná a bölcsek kövét.

Nem úgy, mint Anthony és Joe Russo Amerika Kapitány: Polgárháborújában. Ahol egyszerűen elkerülhetetlen volt, hogy egy korábban szinte tévedhetetlennek tartott hős, most mégis – látszólag legalábbis – a rossz oldalra álljon. És nem a szokásos, „valami külső befolyás hatására gonosszá válik, de amint attól mentesül megint az igazság lángoszlopává vedlik vissza” kliséről van szó, hanem hogy egy konfliktus két oldala közül az egyikről előbb-utóbb kiderül, hogy igaza volt, a másikról meg, hogy tévedett. Ennyire egyszerű, sőt, emberi.

Disney

Tony Stark (Robert Downey Jr.) és Amerika Kapitány (Chris Evans) szembenállása ráadásul nem csak a fentiek miatt válik minden eddigieknél közelebbivé, hanem mert egy olyan kérdést feszeget, amit itt Európában talán kevésbé értünk, de az Egyesült Államokban annál inkább. A Polgárháború, mint alcím nem csak egy hangzatos marketingfogás, hanem egyértelmű utalás az amerikai polgárháborúra, aminek a kiváltóoka hasonlóan a film konfliktusához, hogy meddig terjednek az egyének, az államok és az úgynevezett szupranacionális, vagyis államfeletti szervek jogai és szabadságai. Persze a rabszolgakérdés miatt nem kérdés, hogy kivel azonosuljunk az 1861–1865-ig tartó közdelem felei közül.

Azonban nincs ilyen könnyű dolgunk az Amerika Kapitány: Polgárháború esetében. A szuperhősök kötelező regisztrációja következtében komoly fenyegetésnek vannak kitéve, ugyanis létrejön egy hely, ahol mindannyiójuk kilétét számon tartják, és ez nem csak saját életük kockáztatásával jár, hanem szeretteik veszélyeztetésével is. Másrészről az is érthető, ha az emberiség szupererőt nélkülöző része aggódva nézi végig azt a rombolást, amit elméletben az ő érdekükben hajtanak végre. És bár a készítők érezhetően a Kapitány ellenőrzés ellenes álláspontja felé húztak, de szerencsére nyitva hagyták a nézők előtt a lehetőséget, hogy Tony Starkkal értsenek egyet, sőt, a legvégén még egy érzelmi azonosulási pontot is adtak a Vasember szurkolók kezébe.

Disney

Az Amerika Kapitány: Polgárháború nem forradalmasítja a filmet, mint művészet, de azt igen, hogy hogyan viseltessünk az egykoron tévedhetetlennek tartott hősök iránt. Ami után legkevesebb kínos lenne, ha a jövőben érkező filmek megpróbálnának egy teljesen elhasználódott felfogáshoz visszatérni, miszerint a szuperhősöknek mindig igazuk van.

Amerika Kapitány: Polgárháború a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása:Disney

Kategóriák: Szuperhősök