Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Zene a mozivásznon – Rachel Portman

  • TV GO
  • 2019. 08. 10., 07:21
  • Romantikus

Kéthetente szombatonként arra vállalkozunk, hogy bemutassuk korunk legnagyobb, leg(el)ismertebb zeneszerzőit, akiknek fő alkotói területe a mozivászon. Egy kicsit belapozunk életükbe, de szemezünk alkotásaik közül is. E heti filmzenészünk Rachel Portman.

Nem, dehogy is – vannak, csak – úgy látszik – kevesen: ez a szakma is olyan, mint a többi fizikai, hogy férfiak dominálnak. De talán ezért is nagyszerű Rachel Portman helyzete, hiszen olyan filmtörténeti esemény kapcsolódik karrierjéhez, amit nem tudnak eltulajdonítani tőle semmiképp se: Portman lett ugyanis az első női komponista, aki a legjobb eredeti filmzene kategóriában Oscar-díjat tudott nyeri, ez pedig annak idején igen nagy különlegességként lett. Szenzációs teljesítmény!

"Mindig megpróbálok a filmzenéimhez igazi dallamokat írni. Megtanultam, amikor régen nagy filmeket néztem, hogy ezek nagyon függenek egy jelentős dallamtól, ilyen például A Keresztapa. Ha a dallam tényleg működik a filmben, akkor a zene is jóval több lesz, mint egy egyszerű aláfestés." (Rachel Portman)

A brit, Haslemere-i gyökerekkel rendelkező Rachel Mary Berkeley Portman talán nem is gondolta fiatalként, mikor még tinédzserként rendkívül zongorázott és más hangszereken játszott, hogy egyszer ilyen teljesítményért fogják elismerni. Tehetsége már a Charterhouse Schoolban megkezdett zenei tanulmányai előtt is megmutatkozott, korábban is komponált kisebb zenei darabokat, tudása legjavát csak ezután bontakoztathatta ki. 19/20 évesként – 1970 körül – komponált aláfestőt egy diáktársai által készített filmhez (Priviliged), amely végül Hugh Grant első filmes szerepének is nevezhető, de a rendező Michael Hoffman is fontos szereplője volt a kornak.

Az egyetemet követően egy televíziós produceri munka, majd egy BBC-szerződés is landolt Portman asztalán. És bár a kilencvenes évekig termékeny időszaka volt ez, nem került mégse rekflektorfénybe, stílusát a legnagyobb brit rendezők mellett csiszolhatta tökéletesre. Mike Leigh romkomja lett a belépője a filmvilágba, melyet követően Hollywoodba is költözhetett további filmes megbízások teljesítésére. Az említett elismerést 1996-ban kapta meg Douglas McGrath Jane Austen-adaptációjához, az Emma-hoz kapcsolódva, melyet további sikermunkák – és további, többek között két Oscar-, két Grammy-jelölések, illetve Golden Globe-nomináció – is követtek. Napjainkban többnyire Hollywood-i filmeken és operákon is dolgozik, de mindezt immár újra a szigetország fővárosából, Londonból vezényli.

ZENE A MOZIVÁSZNON - RACHEL PORTMAN ZENÉS KÖZREMŰKÖDÉSEI A TV GO-N:
- Delfines kaland 2.
- Tökéletesen tökéletlenek
- Egy nap
- Ne engedj el
- Ház a tónál
- Mona Lisa mosolya

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Forrás: Filmzene.net
Illusztráció forrása: TVGO

Kategóriák: Romantikus

Filmek Neked!

Delfines kaland 2.

Színes, szinkronizált, amerikai családi film (2014)

Tökéletesen tökéletlenek

Színes, magyarul beszélő kanadai romantikus vígjáték (2013)

Egy nap

Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus dráma (2011)

Ne engedj el

Színes, magyarul beszélő, brit dráma (2010)