Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Színes-szagos-véres képeslap a hatvanas évek Hollywoodjából

  • TV GO
  • 2019. 08. 13., 14:23

Ha a Volt egyszer egy…Hollywood nem is lett Tarantino mesterműve, az minden kockájáról süt, hogy ez a mester igazi szerelemprojektje.

Aki akár egyetlen filmet is látott Quentin Tarantinotól már az is képben van vele, hogy imádja a régi idők nagy – és kevésbé nagy - filmjeit kreatívan „koppintani” valami szintén régi zenével. Van is miből építkeznie, hisz hosszú évekig tékásként dolgozott, és nagyjából a világ összes filmjét látta, még azt is, ami az alsó polcon porosodott évekig, és mondjuk csak száz darab volt belőle. Az ebből fakadó tudását és szenvedélyét bőven kamatoztatta eddig is, ám a Volt egyszer egy…Hollywoodban ezt a jellegű filmfétisét teljesen leoldotta láncáról, és egy igazi himnuszt kanyarított a hatvanas évek Hollywoodjához.

Ahogy Tarantino is nehezen engedi el a 60-as évek Hollywoodjának bágyadt csillogását, úgy Rick Dalton (Leonardo Dicaprio) is: az egykori sztár neve megkopóban van, már csak epizódszerepekre, esetleg rosszfiúszerepekre hívják. Lassan a kutyát sem érdekli, ám valakit azért mégis: kaszkadőrje, mindenese, és egyben talán az egyetlen barátja, a rejtélyes, és titkos-véres múltat maga mögött tudó Cliff Booth (Brad Pitt) hűségesen szereli meg az antennát, furikázza őt mindennap, és olykor lelkizve elfogyasztanak némi szeszt is. Közben a hippik is a virágkorukat élik, ahogy Sharon Tate (Margot Robbie) is, aki az ünnepelt rendező, Roman Polanski oldalán boldogan és terhesen örül mindennek, ami Hollywoodban történik – mindezt Dalton szomszédságában. Közben pedig egyre közeleg az a tragikus augusztus 9-i éjszaka, amelyről itt még fogalma sincs senkinek, mennyire tragikus lesz, a közelben ólálkodnak ugyanis Charles Manson vad hippijei.

Ha a Ready Player One-t easter-eggzápornak hisszük, akkor a Volt egyszer egy…Hollywood az igazi cunami az intellektuális fajtából. Egy Tarantinohoz hasonló filmőrült valószínűleg nyüszítve fogja a mozi falát kaparni a gyönyörűségtől, ám egy mezei mozinéző, akit behúzott a moziba Tarantino neve valószínűleg a negyedét se veszi észre ezeknek: a nézők töredéke fog csak feljajdulni, amikor A nagy szökés egyik jelenetpróbájába beleszövi Tarantino Daltont, vagy elindul a moziban a The Wrecking Crew – Sharon Tate utolsó filmje -, esetleg Dalton karakteréről eszébe jut az Arizona Riders. Megszámlálhatatlan sok ilyen utalás van konkrétan plakáttal, filmrészlettel, jelenettel, vagy csak a háttérben bekapcsolva felejtett tévében futó filmmel megidézve. Tarantino nem véletlenül adott ki egy 10-es filmlistát, amit ajánlatos látni a Volt egyszer egy Hollywood előtt - amellett, hogy a saját alkotásaiból is bőszen szemezget - aki esetleg ennyire elhivatott, azoknak tessék: Bob és Carol és Ted és Alice (Paul Mazursky, 1969), A kaktusz virága (Gene Saks, 1969), Szelíd motorosok (Dennis Hopper, 1969), Arizona Raiders (William Witney, 1965), Getting Straight (Richard Rush, 1970), Bontóbrigád (Phil Karlson, 1969), Model Shop (Jacques Demy, 1969), Hammerhead (David Miller, 1968), Gunman's Walk (Phil Karlson, 1958), Battle of the Coral Sea (Paul Wendkos, 1959).

Az pedig nehezen elvárható, hogy ennyi felkészülést fektessen valaki egy egyszerű moziélménybe, így sokak számára a film legnagyobb erényének csak a töredéke fog átmenni, de ennél a pontnál nem szabad elfelejteni: Tarantino nem egy tömegfilmes rendező, ezt a filmjét pedig kifejezetten a filmőrülteknek csinálta. Nekik igazi orgia lesz a film, míg az előbbieknek egy üresjáratokkal teli, de azért szép, hangulatos és vicces sztori.

Az üresjárat talán az a szó, amit Tarantino esetében nehezen bocsátunk meg, de sajnos a Volt egyszer egy Hollywood filmőrültként is lassú: kicsit fókuszálatlan és elkalandozó, a film jelentős részében Brad Pitt autóban ül, megy valami hatvanas évekbeli zene, és ráérősen rója Los Angeles utcáit. Ezzel nem is lenne baj, ha mondjuk olyan igazi tarantinos párbeszédeket szakítana meg, amelyeket öt-tíz év múlva is idézünk, ám olyanból alig akad a filmben, pedig hát lett volna kinek a szájába adni. Leonardo Dicaprio szokás szerint lubickol a szerepében, de tőle nem is várunk mást, ám a film legüdébb foltja kétségtelenül Brad Pitt, aki még Daltonnál is izgalmasabb karakter, és így 55 évesen is bebizonyítja, hogy mégis ki ő Hollywoodban. A férfi nézők legnagyobb bánatára Margot Robbie viszonylag keveset szerepel a filmben, de akkor legalább imádnivaló.

Tarantino csinált egy hamisítatlan alászállást a hatvanas évek bágyadt Hollywoodjában – valószínűleg senki sem tudná nála jobban megidézni ezt a korszakot. A hangulatkeltés és a háromórás főhajtás mellől azonban kissé kiszorultak a tőle megszokott remek párbeszédek és a koherencia – de cserébe kaptunk egy háromórás Brad Pitt-imázsfilmet, egy színes-szagos hollywoodi képeslapot a hatvanas évekből és persze az elmaradhatatlan film végi hentelést csupa vidám zenére.

A Volt egyszer egy...Hollywood augusztus 15-től a mozikban!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztrációk forrása: Sony Pictures Entertainment

Filmek Neked!

Django elszabadul

Színes, magyarul beszélő, amerikai western (2012)

Aljas nyolcas

Színes, magyarul beszélő, amerikai western (2015)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Bogyó és Babóca - 13 új mese

Színes, magyar rajzfilm (2010)