Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Emma Watson önként járja meg a poklot szerelméért - A kolónia

  • TV GO
  • 2016. 10. 19., 07:07

Jól lehet a huszadik századon átlépett az emberiség, de jócskán maradtak még leróvandó tartozásaink.

Felsorolni is nehéz lenne minden olyan szégyenletes eseményt, amit világszerte sikerült elkövetni a zűrzavaros huszadik században, nem is csoda, hogy a kibeszélésük még ma is igencsak bajosan megy. Ennek rengeteg oka van, de az egyik legfájóbb, hogy ha valami már egy kicsit is kívül esett a fejlett világ homlokterén, akkor sokkal könnyebben került a szőnyeg alá.

Ezen esetek egyikére hívja fel a figyelmet Florian Gallenberger a 2015-ös filmjében, A kolóniában. Komoly törlesztés ez, ugyanis tényleg fájóan kevés szó esik azokról a kegyetlenségekről, amik az 1973-as chilei puccs után történt a dél-amerikai országban. Érthető, hogy a fejlett világban, azon belül is nyugaton nem szeretik bolygatni a dolgot, ugyanis Salvadore Allende bukásában, és az őt követő Pinochet hatalomra kerülésében is komoly szerepet játszott. De, ha még el is fogadjuk, hogy a politikai boszorkánykonyhában egyébként is fortyogó üst megkeverése a hidegháborús logika kényszerpályáján következtt be, akkor se fogadhatjuk el a félrenézést, ami a Colonia Dignidadot, a Méltóság Kolóniát övezte.

Screen Media Films

A külvilágtól teljesen elzárt közösséget az a Paul Schäfer hozta létre, akinek 1961-ben menekülnie kellett az NDK-ból az őt ért gyermekmolesztálási vádak elől. És aki saját maga köré épített ki egy olyan vallási szektát, amit teljesen tekintélyuralmi elvek alapján igazgatott. Már önmagában ez a tény is elég lenne, hogy ez ember felháborodjon, de ha azt is hozzátesszük, hogy többen azt is tudni vélik, hogy a kolónián egy időben több náci háborús bűnös, köztük Mengele is bujkált, akkor már a felháborodás is kevésnek tűnik. Pedig ez még szinte semmi, azok közül, amik jellemezték a Colonia Dignidadot, és amikről elég pontos képet fest a 2015-ös film.

A történet szerint Lena (Emma Watson) a Lufthansa stewardesse és szerelme Daniel (Daniel Brühl), aki grafikusként segíti a kommunista Allende kormányát boldogan vesznek részt abban az egyébként vészjósló pezsgésben, ami betölti az ország utcáit. Csakhogy a jobboldali puccs következtében Danielt agitációs szerepe miatt a helyi titkosrendőrség letartóztatja, és rövidúton a Méltóság Kolóniájára szállítja, ahol sorozatos kínzásoknak vetik alá. Ugyanis Schäfer (Michael Nyqvist) és a helyi rezsim közt megállapodás van: ő segít csöndben eltűntetni a rendszer ellenségeit, cserébe háborítatlanul folytathatja a zsarnokoskodást.

Lena miután megtudja, hogy szerelmét hova szállították, vakmerő lépésre szánja el magát, és önszántából csatlakozik a vallásos szektához, abban a reményben, hogy így kiszabadíthatja Danielt.

TIFF

A felvázoltak alapján nem lepődik meg senki, ha azt mondom, hogy nem ez a világ legvidámabb filmje, de ez egyfelől nem is volt cél, másfelől meg szükséges is volt a komorság, hogy pontosan mutassa be azokat a szörnyűségeket, amiket ebben az időszakban a kolónián elkövettek. Ennek megfelelően szinte mindenki hozza a kötelezőt, kivéve Nyqvistet, aki mindenkit felülmúlóan alakítja a nárcisztikus vallási vezető Schäfert. Már csak a feltűnésével olyan feszültséget kelt, hogy a legszívesebben az ember elfordítaná a fejét, hogy ne kelljen néznie. És ez a fajta jelenlét az olyan jelenetekben csak erősödik, ahol a színész Schäfer szadista és pedofil oldalát jeleníti meg.

Mondjuk Emma Watson lehetett volna kicsit többrétegű, ha már rá építették fel a filmet. A kolóniában inkább a Harry Potterből ismerős, állandóan sértett arcát öltötte magára, ahelyett, hogy az Egy különc srác feljegyzéseiből megismert kvalitásit csillogatta volna meg újra. De készéggel elfogadom, ha valaki azt mondja, hogy ha ennél harsányabb a játéka, akkor elvonja a néző figyelmét a lényegről, Colonia Dignidadoról.

A SZEREPLŐK TOVÁBBI FILMJEI A TV GO-N:
- Hajsza a győzelemért
- Amerika Kapitány: Polgárháború
- Egy különc srác feljegyzései
- Az Európa-rejtély

A kolónia egy nagyon megrázó és kemény film, ami végig képes feszültséget kelteni a nézőben, még akkor is, ha nem kétséges a szerelmesek szabadulása. Már csak azért is mert ő történetük csak sokadlagos, az igazi történet a háttérben zajlik. Akkor is, mikor Santiago utcáin vetik bele magukat a tüntetésekbe, akkor is mikor ugyan ott menekülnek a rezsim katonái elől, és pláne, mikor próbálják túlélni a szektás őrületet. Már csak ezért is érdemes megnézni A kolóniát.

A kolónia elérhető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: TIFF, Screen Media Films

Filmek Neked!

A kolónia

Színes, magyarul beszélő, kanadai akcióthriller (2013)

Johnny English újra lecsap

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai akció-vígjáték (2018)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)

BÚÉK

Színes, magyar vígjáték (2018)