Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

ZENE A TV GO-n: Tabán - harmadszorra is

  • TV GO
  • 2016. 11. 05., 11:43

Újabb hónap, újabb budai rock-élmény: folytatjuk Tabán-sorozatunkat.

Az elmúlt hónapokban kifejezetten sok rock-előadóval ismerkedhettünk meg a Tabán-sorozat keretein belül, és ezt a névsort most is csak bővíteni fogjuk. Most szintén két új állandó szereplővel foglalkozunk a legendás rock-majálisról, akik nem mások, mint a Török Ádám és az általa szervezett Mini, valamint a jellegzetesen rekedt hangú Charlie lesz.

Ahhoz, hogy a Minit történetét egy kicsit körül tudjuk járni, az 1970-es évekig kell visszamennünk: egészen pontosan 1968-ba, amikor a köztudatban egy rhythm ’n’ blues, majd jazz-rock formációként jelent meg a Mini együttes az akkori Ifjúsági Magazinban. Trióként indultak – az együttes még csak Czipó Tiborból (gitár), Kiss Zoltánból (basszusgitár), és Dobos „Doxa” Sándorból (dob) állt, kicsivel az indulást követően csatlakozott a későbbi „főnők”, Török Ádám (ex-Dogs) és Závodi János (ex-Stardust). Első fellépésük még a legendás Ifiparkban volt, a Sakk-Matt törzsközönsége előtt 1969. augusztus 26-án, később – a hihetetlen sebességű elismerésnek köszönhetően – már a Bem rakparton megnyílt Mini klub lett a törzshelyük, ami ismert gyülekező helye lett a kor rockereinek és hippijeinek.

A zenekar csakhamar egy megújuláson is átesett 1971-re, a korábbi tagok közül nem mindenkinek tetszett ez a zenei irányvonal, az átalakulás így nem volt elkerülhető, de mégis talán ennek köszönhető, hogy csakhamar az Illés mellett találták magukat, így egy országosan ismert bandává nőhették ki magukat. 1972-ben jött el a következő mérföldkő a zenekar életében, amikor a Hanglemezgyár engedélyt adott két kislemez elkészítésére (Gőzhajó / Délelőtt, Halványkék gondolat / Ne félj), ám nagylemezre nem volt lehetőségük, pedig bőven lett volna merítés a korábbi évek anyagából. Az ismertség eddig zárt kapukat nyitott meg előttük: 1971-től sorra játszottak a Syriussal, az LGT-vel közös koncertet is adtak, de később még Tátrai Tiborral is összeálltak hosszabb-rövidebb időre. 1977 fordulópont volt az együttes életében, ugyanis egy nagy újrainduláson esett át a csapat, így a zenekar hangzásvilága is a blues-jazz-rocktól a hosszabb lélegzetvételű zenék felé tolódott. az évtized végére ugyan próbált a zenekar a realitás talaja felé közelíteni, közönségük azonban szép lassan felaprózódott, sem a régi Mini rajongók, sem a kemény rock közönsége nem szerette igazán az együttes új irány vonalát.

Török Ádám, a Mini együttes alapítója és Závodi János, egykori zenésztárs (b) a sajtótájékoztatón, ahol bejelentették, hogy Török Ádám 60. és a Mini együttes 40. születésnapja alkalmából jubileumi koncertet rendeznek január 26-án a Petőfi Csarnokban. MTI Fotó: Kollányi Péter

A Mini lejtőre került, így 1980-ban egy koncertjüket és egy lemez megjelenését követően Török Ádám feloszlatta a zenekar, később – 1993-ban és 1998-ban – újra találkozhattunk a bandával, immár Török Ádám és a Mini néven.

E heti felvételünkön nem csak a Mini sikeresebb számait, hanem az egy héttel korábban már bemutatott Charlie legszebb és legnagyszerűbb számait is kóstolgathatjuk egy kicsit, ha a most is a TV GO-ra esik a választásunk, melyhez most is jó szórakozást, jó időutazást kívánunk!

A HARMADIK ÖSSZEÁLLÍTÁS - KORÁBBI CIKKJEINK A TABÁN-SOROZATBÓL:
- Tabán 3.
- ZENE A TV GO-n: Tabán 2. – Egy újabb, nagyszerű összeállítás
- ZENE A TV GO-n: Tabán Fesztivál – 1. felvonás
- ZENE A TV GO-n: Best of Tabán Fesztivál

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Mini együttes, balról a második Török Ádám - Sándor Dávid / Fortepan

Filmek Neked!

Tabán 3.

Koncertfilm (1999)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)

Hős6os

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték (2014)

Graffaló és barátai

Színes, magyarul beszélő, angol-német családi animációs film (2009)