Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

ZENE A TV GO-n: Zenés beszélgetés Demjén Ferenccel

  • TV GO
  • 2016. 11. 26., 11:41

Egy rendkívül sokoldalú művésszel találkozhatunk ezen a héten: a TV GO zenei sorozatában most egy 2004-ben készült beszélgetést és egy szintén 2004-es koncertet elevenítünk fel a szövegíró, producer, zeneszerző és basszusgitáros Demjén Ferenccel.

A Kossuth-, EMeRTon-, Huszka Jenő- és Artisjus-díjas magyar énekes 1946. december 21-én született a Demjén-család harmadik gyermekeként. Gyermekkorában nem foglalkozott zenével, tanulmányait leginkább a különféle vegyészettel kapcsolatos iskolái jellemezték. A zene felé sorkatonai szolgálata során kezdett fordulni, a katonaság leteltével Gosztonyi János mellett kezdte el tehetségét fejleszteni, aki sok lehetőséget biztosított a gyakorlati tudás megszerzésére is. Így járhatott többször a Zeneakadémián is, ahol leginkább orgonatudását gyarapíthatta. Karrierjének kezdetén saját együttest alapított testvérével, Demjén Istvánnal, később megfordultak a Dogsban (1966), a Liversingben is. Innen került át Radics Béla Sakk-Matt (1968), majd Tűzkerék (1970) nevű formációjába is.

Forrás: RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ ÚJSÁG / Fortepan

A nagy fordulatokat az 1970-es évek hozták életében, melyeket nyugodtan nevezetünk Bergendy-időszaknak is akár: 1970-ben találkozott Bergendy Istvánnal, aki meghívta zenekarába, de ide köthető első sláger-sikere, a Jöjj vissza, vándor című dala is. Talán a szerencsének köszönhető, hogy éppen ennek az évnek a szilveszterén szerezte meg a zenekar az országos ismertséget, amikor a népszerű humorista, Hofi Géza után szinte beugróként adhatták elő a Mindig ugyanúgy című számukat. Első nagykoncertjüket és a fél évtizede már tartó sikereiket követően ajánlott fel a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat exkluzív szerződést, mely három lemez megjelentetését tartalmazta, de a vállalat vezetője kikötötte, hogy a következő anyagot Demjén Ferenc szólólemezként lenne javasolt megjelentetniük. Demjén – mivel nem tudott volna újat mutatni a zenekari repertoárból – úgy döntött, hogy kilép a zenekarból.

Szólóalbumát végül az 1977-ben frissen megalakult V’Moto-Rock közreműködésében mutatta be. Ezidőben nagyon sok más előadónak – köztük Katona Klárinak, Sztevanovity Zoránnak, Zalatnay Saroltának, Szűcs Juditnak és Kovács Katinak – is írt dalokat, illetve mások lemezein is jegyzett számokat, később filmzenéit (Szerelem első vérig, Szerelem második vérig, Moziklip, Honfoglalás, Sacra Corona) is sűrű rotációban játszották a hazai zenei adók azok népszerűsége miatt.

Az én 70. születésnapját ünneplő zenész számára különleges év az idei, hiszen decemberben egy nagy koncert keretében hallgathatjuk meg az előadó legismertebb számait, mi viszont a már korábban említett 2004-es interjúval és az 2004-es koncert felvételével is köszöntjük, melyet itt a TV GO-n egy kattintással bárhol megtekinthettek. A műsorhoz és a zenei csemegéhez jó szórakozást kívánunk!

ZENE A TVGO-N - AZ INTERJÚ ÉS EGY KONCERT 2004-BŐL:
- Zenés beszélgetés Demjén Ferenccel
- Demjén 2004
- Zene a TV GO-n: Beszélgetés Somló Tamással
- ZENE A TV GO-n: Zenés beszélgetés Révész Sándorral

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: MTI

Filmek Neked!

Zenés beszélgetés Demjén Ferenccel

Zenés beszélgetés (2004)

Demjén 2004

Koncertfilm (2004)

Hozzám jössz, haver

Színes, magyarul beszélő, francia vígjáték (2017)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)