Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Nem csak a címében sötét a Sötét helyek

  • TV GO
  • 2017. 01. 04., 14:30

Charlize Theron harminc év távlatából ered a családja gyilkosa után, akihez sátánista rituálékon keresztül vezet az út.

2015-ben képtelenség volt úgy elmenni valahova, hogy útközben a metrón, vagy a buszon ne lássunk féltucat embert, ahogy Gillian Flynn regényét a Holtogidlanját olvasták volna. Ez csak részben volt köszönhető annak, hogy az egy remekbeszabott krimi, ugyanis a szomorú igazság az, hogy ha nem készül belőle film, akkor negyed ekkora figyelem sem vetült volna rá. De szerencsére készült belőle, ráadásul David Fincher dirigálásával, valamint Ben Affleck főszereplésével.

A soros iróniája, hogy a hatalmas felhajtás és az azt követő siker zaja pont a párhuzamosan készülő másik Gillian Flynn-adaptációt nyomta el, a Sötét helyeket.

A24

Pedig a Sötét helyek stábja legalább annyira figyelemre méltó, legalábbis olyan neveket sorakoztat fel, mint Charlize Theron, Nicholas Hoult, Chloe Grace Moretz és Christina Hendricks. Az ok, amiért mégsem keltett akkora vízhangot inkább abban keresendő, hogy ennek a filmnek a rendezői székébe nem egy Fincherhez hasonlóan híres rendező, hanem az eléggé ismertlen Gilles Paquet-Brenner került.

Továbbá nem elképzelhetetlen, hogy az is közrejátszott az elsikkadásban, hogy az azonos nevű, tehát Sötét helyek címet viselő regény egy korábbi műve Gillian Flynn-ek, ami bár közel olyan jó könyv, mint a Holtodiglan, de tényleg csak közel olyan jó.

A24

Mivel ez az oldal nem a könyvekről szól így az azokról való filozófálgatás folytatását nem érezzük szükségesnek, de a könyvek minősége egyébként is csak igazán keveset tud elmondani a filmről, amit készítettek belőle. Szóval inkább hagyjuk is, és térjünk rá arra, hogy miért érdemes bepótolni a Sötét helyeket, ha valamiért kihagytuk volna.

A Holtodiglanhoz hasonlóan csavaros történet egy jóval sötétebb környezetben kap helyet. Egymást érik az egzisztenciális félelemből meghozott súlyos döntések, és a sátánista rituálékban vígaszt találó, kallódó tinédzserek. A főszereplő, Libby Day (Charlize Theron) hétévesen elveszítette anyját és nővérit, mikor azokat egytől-egyig hidegvérrel kivégezte valaki. A mészárlással a legidősebb gyereket, Libby bátyját, a stánista rituálékra rákapó Bent (Cory Stoll) gyanúsították meg, aki így már 28 éve tölti börtönbüntetését. Libby napjainkban a totális nihilizmusba süppedve tengeti életét. Vagyis csak tengetné de egy egy nap megkeresi a már furán lelkes Lyle, hogy legyen sztárvendég a kissé bizarr nevű Gyilkosos klubjában. A fura névválasztás nem sorozatgyilkosokat rejt, hanem olyanokat, akik megoldatlan, vagy zavaros bűneseteket próbálnak meg szabadidőjükben felgöngyölíteni.

Amint az kiderül a Gyilkosok klubja nem hiszi, hogy Libby bátya állna a közel harminc évvel ezelőtti brutális gyilkosságok mögött. Természetesen Libby az elején kevésbé érzi magát meggyőzve, sőt. Hiszen látta, amit látot, még akkor is, ha gyerek volt, és azokszerint az emlékek szerint csak a bátjya lehetett az elkövető. De ahogy egyre több nehezen megmagyarázható apróságra világít rá a mészárlással kapcsolatban Lyle, úgy kezd elhatalmosodni a kétely Libby-n is. Aki egy ponton túl nem tehet mást, mint hogy egyre jobban belelovalja magát az ügybe. Azonban a múltba tett utazása nem rizikómentes, útja során egyre sötétebb titkokról kezdi lerántani leplet nem csak saját maga, de előttünk a nézők elött is.

TOVÁBBI FILMEK A TV GO-N:
- Az út
- Neon démon (feliratos)
- Ha/Ver

A Sötét helyek narratív felépítésének köszönhetően, azzal, hogy páthuzamosan futtatja a múlt és a jelen eseményeit végig képes fentartani a feszültséget, valamint tökéletes felvezetést ad a Holtodiglanéhoz hasonlóan többszörösen megcsavart történetnek.

A Sötét helyek elérhető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: A24

Filmek Neked!

Sötét helyek

Színes, magyarul beszélő, francia dráma (2015)