Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Az örök mellékszereplők – John Hurt

  • TV GO
  • 2017. 03. 13., 18:05
  • Örök mellékszereplők

Egy 50 éves színészi karrier során az embert megannyi szereppel találják meg. John Hurtot a házaló csípőprotézis-ügynöktől a transzvesztita csakragyógyásztól a jódlizó fogkrémtubusig megannyi karakterként láthattuk, ám fontosabb performanszaival kétségtelenül beírta magát a színművészeti hegylakók könyvébe.

Az angol születésű Hurt filmes karrierje ’62-ben kezdődött, a robbanó képcsöves Orion tévék korszakában kb. ötpercenként tűnt fel egy-egy sorozatban. Első jelentősebb szerepét Alan Parker Éjféli expresszében kapta, ezt nekifutásból egy BAFTA-díjjal és egy Oscar-jelöléssel honorálták. 1979-ben a Nyolcadik utas: a Halálban a jóvágású pocaklakó az ő szervezetéből tört elő, ám karaktere volt annyira ízléses, hogy később senkit nem traktált a kis jövevény fotóival, hanem szimplán elhalálozott. (És igen, Hurt volt annyira jó arc, hogy később újfent előadja az ominózus jelenetet, csak akkor már a Mel Brooks-féle Űgolyhókban tette ugyanezt.) 1980-ban pedig jött David Lynch életművének egyik mostohagyereke (értsd: ultranyomatsztó, ám legalább tökéletesen értelmezhető darabja), mely miatt Hurt necces pontot jelent ezen rovatban. Ő játszotta ugyanis Az elefántember főszerepét, azaz a jóvágású dzsigolót John Merricket, aki újabb BAFTA-díjat és Oscar-jelölést eredményezett számára.

A nyolcvanasokban ennek dacára is elkerülték a komolyabb felkérések, sőt, igazából a 2001-es Harry Potter-film volt a következő nagyobb dobása. Ezután egy újabb önfeledt, ám szájbarágós rendező, Lars Von Trier figyelt fel rá, aki a Dogville-ben és a Melankóliában is dolgozott vele. Legutóbb a Jackie-ben találkozhattunk Hurttel, ahol is papként vigasztalta Jacquline Kennedy-t Paulo Coelho kiadatlan bölcsességeivel, persze forrásmegjelölés nélkül. Karrierje folytán többször játszott papot és alkesz karektert, és mindkettő tökéletesen passzolt valós személyiségéhez. Ugyanis keményvonalas katolikus családból származott (bátyja a mai napig a szerzetesi hivatást gyakorolja), emellett pedig 2005-ig valóban nem szívesen volt szomjas hosszabb távon. Negyedik házassága után állítólag letette a piát, bár ennek némileg ellentmond, hogy idén januárban hasnyálmirigyrák végzett vele.

Illusztráció: YouTube

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Kategóriák: Örök mellékszereplők

Filmek Neked!

Halhatatlanok

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm (2011)

Az irányítás határai

Színes, szinkronizált, spanyol-angol-japán krimi (2009)

Snowpiercer - Túlélők viadala

Színes, magyarul beszélő, dél-koreai-amerikai-francia-cseh akciófilm (2013)

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)