Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Zene a mozivásznon – David Newman

  • TV GO
  • 2017. 04. 01., 11:13

Új sorozat indul: kéthetente szombatonként arra vállalkozunk, hogy bemutassuk korunk legnagyobb, leg(el)ismertebb zeneszerzőit, akiknek fő alkotói területe a mozivászon. Egy kicsit belapozunk életükbe, de természetesen szemezünk alkotásaik közül is. E heti filmzenészünk David Newman.

Tovább hallgatjuk a héten a zenélő filmvászon történeteit, most a főszereplő azonban a Newman-fivérek egyike lesz. David-et a filmzene-komponálók egyik nagy „tékozló fiújaként” aposztrofálják, ami nem is véletlen: míg a későbbiekben bemutatásra kerülő öccse, Thomas és unokatestvére, Randy a nagyívű filmek utánozhatatlan stílusú melódiáival szereztek hírnevet, addig David igencsak megkérdőjelezhető rangú és minőségű alkotásokban működött közre, elvesztegetve tehetségét a tömegével gyártott rajz- és vígjátékok zenéi közt. Igaz, ezek között is akad olyan, amely kifejezetten jól sikerült, ám többnyire a filmeket csak alapszinten kiszolgáló aláfestéseket sikerült összeállítania.

Forrás: Del Bryant, David Newman és Doreen Ringer Ross (Frederick M. Brown / Getty Images)

Bár David napjainkra a Newman-zenedinasztia legkevésbé elismert tagjává vált, nem volt mindig így ez: a zeneszerző a kezdetek kezdetén a hegedűvel foglalkozott, később figyelme azonban a karmesterség felé fordult: ebből gyorsan kiderült, hogy hangszereléssel foglalkozik majd igazából, s talán ezeknek az előzményeknek tudható be, hogy a ’70-es évek vége felé az akkor még gyerekcipőben tébláboló James Horner muzsikáit vezényelte fel, de John Williams hegedűseként (Harmadik típusú találkozások) is dolgozott. Első önálló zenéit az 1984-es Frankenweenie-hez szerezte, viszont a sorozatos sikereket a Hihetetlen történetek (1985) című sorozat hozta meg számára: ennek köszönhetően kapott állandó munkát a Disneynél a nyolcvanas évek elején.

Kacsamesék (1990), A bátor kis kenyérpirító (1987): David ilyen kisköltségvetésű Disney-filmekkel kezdett, a rivaldafényre azonban a kilencvenes évekig kellett várnia (Rózsák háborúja - 1989, Matilda, a kiskorú boszorkány - 1996, Dögölj meg, Smaci! - 2002), ám Newman végleg az animációkirály harmadrangú filmjeinek zenei asszisztensé vált azzal, hogy önmagát az ilyen jellegű produkciókban találta meg. Munkásságának csúcspontjai azonban a Fox-hoz köthetők, legnagyobb sikerei közül néhány: Anasztázia (1997), Jégkorszak (2002), A fantom (1996), A királyné nyakéke (2001), Galaktikus küldetés (1999).

Bár mi kedveljük David Newman zenei költeményeit, azonban azt javasoljuk, hogy mindenki döntse el, hogy ez a rejtett zenei géniusz mennyire volt sikeres: filmbéli közreműködései közül a TV GO-n is megtalálható Kém a szomszédban-t (2010), valamint a korábban már megidézett Kacsameséket (1990) ajánljuk most megtekintésre.

ZENE A MOZIVÁSZNON - KÓSTOLÓ A DAVID NEWMAN HANGSZERELTE FILMEKBŐL:
- Kém a szomszédban
- Scooby-Doo 2.: Szörnyek póráz nélkül
- Kacsamesék: Az elveszett lámpa kincse

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: TV GO

Filmek Neked!

Pókember - Irány a Pókverzum

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Bogyó és Babóca - 13 új mese

Színes, magyar rajzfilm (2010)