Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Zene a mozivásznon – Hans Zimmer

  • TV GO
  • 2017. 04. 08., 10:51

Kéthetente szombatonként arra vállalkozunk, hogy bemutassuk korunk legnagyobb, leg(el)ismertebb zeneszerzőit, akiknek fő alkotói területe a mozivászon. Egy kicsit belapozunk életükbe, de természetesen szemezünk alkotásaik közül is. E heti filmzenészünk Hans Zimmer.

Autodidakta módon sajátította a zenei alapokat a filmzenék egyik koronázatlan királya, Hans Zimmer. Fiatalkorában zongorázni tanult, később eme tudását a digitális szintetizátorok, számtógépes technikák és az elektronikus billentyűk világában tudta, tudja kamatoztatni, és talán ez az a zenei eszköz, melynek segítségével olyan sok esetben tudta alakítani egyedi hangzásvilágát.

Forrás: Ernesto Ruscio / Getty Images

Frankfurtban született, később viszont Londonba utazott, ahol a hetvenes években csatlakozott a The Buggleshez, ahol szinte első pillantásra világsikerré avanzsált Video Killed The Radio Star című számuk, valamint későbbi albumuk is. Később Olaszországban is megfordult, a Krisma nevű avantgard zenekarban, ahonnan azonban csakhamar visszatért a brit fővárosba. Dolgozott itt Stanley Meyers-szel, barátságuknak és közös munkáiknak köszönhetően csakhamar a filmvászonról is visszahallhatták magukat.

Az igazi fordulatot az 1988-as év jelentette, amikor megírhatta az Esőember (Rain Man - 1988) zenéjét, melyet Oscar-díjra is jelöltek. Innen kezdve nem maradtak el sorozatos megrendelései, sorjában szállította a filmzenéket: Fekete eső (Black Rain - 1989), Miss Daisy sofőrje (Driving Miss Daisy - 1989), Zöld kártya (Green Card - 1990), Lánglovagok (Backdraft - 1991), később az Oroszlánkirály (Lion King - 1994) hozta meg a már rég óta esedékes Oscar-díjat. A kilencvenes években főleg olyan akciófilmeknek volt a zeneszerzője, mint például a Halálugrás (Drop Zone - 1994), A Szikla (The Rock - 1996), a Peacemaker (1997), valamint a 2000-es évek egyik legkiemelkedőbb filmje, a Gladiátor (Gladiator - 2000) volt. De stílusát felfedezhetjük A bárányok hallgatnak folytatásában (Hannibal - 2001), az Égi háború (Pearl Harbor - 2001) filmekben is.

Zimmer producer barátjával, Jay Rifkinnel zenei stúdiót alapítanak, ahol tanítványaival együtt dolgozik azóta is, ezen felül pedig a DreamWorks zenei igazgatójává is kinevezték. A művész azon komponisták közé tartozik, aki nem szeret koncertezni, mégis egy elvesztett fogadást követően egy koncertre adta a fejét, ám napjainkban mégis turnéjain meghallgathatjuk klasszikussá vált költeményeit.

Ha viszont nem jutnánk el idei, budapesti koncertjére, ne aggódjunk, hiszen a TV GO-n a következő filmjeiben mindenképpen utolérhetjük utánozhatatlan stílusát:

- A Da Vinci-kód
- Angyalok és démonok
- Inferno
- Batman: A sötét lovag visszatér, 2. rész
- Batman: A sötét lovag visszatér, 1. rész
- A sötét lovag
- A sötét lovag - Felemelkedés
- Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték
- Eredet
- Hölgy aranyban
- A kis herceg

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: TV GO

Filmek Neked!

A Da Vinci-kód

Színes, magyarul beszélő, amerikai thriller (2006)

A sötét lovag

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm (2008)

A sötét lovag - Felemelkedés

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm (2012)

Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték

Színes, magyarul beszélő, amerikai akciófilm (2011)