Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Zene a mozivásznon – Danny Elfman

  • TV GO
  • 2017. 04. 22., 09:54

Kéthetente szombatonként arra vállalkozunk, hogy bemutassuk korunk legnagyobb, leg(el)ismertebb zeneszerzőit, akiknek fő alkotói területe a mozivászon. Egy kicsit belapozunk életükbe, de természetesen szemezünk alkotásaik közül is. E heti filmzenészünk Danny Elfman.

Daniel Richard Elfman: tanítóként dolgozó édesapa és novellaíró édesanya gyermekeként született 1953-ban. Nem is gondolnánk róla, hogy fiatalkorában egy színjátszókörből indult, s itt ismerkedett meg közelebbről a nagyzenekar által használt hangszerekkel. 18 évesen Franciaországban érték ezek a zenei tapasztalatok a Los Angelesben növekedett fiút, kicsit később pedig Afrikába ment, ahol további muzikális impressziók érték.

Ezekkel az élményekkel tért vissza, s kezdett testvérével a Forbidden Zone című filmbe, melynek rendezőjeként tevékenykedett eleinte. Filmzenét elsőként a Pee Wee nagy kalandjai (Pee Wee’s Big Adventure) című alkotáshoz írt 1984-ban, mely egyúttal Tim Burton első rendezése is volt. Burtonnel ekkortájt alapozódott meg barátságuk, melynek révén Elfman-t Burton házi zeneszerzőjének tekinti. Karrierjét mégis a Beetlejuice című film zenéjével sikerült megalapoznia, melyet az 1989-es Batman főtémája egy Emmy-díjjal is megspékelt.

Forrás: Jenny Anderson / Stringer / Getty Images

Elfman napjainkban egy igen összeszokott, dinamikus csapattal dolgozik, munkáit mind a mai napig a számára legmegfelelőbb hangulatú produkciók közül válogatja. Sok, ismert szaktekintéllyel dolgozott együtt eddig, többek közt Brian DePalmával (Mission Impossible), Sam Raimivel (Darkman, A sötétség serege – "Army of Darkness", Pókember - "Spiderman"), Peter Jacksonnal (Törjön ki a frász! - "The Frighteners"), Gus Van Santtel ("Good Will Hunting"), vagy Warren Beattyvel ("Dick Tracy") is közreműködött.

Danny Elfman pillanatnyilag a legegyénibb hangzásvilággal rendelkező zeneszerzője Hollywoodnak, kinek neve lassan egybefonódik a képregényadaptációkkal és misztikus fantáziafilmekkel, noha drámai zenékben is fantasztikus produkciókat tudhat maga mögött. Zenéjével megfűszerezett filmjei közül az alábbiakat ajánljuk most a TV GO kínálatából:

- Alice Csodaországban
- Milk
- A szürke ötven árnyalata
- A vörös sárkány

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: TV GO

Filmek Neked!

Alice Csodaországban

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus film (2010)

Milk

Színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma (2008)

A vörös sárkány

Színes, magyarul beszélő, amerikai-német thriller (2002)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)