Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Zene a mozivásznon – Thomas Newman

  • TV GO
  • 2017. 05. 27., 10:34

Kéthetente szombatonként arra vállalkozunk, hogy bemutassuk korunk legnagyobb, leg(el)ismertebb zeneszerzőit, akiknek fő alkotói területe a mozivászon. Egy kicsit belapozunk életükbe, de természetesen szemezünk alkotásaik közül is. E heti filmzenészünk Thomas Newman.

A Newman-család alapvetően muzikális tehetséggel meg volt áldva, hiszen mostani zeneszerzőnk, Thomas Newman édesapja, Alfred Newman kilenc Oscar-t tudhatott magáénak a filmgyártás aranykorából, aki sokáig a 20th Century Fox zenei igazgatója volt sokáig; de Thomas nagybátyjai, Lionel és Emil is zenei területen tevékenykedett: míg Lionel Alfredot követette a Fox zenei igazgatói székében, addig Emil a Fox és Goldwyn stúdiók legismertebb karmestere volt. Unokatestvére, Randy Newman is népszerű énekes és dalszövegíró, valamint Grammy-, és Oscar-díjas filmzeneszerző. Végül, de nem utolsó sorban Davidről már megemlékeztünk, aki hegedűművész, és a nyolcvanas évektől szintén csatlakozott a filmzeneszerzők táborához.

Forrás: Kevork Djansezian / GettyImages

Thomas 1955. október 20-án született Los Angelesben, később – többek közt a családban „uralkodó” íratlan szabályoknak megfelelően – klasszikus képzésben tanult meg zongorázni és hegedülni középiskolai és kollégiumi évei alatt. Ebben az időszakban találkozott John Williamsszel is, aki betekintést nyújtott a fiatalnak a „Pokoli torony” és a „Posszeidon-katasztrófa” filmek munkálataiba. Ismertségük tette lehetővé, hogy 1983-ban együtt dolgozzanak „A Jedy visszatér” egyik kulcsjelenetének - Darth Vader halálának - zenei hangszerelésén, ám Williams alkotása nem túl nagy mozgásteret adott a fiatalnak. Newman az USC-n és a Yale egyetemi évei alatt például a The Innocents együttesnek is írt számokat, ám a Brodway-re való igazi visszatérését 1985-re datálhatjuk a "Revenge of the Nerds" és a "Kétségbeesve keresem Susant" ("Desperately Seeking Susan") vagy az 1987-es "Elveszett fiúk" ("The Lost Boys") alkotásokkal.

Newman a drámáktól az éles szatírákon át egészen a televíziós sorozatokig sokféle műfajban alkotott; korai kompozícióiban az elektromos hangszerek dominálnak, később kombinálta ezeket akusztikus elemekkel. Igazi elismerést az 1994-es Oscar-jelölések hozták meg számára, melyet a „A remény rabjai” ("Shawshank Redemption") ért el, de csak 1999-ben sikerült ezeket valódi elismerésekre cserélnie: 1999-ben a legjobb film kategóriában lett Oscar-díjas "Amerikai szépség" ("American Beauty") zenéjével. Legújabb kísérlete a Disney-féle, szintén Oscar-jelölt "Némó nyomában" ("Finding Nemo") volt.

Következzen most néhány mozifilm Tőle is, természetesen, munkáinak teljességi igénye nélkül:

- Mellékhatások
- A Vaslady
- Sorsügynökség

Forrás: Filmzene.net
Illusztráció forrása: TV GO

Filmek Neked!

A Vaslady

Színes, magyarul beszélő, angol életrajzi dráma (2011)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Hős6os

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs vígjáték (2014)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)