Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Öt érdekesség, amitől biztosan kedvet kapsz a Tron világához

  • TV GO
  • 2017. 05. 12., 14:00

Ha eddig nem gondoltál arra, hogy átengedd magad a neonfényű pixelek megbabonázó látványának, és hogy beleszeress a fénymotorozásba, akkor a TV GO most biztosítja neked a lehetőséget!

Mától a TV GO MoziKlubjában is átélhetitek a sci-fi történelem egyik legnagyobb hatású utazását, egyenesen a szuperszámítógép, Tron karmaiba. Majd ezen izgalmakat leöblíthetitek a Tron: Örökség megnézésével. Azonban, ha nem érzitek magatokat eléggé meggyőzve, hogy ezeket a filmeket nektek mindenképpen meg kéne néznétek, összegyűjtöttünk nektek pár érdekességet, ami reményeink szerint meghozza a kedveteket egy kiadós lézermotorozáshoz.

Azonban, arra az esetre, ha nem éreznétek magatokat eléggé meggyőzve, összegyűjtöttünk nektek pár érdekességet, ami reményeink szerint meghozza a kedveteket egy kiadós fénymotorozáshoz.

1, Mikor az eredeti Tron készült, tehát a nyolcavas évek legelején, még nem volt divat a számítógép generálta animációk alkalmazása. Olyannyira nem, hogy eredetileg a Tron is rajzfilm lett volna, amiben mindössze két élőszereplős jelenet kapott volna helyet. Az ötlet így azonban nem akart finanszírozóra lelni. Ezért a rendező, Steven Lisberger, aki előszőr idegenkedett az ötlettől, hogy számítógépek segítségét vegyék igénybe, mert nem hitt, hogy azok képesek lennének a feladatra (ennek ellenkezőjéről egyébként a Pong nevű klasszikus arcade játék győzte meg) mégis amellett döntött, hogy a film legyen az élőfelvételek és a számítógépes animáció kereszteződése. Ennek az ötletnek pedig a Disney nem tudott ellenállni, és beállt a film mögé.

2, Azonban nem volt mindenki elragadtatva a számítógépek használatától. Ma már nevetségesen hangzik, de több animátor a Disney-nél visszautasította, hogy részt vegyen a Tron készítésében, mivel úgy gondolták, hogy a számítógépes animáció segítése egy napon a szakmájuk végét fogja jelenteni. Az irónia a történetben, hogy emiatt a rendező Syd Meadet és a híres francia sci-fi rajzolót Jean „Moebius” Giraudot kérte fel, hogy alkossák meg storyboard-ot (a film képes forgatókönyvét), akiknél ezt a feladatot senki sem végezhette el jobban.

3, Nem csak bizonyos animátorok borultak ki az új technika miatt, hanem az Akadémia is. Pedig kezdetben úgy tűnt, hogy a Tronnak nincs ellenfele, ami kiüthetné a nyeregből. Az alkotók joggal érezhették a kezeik között a legjobb vizuális effektért járó Oscar-díjat 1983-ban. De nem ez történt. Az Akadémia nemes egyszerűséggel kizárta a Tront, mondván számítógépeket használni az animációk elkészítéséhez csalás.

4, A Tron készítése levágta az elektromoshálózatot. Ma már nehéz az eredeti Tron kinézetét úgy szemlélni, mint azt tették 1982-ben. Mostanra inkább egyedisége fogja meg az embert, és egyáltalán nem az effektek kidolgozottsága. De 1982-ben ez csúcstechnológiának számított, annyira, hogy egy ponton a filmhez használt gépek simán levágták Burbank városának teljes áramhálózatát. Hogy árnyaljuk a képet, a filmben látható számítógépes effektek és CGI elkészítéséhez egy olyan számítógépet használtak, aminek mindössze két megabyte memóriája és 330 megabyte szabad helye volt. Ez volt akkoriban a csúcs.

5, A Tron nélkül nem lenne Pixar. Az azóta hatalmas hírnévre szert tevő animációs stúdió egyik húzóneve, John Lasseter kezdő rajzoló volt a Disney-nél, mikor a Tron készült. Lasseternek annyira megtetszett a CGI ötlete, hogy egyből elkezdte a stúdiót a saját ilyen irányú ötleteivel bombázni. A Disney-nek bár tetszettek a lelkes fiatal ötletei, mégis visszadobta őket, mondván sokkal fontosabb számukra a spórolás, mint az új technológia pénzigényes kitapasztalása és fejlesztése. Lasseter azonban inkább ötletelt tovább, majd 1995-ben magalkotta a Toy Story-t.

Ha nem rendelkezel MoziKlub csomaggal, itt tudsz informálódni a részletekről vagy előfizetni a csomagra.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Walt Disney Studios Motion Pictures

Filmek Neked!

A Viszkis

Színes, magyar akciófilm (2017)

Jumanji - Vár a dzsungel

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2017)

A függetlenség napja: Feltámadás

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm (2016)

Apavadászat

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2017)