Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Hogy kerülnek a magyarok nyilai A nagy falba? Tudd meg a TV GO-n!

  • TV GO
  • 2017. 05. 18., 14:00

Matt Damon megmenti a világot, de legalábbis a 10. század körüli Kínát a kifejezetten barátságtalan Tao Tei-től. Persze egy fantasztikus film nem a korhűsége miatt jó, de ne is menjünk el mellette. Lássuk, hogy mi, merre hány méter A nagy falban.

Előszőr is nézzük a történelmi környezetet. A film ebből a szempontból sokat feláldoz, de ez nem egy dokumentumfilm. Ehhez képest viszonylag pontosan ábrázolják a korszakot, és főleg a Kínában a történet szerint uralkodó Szung-dinasztiát, akik tényleg abban az időszakban uralkodtak az országban. A hadsereg előtérbe helyezése például olyan intézkedés, amit a film készítői egyenesen a történelemkönyvekből emeltek át.

Universal

A lőpor nyomában. Matt Damon karaktere a film tetemes részét a puskák és egyéb robbanószerek elengedhetetlen tartozékaként szolgáló puskapor felkutatásával tölti. Nem okoz senkinek sem meglepetést, hogy a lőpor tényleg Kínából származik, ezt minden általános iskolás tudja, mondjuk ötödik osztálytól felfelé. De azt már nem biztos, hogy a lőport bizony a Szung-dinasztia uralkodása alatt találták fel, abban a korban, amiben a film is játszódik. Tehát, ha kicsit néha túlzásnak is érződik az a rengeteg robbanás a filmben, gondoljunk arra, hogy igazából akkoriban tényleg jó sokat robbangattak arrafelé.

Mágneses csodakő. Matt Damon a film elején rábukkan egy varásztárgyra, ami persze nagyrészt az elme szüleménye, de egyben utalás a Szung-dinasztia korára jellemző mágnesesércek felhasználására is, amikből leginkább iránytűt készítettek.

Hőlégballonok. A film egy pontján a kínai sereg ballonokat is bevet a harcban, ami tényleg elég elrugaszkodott a valóságtól. Azonban nem annyira, mint azt gondolnánk, ugyanis a technikát ismerték, sőt alkalmazták is a harcászaktban, de nem, mint szállítóeszközt, hanem mint elterelést. Igazság szerint hatalmas repülőlámpásokat képzeljünk inkább.

Szinte látjuk magunk előtt, ahogy sokan kétkedve bólogatnak, és közben arra gondolnak, hogy ez mind szép és jó, de a női harcosok egy olyan konzervatív társadalomban, mint a kínai biztos valami nyugati, sőt feminista történelemhamisítás. Pedig nem. A kínai történelem tele van híres női harcosokkal, és még híresebb női harcosokról szóló legendákkal. Köztük is a legismertebb a nyugaton Mulan. Igen, akiről a Disney mesét csinált.

Universal

Na, és a végére álljon itt, hogy miért is írhatjuk kicsit a világ megmenekülését ezúttal a magyarok, tehát mi számlánkra is: Matt Damon ugyanis Magyarországon vett íjászati leckéket, nem mástól, mint Kassai Lajos világbajnok íjásztól. Aki nem utolsósorban a tradícionális magyar ijászkodás szakértője, valamint a lóról visszafele nyilazást is tökélyre fejlesztette. Szóval minden lenyilazott rosszfiút a filmben egy kicsi a magyarok nyilai szenderítettek a túlvilágra.

A nagy fal hamarosan a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Universal