Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Robin Williams sötét oldala

  • Pálos Máté
  • 2014. 08. 12., 11:33

Bár Williamset elsősorban komikus színészként tartjuk számon, számos drámai szerepben is megcsillogtatta páratlan tehetségét – sokszor elég volt számára pár jelenet ahhoz, hogy meghatározza az adott filmet, és beégjen a néző tudatába.

Meghalsz újra (1991)

Williams Kenneth Branagh stílusos pszichológiai krimijében Cozyt, a kegyvesztett és lecsúszott pszichiátert alakítja, aki végül segít főszereplőinknek felgöngyölíteni azt a múltat, amire úgy tűnt, hogy senki sem emlékszik. A kissé lobbanékony pszichiáter így üdvözli a hozzá forduló magánnyomozót, Mike-ot: "Bazdmeg, cigiszünetet tartok."

A titkosügynök (1996)

Williams pályájának talán egyik legerősebb és legsötétebb monológját Joseph Conrad regényadaptációjában, a 90-es évek közepén készült A titkosügynökben láthatjuk. A sztori az 1880-as évek Londonjában játszódik, ahol Verloc, egy orosz kém és angol titkos ügynök találkozókat szervez helyi anarchistáknak és emigránsoknak.

A szervezkedés éles politikai vitákhoz majd egy terrorakcióhoz vezet, de az összes szereplő közül Williams karaktere a legelvakultabb. Monológjaiban kifejti veszedelmes élet- (vagy inkább halál)filozófiáját, méghozzá úgy, hogy közben egyfolytában a mellkasára van erősítve egy rejtett detonátor. Szerinte csak az ember karaktere, a személyiség ereje számít, vagyis az, hogy életünket egy megkérdőjelezhetetlen morálra alapozzuk. Egyébként a film hátborzongató fináléja is Williams-hez kötődik.

Sötétkamra (2002)

Williams egy mélyen traumatizált, magányosan, csak a munkájának élő fényképelőhívót alakít Mark Romanek pszichológiai thrillerében. Miközben a bevásárlóközpontban lévő boltjában azon dolgozik, hogy a hozzá forduló vevők a lehető legjobb minőségű fényképet vihessék haza személyes emlékeikről, ő mélyen hallgat saját történetéről, mígnem a fotókon keresztül közel nem kerül egy családhoz. A zárkózott figura megtöri a távolságtartást azért, és mintegy isteni igazságosztóként rámutat a család elfeledett bűneire.

Dögölj meg Smaci! (2002)

Danny DeVito furcsa fekete komédiája a tévés gyerekműsorok világába kalauzol. Smiley, a Robin Williams által megformált műsorvezető látszólag felhőtlenül boldog, műsora sikeres a gyerekek között. Azonban egy vizsgálat kideríti, hogy a mindig mosolygós tévés gyakorta hagyja magát megvesztegetni, és önkényesen válogat be gyerekeket műsorába.

A tévétársaság ezek után új műsort indít a vidám Rinocérosszal (Edward Norton), aki Smiley műsorának gyenge utánzatát hozza létre. Szivárvány Smiley bosszút esküszik, és mindent megtesz azért, hogy letaszítsa a makulátlan erkölcsű Sheldont és karakterét, Smacit trónjáról.

Álmatlanság (2002)

A Batman-trilógia előtt és a Mementó után Christopher Nolan készített egy zord pszichológiai thrillert, amire elsősorban nem eredeti sztorija vagy ütős látványvilága miatt emlékszünk, hanem mert alkalmat adott arra, hogy két nagyszerű színész összecsapjon a vásznon.

A Williams által alakított kimért gyilkos úgy játszik az örökké napfényes Alaszkába érkező rutinos nyomozóval (Al Pacino), mint macska az egérrel. A hidegvérű, szuperintelligens gyilkos kegyetlen módszere az, hogy nem hagyja aludni a nyomozót: "Ne aggódj, majd alszol, ha meghaltál."

A világ legjobb apukája (2006)

A Rendőrakadémiában Zedként pszichotikusan üvöltöző színészből stand-up komikussá, majd fekete komédiákat jegyző független filmrendezővé érett Bobcat Goldthwait barátságot ápolt Williamsszel, és A világ legjobb apukájában rá is bízta a címszerepet.

Goldwaith kissé morbid dramedyjében Lance Clayton, a hírnévről álmodozó középiskolai irodalomtanár annyira vágyik az elismerésre, hogy még fia halálából is megpróbál hasznot húzni - ugyanakkor mentségére szóljon, hogy végül bevallja mocskos bűneit a közösség előtt, és könnyedén rábólint a következő állításra: "maga egy seggfej." Miután Lance elmondja a film tanulságát ("Régen azt hittem, az a legrosszabb az életben, ha egyedül maradsz. De ez nem így van. A legrosszabb az életben az, ha olyan emberek között találod magát, akik mellett egyedül érzed magad."), egy emlékezetes jelenetben szabadul meg öltözékétől, hogy drámaian a mélybe vesse magát egy trambulinról.

Filmek Neked!

Holt költők társasága

Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma (1989)

Johnny English újra lecsap

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai akció-vígjáték (2018)

A kém, aki dobott engem

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2018)

Csillag születik

Színes, magyarul beszélő, amerikai zenés film, filmdráma (2018)