Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Szomorkodni is lehet a komikusokkal

A humorzsákok is elkomorodnak néha

  • Vajda Judit
  • 2014. 08. 13., 17:20

A hétfőn elhunyt Robin Williams vidám szerepei mellett rendszeresen feltűnt komor művekben, de más, főként vígjátékban szereplő sztárok is szívesen vállalnak szerepet súlyos drámákban. Jim Carrey, Will Ferrel, Adam Sandler egyaránt komikusok, mégse kerülik el messzire a többzsepis alkotásokat.

Robin Williams: Holt költők társasága

A Robin Williams komorabb alakításait listázó összeállításunkban szereplő filmek mellett a főként komikusként ismert színész leghíresebb drámai munkája a Holt költők társasága, melyben egy bentlakásos iskola irodalomtanárát formálja meg.

Az intézményben tanuló fiatal fiúk számára Mr. Keating az egyetlen, aki valamiféle emberséges és haladó szellemű fogódzót jelent a szigorú és merev szabályok között. Ennek szimbolikus gesztusa jelenik meg a film utolsó jelenetében, mely nemcsak Williams pályáján kiemelkedő teljesítmény, de bevonult a filmtörténet legikonikusabb képsorai közé is.

Jim Carrey: Mi lenne ha?

Jim Carrey-t gumiarcú komikusként szokás emlegetni, ami nem véletlen, hiszen alakításai zömét eszement vígjátékai teszik ki. Viszonylag gyakran vállal azonban drámai szerepet is defektes kábeltévé-szerelőtől (Kábelbarát) kezdve az összetört szívű szerelmesig (Egy makulátlan elme örök ragyogása).

Legismertebb filmdrámájáról, a Truman Show-ról szinte mindenki hallott már, de van egy kevésbé híres, mégis remek romantikus drámája, a 2001-es Mi lenne ha? Ebben a sztár egy ötvenes évekbeli forgatókönyvírót alakít, aki mindenét elveszíti, miután az Amerika-ellenes Tevékenységet Vizsgáló Bizottság látókörébe kerül. Ha mindez nem lenne elég, egy baleset folytán amnéziás lesz. Emlékeit vesztve egy kisvárosba kerül, ahol a helyiek a mozitulajdonos eltűnt fiának hiszik…

Will Ferrell: Everything Must Go

Will Ferrellt szintén vígjátékai miatt szeretik a legtöbben, és ő szinte kizárólag komédiákat forgat. Kivételt talán csak a Melinda és Melinda című Woody Allen-film, illetve a Felforgatókönyv képez. Legdrámaibb alakítását azonban nem ezekben, hanem egy Raymond Carver-novella alapján forgatott filmben nyújtja (Carver művészetének vidámsági fokáról annyit, hogy az ő írásaiból készült például a Rövidre vágva és a Vízbe fojtott bűnök - Jindabyne című megrázó dráma is).

Az Everything Must Go-ban Ferrell egy alkoholista sales-est alakít, akit kirúgnak az állásából, majd felesége is kidobja - szó szerint, minden cuccával együtt az előkertbe. A gyepen való csövezés közben pedig hősünknek talán néhány új ismerős a szomszédságból segíthet megoldani az életét.

Adam Sandler: Üres város

Adam Sandler neve sokak szemében egyet jelent a futószalagon gyártott vígjátékokkal, de a színész forgatott néhány igényes filmet (Kótyagos szerelem, Távkapcs, Ki nevet a végén?), illetve egy kifejezetten súlyos és megrázó alkotást. Az Üres városban egy olyan férfit alakít, aki egész családját (feleségét és három kislányát) elveszítette a 2001. szeptember 11-én történt terrortámadás miatt.

Mikor több évvel a történtek után véletlenül összefut volt egyetemi szobatársával, egy sikeres fogorvossal (Don Cheadle játssza), rövid úton ráakaszkodik a férfira. A filmben mindkét karakterhez kapcsolódik egy-egy hangsúlyos női figura - az Üres város mindezzel halványan A halászkirály legendájára emlékeztet, ám megváltástörténete sokkal hétköznapibb annál.

Gálvölgyi János: Rap, revü, Rómeó

Megannyi Gálvölgyi show és egyéb komikus alakítás (Csinibaba, Magyar vándor, Le a fejjel!, Pasik című sorozat) között tíz évvel ezelőtt Gálvölgyi János egyszer kipróbálhatta magát drámai főszerepben is a Rap, revü, Rómeó című filmben.

A Budapest VIII. kerületének szívében játszódó gengszterfilmben vendéglátós kiskirályt játszik, aki egyrészt modern Rómeó és Júlia-történetbe, másrészt gyilkosságba és ezzel szoros összefüggésben maffiák közötti leszámolásba keveredik (nem egészen önhibáján kívül). Az amatőrszereplőkkel és fiatal tehetségekkel együtt játszó Gálvölgyi alakítása mellett a film hangulatát nagyban meghatározta a multikulti közeg és a gyakran felcsendülő roma rap.

Filmek Neked!

Holt költők társasága

Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma (1989)

Charley nénje

Színes, magyar tévéjáték (1986)

Az igenember

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2008)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)