Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

De miért pont kalózok?

De miért pont kalózok?

  • Vajda Judit
  • 2014. 09. 03., 18:00

Úgy tűnik, Ausztráliában fogják forgatni A Karib-tenger kalózai-franchise ötödik részét, a 2017-ben érkező Dead Men Tell No Tales-t, sőt az ausztrál kormány anyagilag is támogatná a filmeseket. De mitől lettek megint divatosak a régimódi kalózos kalandfilmek? Talán ha átnézzük a legjobb kalózfilmek listáját, okosabbak leszünk.

A 2003-ban bemutatott A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka akkora rajongáshullámot indított útjára, ami jó pár évre biztosítja a megélhetést a főszerepet alakító Johnny Deppnek és kollégáinak. Eddig három folytatás készült el; a legutóbbit, A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken címűt 2011-ben láthattuk, az ötödik részben pedig állítólag Christoph Waltz is szerepel majd. A kalózos alműfajt azonban természetesen nem A Karib-tenger-filmek alkotói találták fel – íme a legjobbak a korábbi kalózos kalandfilmek közül.

5. A KINCSES SZIGET

A skót író, Robert Louis Stevenson 1883-as regénye a legtöbb kalózos történet őse. Az 1934 és 2012 között kilenc adaptációt megélt könyvben benne van nagyjából minden, ami miatt a kalózsztorikat szeretjük: elrejtett kincs, a hozzá vezető térkép, versenyfutás az aranyért és egy fiatal, a kalózokhoz képest kívülálló főhős, akivel azonosulhatunk, és természetesen maguk a kalózok. A sztori legismertebb filmes feldolgozása az 1950-es, Disney-féle, ami több minden miatt is nevezetes: ez volt a stúdió első élőszereplős filmje, továbbá akkor először láthatta a közönség színesben A kincses szigetet, hiszen a korábbi adaptációk még fekete-fehérek voltak.

A mai néző számára azonban valószínűleg érdekesebb az 1990-ben bemutatott Kincses sziget, melyben, annak ellenére, hogy tévéfilm, olyan színészek szerepeltek, mint Charlton Heston, Oliver Reed vagy Christopher Lee. A főhőst, Jimet pedig – aki fogadósfiúból az elrejtett kincs meglelése reményében felcsap hajósinasnak, így azonban kalózok karmai közé kerül – a kamasz Christian Bale játssza. Hogy milyen rátermett miniatűr kalóz is Bale, az már a film előzeteséből kiderül (a legvagányabb, amikor 1 perc, 11 másodpercnél egyszerre két pisztolyt is rászegez ellenfelére).

4. A HERCEG MENYASSZONYA

Tartalma alapján az 1987-es A herceg menyasszonyát akár romantikus filmnek is gondolhatnánk, főleg, hogy Rob Reiner rendezte, akinek olyan jól ismert romkomok fűződnek a nevéhez, mint a Tuti dolog, a Harry és Sally vagy a Szerelem a Fehér Házban. A film egy szerelmespárról szól, melynek tagjai elveszítik egymást, a lány, Boglárka ráadásul azt hiszi, szerelmese halott. Mikor Boglárkát elrabolja egy kezére pályázó gonosz herceg, Westley felveszi egy maszkos kalóz személyazonosságát, hogy így szabadítsa ki a rabságból szíve hölgyét.

A herceg menyasszonyának kerettörténete (egy nagyapa meséli el a sztorit kisunokájának) a film kalandos-mesés, hihetetlen jellegére hívja fel a figyelmet, és a cselekményelemekben amúgy is rengeteg a tündérmesei motívum. Ennek ellenére Rob Reiner filmje bővelkedik a menő kardpárbajokban (a főhősön kívül többek közt egyik társának, a spanyol kardforgató Inigo Montoyának köszönhetően), az egyik legizgalmasabb alant látható.

3. HOOK

Steven Spielberg 1991-es családi kalandfilmje is rendhagyó kalóztörténetnek, hiszen a mű szokatlan feldolgozása J.M. Barrie skót író (úgy tűnik, a skót szerzőknek elég jól fekszenek a kalózsztorik) Pán Péter című 1904-es mesedarabjának. Spielberg verziójában a már felnőtt Pán Péter (a nemrég elhunyt Robin Williams játssza) kénytelen visszatérni Sohaországba, hogy kiszabadítsa gyermekeit, akiket Hook kapitány rabolt el.

Kalózok már Barrie eredeti alkotásában is szerepeltek, hiszen Péter az Elveszett Fiúk vezetőjeként rendszeresen szembeszállt velük. A Hookban a kalózkapitány ábrázolása megfelel a hagyományok alapján elvárhatóknak: a karakternek – Dustin Hoffman alakításában – hosszú, sötét haja (mint az egyik jelenetben kiderül, valójában parókája), fekete kecskeszakálla és kampóban végződő keze van. Ahogy az a film egyik legmozgalmasabb képsorában látható, a visszatért Pán Péterrel kiegészült Elveszett Fiúk az alábbi kreatív ötletekkel veszik fel ellene a harcot.

2. PHILLIPS KAPITÁNY

Paul Greengrass (A Bourne-csapda, A United 93-as, A Bourne-ultimátum, Zöld zóna) Tom Hanks címszereplésével készült 2013-as filmje listánk kakukktojása, hiszen nem kosztümös film, hanem kortárs thriller. De aki egy kicsit is figyelte a nemzetközi híradásokat az elmúlt pár évben, értesülhetett róla, hogy a kalózkodás Afrika partjainál ismét felütötte a fejét, csak mostanában kardok és ágyúk helyett gépfegyverekkel zajlik.

Hanks az igaz történet alapján készült Phillips kapitányban annak a hajónak a vezetőjét formálja meg, amit 2009-ben térítettek el szomáliai kalózok. Az eset azért is volt nevezetes, mert az amerikai MV Maersk Alabama volt kétszáz év óta az első hajó, amit kalóztámadás ért. A modern időknek megfelelően Greengrass alkotása nem kaland-, hanem akciófilmes eszközökkel dolgozik. Ahogy azonban az az alábbi jelenetből is kiderül, a sokk, amit egy ártatlan kereskedelmi teherhajó mit sem sejtő legénysége egy kalóztámadás alkalmával átélhet, nem változott a századok alatt.

1. KINCSVADÁSZOK

Több generáció körében is igazi kultfilmmé vált Richard Donner Steven Spielberg ötlete nyomán forgatott 1985-ös családi filmje, melyben olyan színészeket csodálhatunk meg gyerekként vagy igen fiatalon, mint Sean Astin, A Gyűrűk Ura-filmek Csavardi Samuja, Josh Brolin (Nem vénnek való vidék, A félszemű, Sin City: Ölni tudnál érte) vagy Corey Feldman (Szörnyecskék, Állj mellém!, Az elveszett fiúk). A Kincsvadászok A kincses sziget receptjéhez nyúl vissza, amennyiben az elrejtett kincsre vadászó gyerekhősöket vet be a kalózok ellenében.

A Donner-film azonban azért is tudott még közelebb kerülni a gyerekközönség szívéhez, mert hősei modern kori gyerekek, a gyereklét minden előnyével (mint például a titkos „bunkerben” bandázással) – ehhez a kincskeresés már csak hab a tortán. A Kincsvadászok kölykei (akik ugyan kalózok helyett már maffiózókkal küzdenek meg) a padláson bukkannak rá az elrejtett kincset ígérő régi térképre, ami a kalózlegendának megfelelően egy egykori kalózkapitány vagyonához vezető utat mutatja – ezt az izgalmat ábrázolja az alábbi jelenet.

+ 1: A MALÁJI TIGRIS

Sandokan figurája nem nagyjátékfilmben, hanem tévésorozatban tűnt fel, mégis idekívánkozik, hiszen sok magyar számára volt az első kalóz, akivel mozgóképen találkozott. Nálunk is nagyon népszerű volt ugyanis az az 1976-os, hatrészes széria, ami olasz-francia-nyugatnémet-angol koprodukcióban készült, az egy csapásra híressé vált, indiai Kabir Bedi címszereplésével (mi kicsivel később, a nyolcvanas években láthattuk először a sorozatot). Az összeállítás több más figurájához hasonlóan eredetileg Sandokan sem volt kalóz, hanem egy maláj herceg, akit azonban az angol gyarmatosítók megfosztanak a rangjától és a vagyonától, ezért lesz tengeri fosztogató. A főhős harca így valójában hazafias küzdelem hazája elnyomói ellen. Ha erre a sztorira magára nem is, a mű legendás főcímzenéjére biztosan sokan emlékszünk még.

Ha még több kalózt szeretnél, akkor nézd meg a Karib-tenger kalózai 4: Ismeretlen vizekent a TV GÓn!

Filmek Neked!

A Karib-tenger kalózai 4: Ismeretlen vizeken

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm - (2011)

A Gyűrűk Ura - A Gyűrű Szövetsége

Színes, magyarul beszélő, új-zélandi-amerikai fantasztikus kalandfilm (2001)

Barney és a nők

színes, feliratos, kanadai-olasz romantikus vígjáték (2010)

Pókember - Irány a Pókverzum

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)