Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Ki ez a nő?

Ki ez a nő?

  • Vajda Judit
  • 2014. 09. 05., 16:15

Szeptember 4-én, 81 éves korában meghalt Joan Rivers amerikai komika és tévés személyiség. Riverst hazájában senkinek nem kell bemutatni, de durva humora, kíméletlen beszólásai, botrányai, plasztikai műtétei és kisebb filmes felbukkanásai a magyar nézők előtt sem ismeretlenek.

FILMEK

Joan Rivers 1965-ben Johnny Carson oldalán a The Tonight Show nevű talkshow-ban kezdte a karrierjét (a ma is futó beszélgetős produkciót jelenleg Jimmy Fallon vezeti), előtte pedig rövid ideig a Kandi kamera című átverős műsornak dolgozott. Már az elejétől komikusnak készült: Pepper January néven kezdett stand-upozni. Komikusi munkásságával a női humoristák későbbi generációinak is irányt mutatott. 1986-ban saját talk show-t kapott a Foxnál, ezzel ő lett az első nő, aki egy nagy tévécsatornánál ilyesmivel büszkélkedhetett.

Joan Rivers filmekben is feltűnt, sőt írt és rendezett is: a Junior előtt 16 évvel, 1978-ban A nyúlpróba címmel egy olyan vígjátékot forgatott, ami egy teherbe esett férfiról szólt (ez a főszerep volt Billy Crystal nagyjátékfilmes debütálása). A magyar mozikban is bemutatott filmek közül láthattuk cameózni például a Vasember 3-ban és a Hupikék törpikékben (előbbiben önmagát alakította), Joan és Melissa című, saját lányával közös reality show-ját pedig a magyar tévék is leadták.

KÖNYVEK

Rivers munkásságának fontos részét képezték az általa írt könyvek is: összesen tizenkettőt jelentetett meg, ezek közül néhány az önsegítő irodalom körébe tartozik, egy-kettő önéletrajzi kötet, a legtöbb azonban humoros írás. Legutolsó alkotása idén nyáron jelent meg, Diary of a Mad Diva címmel. Kedvelt témái közé tartozott a szépségipar, a plasztikai sebészet (személyes érintettség okán), az öregedés, az anya-lánya kapcsolat, a popkultúra, a hírességek és úgy általában szinte minden, hiszen mindenről megvolt a véleménye – és természetesen mint minden területen, könyveiben is szeretett odamondogatni.

PLASZTIKAI MŰTÉTEK

Aki egyáltalán nem ismeri Joan Rivers munkásságát vagy akár a nevét, még az is nagy eséllyel találkozhatott az arcával – ilyen volt, ilyen lett fotókon, sőt elrontott szépészeti beavatkozásokat soroló listákon. Rivers plasztikai műtéteinek száma nagy valószínűséggel Michael Jacksonééval vetekedhet (ami azt illeti, az orrukat ugyanaz a sebész faragta), ám sosem csinált titkot belőle: szívesen viccelődött saját és más műtéteivel (2010-ben például azt írta Twitterén, hogy „a sok plasztikai műtét miatt, amin átestem, aggódom, hogy Isten nem ismer fel, amikor meghalok”).

Első beavatkozásán, egy szemhéjplasztikán 1965-ben, mindössze 32 éves korában esett át, majd jöttek a további műtétek (az orrát 1983-ban csináltatta meg), botox- és kollagéninjekciók. Rivers pedig nem hogy nem titkolta szépsége és fiatalsága nem természetes eredetét, de kifejezetten szószólója volt annak, hogy az öregedő nők, ha megengedhetik maguknak, feküdjenek kés alá, mivel a plasztikai műtét nagyon jó hatással lehet az önbizalmukra.

BOTRÁNYOK

A híres komikus nemcsak plasztikai műtéteinek magas számával hívta fel magára a figyelmet, hanem szabadszájúsága és öntörvényűsége generálta nem kevés botrányával is. A legelső a sorban az volt, amikor 1986-ban saját talk show-t kapott, amit nem egyeztetett az őt kinevelő Johnny Carsonnal. Carson ezt joggal tekinthette árulásnak, és Rivers beszámolója szerint onnantól kezdve egyáltalán nem állt szóba vele, sőt évtizedekre kitiltotta a The Tonight Show-ból (Carson sérelmét a későbbi műsorvezetők, Jay Leno és Conan O’Brian is tiszteletben tartották, Rivers így legközelebb csak akkor tűnt fel a műsorban, amikor idén márciusban Jimmy Fallon vette át).

De egyáltalán nem kellett hozzá személyes ismeretség, hogy Rivers összetűzésbe kerüljön valakivel: Kristen Stewart akkor haragudott meg rá, amikor kiderült, hogy legutóbbi könyvében a színésznő az ő szexbotrányán is élcelődik. Volt olyan is, hogy Rivers – élőszóban – a zsidó-arab háború civil palesztin áldozataira vagy egy emberrabló által egy évtizeden át fogva tartott és megerőszakolt nőkre tett megjegyzést. A legnagyobb port mégis a legutóbbi eset kavarta, amikor egy random utcai interjúban Obama elnököt melegnek, feleségét, Michelle Obamát pedig transzszexuálisnak titulálta.

Könyveivel a humorista a Kristen Stewart-esetet leszámítva is többször okozott botrányt. A 2012-ben megjelent I Hate Everyone… Starting with Me-t például – mikor kitiltották egy áruházlánc polcairól – önhatalmúlag kezdte árusítani a szóban forgó lánc egy boltjában, ahonnan végül a rendőrség vezette el. Az alant látható videóban pedig azt láthatjuk, ahogy Rivers félbeszakít egy vele készült interjút, mert túl negatívnak találja a riporter kérdéseit, melyeket a Diary of a Mad Diva című kötetével kapcsolatban tett fel neki.

ARANYKÖPÉSEK

Joan Riversnek szerencsére nem kizárólag támadó poénjai voltak, így nemcsak botrányairól, hanem olyan aranyköpéseiről is emlékezhetünk rá, mint hogy „nincs olyan női komikus, aki szép volt kislányként”, „a lányom születése miatt 23 órán át sikoltoztam egyfolytában – és ez még csak a fogantatás volt”, az „akkor jöttem rá, hogy nem kívánt gyerek voltam, amikor megtudtam, hogy a fürdőszobai játékaim egy kenyérpirító és egy rádió voltak” vagy a szépészeti műtétes bemondás egy másik verziója, az „olyan sok plasztikai beavatkozásom volt, hogy ha meghalok, felajánlhatják a testem a Tupperware-nak”.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:
- Őrült filmötletek, amik végül beváltak
- Csak egy maradhat!
- Tények, amit biztos nem tudtál a Batmobilról
- Főszerepben a cicák

Filmek Neked!

A Vasember

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm (2008)

Vasember 2.

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm (2010)

BÚÉK

Színes, magyar vígjáték (2018)

Johnny English újra lecsap

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai akció-vígjáték (2018)