Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Mi lett a Jóbarátok legviccesebb mellékszereplőivel?

Mi lett a Jóbarátok legviccesebb mellékszereplőivel?

  • Vajda Judit
  • 2014. 09. 13., 16:00
  • Akkor és most

Időről időre felmerül, hogy újra össze kéne hozni a Jóbarátok sztárjait, például egy nagyjátékfilm erejéig. A tíz évadon át futó – kerek 20 évvel ezelőtt indult és 10 éve zárult –, rendkívül népszerű sorozatban viszont a főszereplő hatoson kívül is akadtak emlékezetes arcok. Mi lehet velük azóta?

GUNTHER: JAMES MICHAEL TYLER

Gunther, a hidrogénszőke, mint az egyik részből kiderült, holland származású kávézós volt a legstabilabb háttérarc a Jóbarátok történetében: a 238 epizódból 148-ban szerepelt – ezzel ő a rekorder az összes mellékszereplő közül. Érdekes, hogy a figurát megformáló James Michael Tyler valóban dolgozott baristaként, de nem ezért választották ki a jóbarátok törzshelyét üzemeltető Gunther szerepére, hanem mert ismerte a sorozat egyik rendezőasszisztensét. A karaktert az alkotók eredetileg egyáltalán nem tervezték hangsúlyosnak, de mikor kiderült, hogy Tyler tanult színészetet, kapott egy mondatot az első évad egyik részében. Ebből a „yeah”-ből nőtt ki aztán az az egész szérián végigvonuló poén, hogy a jelentéktelen figura titokban szerelmes Rachelbe, és ezért utálja annak barátját, Rosst.

James Michael Tyler már a Jóbarátok alatt elkezdett más szerepeket kapni, a The Disturbance at Dinner című 1998-as romkomban például egy Gunther-szerű figurát játszik, egy jelentéktelen alakot, aki egy nap találkozik egy gyönyörű lánnyal… Később főként sorozatokban kapott mellékszerepeket: láthattuk a Divatalnokokban, a Sabrina, a tiniboszorkányban, a Dokikban és a Sikersorozatban, melynek egyik főszereplője a saját magát alakító Matt LeBlanc (Joey a Jóbarátokból). Tyler jelenleg két szériában szerepel: a Modern Musicban és a Keeping up with the Downs című webszériában – mindkét alkotásban zenei producert alakít.

A GELLER SZÜLŐK: ELLIOTT GOULD ÉS CHRISTINA PICKLES

Monica és Ross apja és anyja, Jack és Judy Geller szintén végigkísérte a teljes Jóbarátokat: sokkal több szerepük volt, mint az összes többi jóbarát szüleinek együttvéve. A legnagyobb, hozzájuk kötődő humor, hogy két gyerekük közül még felnőttként is folyton csak Rosst ajnározzák, míg a bezzeggyerek mellett Monicára még mindig esetlen, kövér kislányként gondolnak. Ezt illusztrálja az alábbi jelenet is, ami kétségtelenül a Geller mamát játszó Christina Pickles legnagyobb pillanata a teljes sorozatból, a Geller papát alakító Elliott Gould pedig remekül a keze alá dolgozik. A kissé félresikerült hálaadásnapi vacsorán az anya egymás után kioszt mindenkit, s habár Monicának ezúttal sikerül Rosst egy kicsit befeketítenie, jellemzően mégsem ő, hanem Chandler kerül ki győztesen a dologból.

Jack Geller, azaz Elliott Gould már a Jóbarátok előtt is veterán színésznek számított, olyan filmekkel a háta mögött, mint a M.A.S.H., A híd túl messze van vagy a Bugsy. A sorozat alatt játszott az Amerikai história X-ben és a Mona Lisa mosolyában, a szériát követően pedig mindhárom Ocean’s-filmben és a Fertőzésben.

Judy Geller, vagyis Christina Pickles szintén rutinos, de kevésbé ismert színész, fontosabb filmjei közé tartozik a Szenvedélyek viharában és a Nászok ásza. A Jóbarátok után játszott még egy legendás sorozatban, a Jóbarátokra egyébként sokban hasonlító Így jártam anyátokkalban, de színpadon is rendszeresen szerepel.

JANICE: MAGGIE WHEELER

Chandler idegesítő, „szeret-nem szeret” barátnője, Janice volt a Jóbarátok egyik legviccesebb mellékfigurája. Habár mindössze 19 részben szerepelt, Maggie Wheeler olyan népszerűvé tette a karaktert, hogy az alkotók később is vissza-visszahozták, még az utolsó epizódokban is. Ahogy Guntherhez a Rachel-féle reménytelen szerelem motívumát, úgy nagyon ügyesen társítottak Janice-hez is egy állandó, idézhető mozzanatot: nála ez az, hogy bármilyen helyzetben hihetetlen sipító hangon és nagyon jelentőségteljesen tudja mondani az „ó, te jó ég!” szavakat. A rajongók egy válogatást is összeállítottak a legjobb „ó, te jó ég!”-ekből, és ahogy az a lenti videóban is hallható, az eredeti, igen jellegzetes orgánumtól a magyar szinkron sem marad el semmiben sem (Maggie Wheelert eleinte Mics Ildikó, majd Náray Erika szinkronizálta).

Maggie Wheeler a Jóbarátok előtt is több szériában szerepelt (Seinfeld, X-akták), de a sorozat alatt volt egy fontosabb nagyjátékfilmje is, az Apád-anyád idejöjjön! című családi mozi, melyben a kettős szerepet alakító, még gyerek Lindsay Lohan mellett tűnt fel. Sorozat-mellékszereplői karrierje ezt követően sem esett vissza, sőt a Jóbarátokkal párhuzamosan és utána játszott a Jack és Jillben, a Will és Grace-ben, a Szeretünk, Raymondban és a Kaliforgiában huzamosabban is, a Vészhelyzetben, A helyszínelőkben, A főnökben, a Nyomtalanulban, a Félig üresben, a Vérmes négyesben, és ő is benne volt az Így jártam anyátokkal egyik epizódjában.

FRANK BUFFAY JR.: GIOVANNI RIBISI

Az egyik állandó geg a Jóbarátokban, hogy Phoebe-nek van egy ikertestvére (természetesen őt is Lisa Kudrow játssza), aki csak fizikailag olyan, mint a szőke karakter, jellemük homlokegyenest eltérő, Ursula ugyanis undok, kellemetlenkedő és ellenszenves (és mellesleg pornófilmekben szerepel – Phoebe nevén). Phoebe-nek azonban van egy másik testvére is, aki viszont külsőleg nem hasonlít rá egy cseppet sem – igaz, Frank Buffay Jr. csak féltestvér, a Phoebe édesanyját elhagyó Frank Buffay Sr. gyermeke. Nem sokkal később, hogy kiderül, Frank és Phoebe testvérek, a fiú felkéri béranyának nővérét. Phoebe elvállalja a feladatot, és hármas ikreket szül öccsének és feleségének – erre is számos poén épül a sorozatban, az egyik a lenti jelenetben látható.

A Jóbarátokban elkövetett egyik baki is a Franket játszó Giovanni Ribisi személyéhez kapcsolódik. Még mielőtt az öcs karaktere feltűnt volna a színen, Ribisi már kapott egy kisebb, a stáblistán nem jelzett szerepet a sorozatban, ami nem vet túl jó fényt a széria castingosaira. Giovanni Ribisi egyébként viszonylag ismert színész, népszerűsége és foglalkoztatottsága körülbelül a Jóbarátokkal párhuzamosan nőtt meg. Szerepelt a Carla új életében, a Drogosztagban, a Brókerarcokban, a Tolvajtempóban, a Rossz álmokban, az Elveszett jelentésben, az Avatarban, a Rumnaplóban és egy másik sitcomban, A nevem Earlben. Újabban a Csempészekben és a Hogyan rohanj a veszTEDbe című vígjátékban láthattuk.

CHARLES BING: KATHLEEN TURNER

Phoebe-hez hasonlóan Chandlernek is elég hányatott volt a gyerekkora, és ehhez kapcsolódik a Jóbarátok híres-nevezetes sztárcameóinak egyik legérdekesebbje (lásd még Tom Selleck, Bruce Willis, Brad Pitt, George Clooney, Reese Witherspoon, Gary Oldman, Sean Penn, Alec Baldwin). Többször szóba kerül, hogy Chandler szülei elváltak, és az apja transzvesztita lett. Ilyen előzmények után az alkotók kénytelenek voltak beleírni a cselekménybe, hogy a figura személyesen is megjelenik. Erre Monica és Chandler házasságkötését használták fel, a Helena Handbasket néven Vegasban fellépő drag queen szerepére pedig Kathleen Turnert kérték fel.

A mély hangú, idősebb éveire kissé kiterebélyesedett Turner a Jóbarátok három részében játszotta el a Bing papát (mamát). A smaragd románca, A Nílus gyöngye, A rózsák háborúja, A titkos gyilkos mama és az Öngyilkos szüzek sztárját vélhetően senkinek sem kell bemutatni, viszont mostanában kissé kikopott a filmekből. Szerepelt ugyan a Kaliforgia több részében is, de nagyvásznon a magyar néző legutóbb a 2008-as Marley meg énben láthatta, akkor is csak egy kisebb szerepben. Legközelebb a színésznő az amerikai mozikban idén novemberben bemutatandó Dumb és Dumber-folytatásban tűnik fel.

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Förtelmes főnökök

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2011)

Megint 17

Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték (2009)

Rumnapló

Színes, feliratos, amerikai kalandfilm (2011)

Énekelj!

Színes, magyarul beszélő, amerikai animáció (2016)