Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Magyar hangja: Sztankay István

Magyar hangja: Sztankay István

  • Birkás Péter
  • 2014. 09. 13., 12:56

2014. szeptember 12-én, 78 éves korában elhunyt Sztankay István, aki nem csak a színpadon és a vásznon nyújtott maradandót, de hangjával számos külföldi produkciót varázsolt élvezhetővé a hazai közönség számára. Összeállításunkban a sűrűn foglalkoztatott művész legemlékezetesebb szinkronszerepeit gyűjtöttük egy csokorba.

JEAN-PAUL BELMONDO

A híres, 1933-ban született francia színművész nem kevesebb mint 84 filmben játszott pályafutása során, és hazánkban közel harminc színész kölcsönözte a hangját Belmondo alakításaihoz – közülük a legismertebb Gáti Oszkár és Sztankay István. A szeptember 12-én elhunyt művész összesen tizenhárom alkalommal bújt Jean-Paul bőrébe, legtöbbször a Pannónia Filmstúdió és a Magyar Televízió felkérésére, és olyan alkotásokban nyújtott kiemelkedő alakítást, mint a Riói kaland, az Egy férfi, aki tetszik nekem, a Zsaru vagy csirkefogó, a Szabadlábon Velencében, az Ászok ásza vagy a Kellemes húsvéti ünnepeket -- utóbbiból választottunk ki egy részletet.

TONY CURTIS

Sztankay István az elmúlt évtizedekben több mint száz karaktert szólaltatott meg a TV-ben és a mozikban, és Jean-Paul Belmondo után legtöbbször Tony Curtisnek kölcsönözte a hangját, összesen tizenegy alkalommal – hazánkban a legtöbben az ő orgánumával kötik össze az amerikai színészlegendát. Tony Curtis száznál is több szerepéből Sztankay olyan klasszikusokat szinkronizált, mint a Marilyn Monroe főszereplésével készült Van aki forrón szereti, az El a kezekkel a feleségemtől vagy a Robert De Nirót is felvonultató Az utolsó filmcézár. A lenti videóban a Van aki forrón szereti egy emlékezetes jelenete kapott helyet.

LESLIE NIELSEN

A 2010-ben elhunyt Leslie Nielsen által megformált Frank Drebin hadnagyot valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, és vélhetőleg az sem újdonság, hogy a folyamatosan bajt okozó detektív magyar hangjaként Sztankay Istvánt üdvözölhetjük. A színész a Csupasz Pisztolyban és a Csupasz Pisztoly 2 ½-ben szólaltatta meg a figurát (a Csupasz Pisztoly 33 1/3-ban már Sinkó László vitte a szerepet), és később olyan Leslie Nielsen filmekben tért vissza, mint a Szánon nyert örökség vagy a Horrorra akadva harmadik és negyedik része.

PETER O'TOOLE

A legendás Peter O’Toole-nak az elmúlt évtizedekben itthon több színész kölcsönözte a hangját (például Szakácsi Sándor és Fülöp Zsigmond), és köztük található Sztankay István is, aki két alkalommal vállalta el a Hogyan kell egymilliót lopni? szinkronját, illetve az ő hangja hallható a Brad Pitt főszereplésével készült Trójában is, ahol Peter O’Toole a görögök által megtámadott város bölcs királyát játssza.

MICHAEL CAINE

Habár az angol színész „hivatalos” magyar hangja Fülöp Zsigmond (több mint húsz szinkronnal a háta mögött), több színésszel egyetemben Sztankay Istvánnak is megadatott a lehetőség, hogy belebújjon a Caine alakította karakterek bőrébe. A színész a Magyar Televízió megbízásából szinkronizálta az 1969-es A hazugság játékait, illetve hozzá köthető az 1990-es Telitalálat! magyar hangja is.

TOVÁBBI SZINKRONSZEREPEK

A fenti összeállítás persze csak az ismertebb részét képezi Sztankay István munkásságának, hiszen a művész az elmúlt évtizedekben olyan színészek hangjaként bukkant fel, mint Marcello Mastroianni (A csinos férj, Az éjszaka, Casanova ’70), Gregory Peck (A Paradine-ügy, Római Vakáció, Bíborsivatag), Charles Bronson (A halál ötven órája) vagy épp Alain Delon (Zsarutörténet).

Sztankay István viszont nemcsak híres színészeket szinkronizált még híresebb filmekben, de a hihetetlenül népszerű Süsü, a sárkány című bábfilmben ő adta a Kóbor királyfi, majd a belőle váló Király hangját is.