Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Isznak, mint a kefekötő

Isznak, mint a kefekötő

  • Vajda Judit
  • 2014. 09. 16., 09:40

Alisan Porter, a Huncutka című James Belushi-film gyereksztárja a múlt héten jelentette be, hogy gyógyult alkoholista: hét éve józan, de előtte évekig küzdött az itallal. Az alkoholfüggőség a filmtörténelemben is kedvelt téma – főként megrázó melodrámák épülnek rá.

LAS VEGAS, VÉGÁLLOMÁS (1995)

Ha film és alkoholizmus, akkor legtöbbünknek minden bizonnyal Mike Figgis megrázó filmdrámája jut eszébe, Nicolas Cage átélt alakításával, melyért Oscar-díjat érdemelt. A Las Vegas, végállomás főhőse egy hollywoodi forgatókönyvíró, Ben, aki életénekromjait hátrahagyva Las Vegasba indul, hogy ott szisztematikusan halálra igya magát. A bűnös városban azonban megismerkedik egy nővel, akiben talál valamit, ami még mentsvára lehetne. Serát (Elizabeth Shue alakításában) szintén megtaposta az élet: a már nem fiatal asszony alávetett prostituáltként nap mint nap atrocitásoknak van kitéve. Azt azonban, hogy ők ketten egymásba kapaszkodva meg tudják-e menteni egymást, a film végig drámai hangvételéből nem nehéz kitalálni…

28 NAP (2000)

Kis túlzással akár a Las Vegas, végállomás női párdarabjának is tekinthető a Sandra Bullock főszereplésével készült 28 nap, de ez az alkotás azért jóval könnyedebb, mint a Cage-film. Főhősnője kicsit úgy áll a kérdéshez, ahogy az gyakran a valóságban is történik: elbagatellizálja, bulizásként értékeli saját függőségét. Csakhogy van különbség aközött, hogy az esküvői tortába csücsülünk-e bele vagy falnak hajtunk egy lopott autóval. Utóbbi hőstette miatt Gwen egy hónapra bekerül az elvonóra, ahol sorstársai körében szokhat le a piáról – csakhogy ő eleinte nem akarja elfogadni a többi ápoltat, hiszen továbbra is a tagadás állapotában él. A feladat tehát nehéz, Gwennek viszont többen is a segítségére sietnek.

HA A FÉRFI IGAZÁN SZERET (1994)

Szintén női főhőssel dolgozik a Ha a férfi igazán szeret, de ez a mű kicsit más oldalról ragadja meg az alkoholizmus problémáját. Luis Mandoki alkotása alapvetően szerelmes film, melyben nem kizárólag a szenvedélybeteg személyre, hanem a függőre és szerelmének kapcsolatára helyeződik a hangsúly. A Percy Sledge csodálatos daláról elnevezett és azzal aláfestett Ha a férfi igazán szeret volt az első olyan film, mellyel Meg Ryan megpróbált kitörni a vele szinte összeforrt bájos szomszédlány imidzsből. Férjét Andy Garcia alakította – ők ketten egy olyan házaspár tagjait játsszák, akiknek (miközben a felszínen tökéletes, két gyönyörű gyereket nevelő családot formálnak) meg kell küzdeniük az asszony titkolt alkoholizmusával.

RUMNAPLÓ (2011)

A Johnny Depp főszereplésével forgatott alkotás a gonzó újságírás atyja, Hunter S. Thompson önéletrajzi ihletésű regénye alapján készült. Főhőse egy alkoholista újságíró, aki Puerto Ricóba, az olcsó rum őshazájába költözik, ahol viszonylag gyorsan akklimatizálódik. Az alábbi jelenetben is ennek láthatjuk ékes bizonyítékát, hiszen hősünket és jó barátját másnaposan kapjuk el – a még mindig emelkedett hangulatban leledző férfiak a kutyaharapást természetesen szőrével akarják gyógyítani, bár az örökbecsű „Az életben ne lássak több alkoholt!” mondat itt is elhangzik. Közvetlenül azelőtt, hogy a hősök olyan módszert választanak aprócska autójuk navigálására, amire csak két részeg képes.

THE MASTER (2012)

Paul Thomas Anderson The Masteréről valószínűleg nem sokan asszociálnánk az italra, hiszen egészen másfajta függőségekről szól. De ha felidézzük a cselekményt, beugorhat, hogy a főhős, a csellengő világháborús veterán, Freddie (Joaquin Phoenix) és mestere/gazdája, a Philip Seymour Hoffman alakította karizmatikus szektavezér megismerkedése és kapcsolatának elmélyülése is az alkoholnak köszönhető, méghozzá annak a bivalyerős piának, amit Freddie saját maga pancsol. A cselekmény ugyan a későbbiekben másfelé kanyarodik, és inkább a karakterek fejlődésére esik a hangsúly, de az ital a továbbiakban is a központi figurát jellemző fontos tényező marad.

KÉNYSZERLESZÁLLÁS (2012)

Meglepő módon az állandó jófiú, Denzel Washington játssza a főszerepét ennek a filmdrámának, mely – a listán szereplő többi alkotástól eltérően – az alkohol rövid távú súlyos és potenciális következményeit mutatja be. Hősünk nagymenő pilóta, aki még tajtrészegen, bedrogozva is úgy teszi le a gépet egy légi katasztrófa esetében, hogy több száz utas életét menti meg profizmusával. Csakhogy ő maga megsérül, így kórházi ápolásra szorul, vérében pedig kimutatják a sok oda nem illő dolgot. A sorsdráma innentől kezdve a főhős erkölcsi dilemmáját mutatja be, azaz hogy hogyan viselkedik az ellene indított vizsgálat során (vállalja-e a felelősséget tetteiért vagy megpróbálja mást bemártva menteni magát). A film ennek köszönhetően szép bizonyítéka annak, hogy az alkoholizmus nem feltétlenül jelent minden más téren is jellemgyengeséget.

SZÁRAZON (2012)

2012-ben rendesen folyt az ital Hollywoodban, hiszen három film is készült alkoholizmus témában. A The Master és a Kényszerleszállás mellett James Ponsoldt kisköltségvetésű alkotása volt a harmadik „alkoholista”-film: nevezetessége, hogy az addig főként blockbusterekben (Die Hard 4.0, Abraham Lincoln, a vámpírvadász) és műfaji sikerekben (Grindhouse, A dolog, Scott Pilgrim a világ ellen) szereplő Mary Elizabeth Winstead bizonyíthatta benne drámai képességeit. A színésznő egy tanítónőt játszik, aki – a Kényszerleszállás főhőséhez hasonlóan – szégyenletes módon munkahelyére is ittasan megy be. Mikor már végképp megundorodik magától, elhatározza, hogy leszokik. Ennek érdekében látogatni kezd egy anonim alkoholista csoportot, csakhogy férje – aki addig hűséges partnere volt a piálásban – nem áll mellé a küzdelmében, nem támogatja a leszokás érdekében folytatott harcát. A Szárazon azt mutatja be, kibírja-e ezt a konfliktust a két ember kapcsolata.

A felsorolt filmek közül a Rumnapló elérhető a TV GO kínálatából is.

Filmek Neked!

Rumnapló

Színes, feliratos, amerikai kalandfilm (2011)

A dolog

Színes,szinkronizált, amerikai-kanadai horror - (2011)

BÚÉK

Színes, magyar vígjáték (2018)

Johnny English újra lecsap

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai akció-vígjáték (2018)