Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A Vészhelyzet legjobb rendezői

A Vészhelyzet legjobb rendezői

  • Vajda Judit
  • 2014. 09. 19., 12:00

Az idén húsz éve indult és öt éve zárult népszerű kórházsorozat epizódjainak rendezői közt a rutinos tévés alkotók és a széria szereplői (rendezett egy-egy részt például a Greene dokit alakító Anthony Edwards és Eriq La Salle, azaz Benton doktor) mellett igazi nagyágyúkat is találunk. Őket vesszük most sorra.

JONATHAN KAPLAN

Jonathan Kaplan a Vészhelyzet negyven epizódjának megrendezésén túl is foglalkoztatott tévés rendezőnek számít, olyan sorozatokkal a háta mögött, mint a Nyughatatlan Jordan, a Nyomtalanul, a Testvérek, a Szellemdoktor, a Különleges ügyosztály vagy az Ügyféllista. A direktor azonban meglepő módon nagyjátékfilmes rendezőként kezdte a karrierjét – sőt pályája első két évtizedében még csak nem is rendezett sorozatokat. Egyik első filmjét, a váratlan örökséggel szembesülő wannabe cowboyról szóló 1977-es Mr. Milliárdot Terence Hill-lel forgatta, és dolgozott Bonnie Bedeliával, a Die Hard-filmek Hollyjával is, a Nő a volánnál című 1983-as sportdrámában.

Legjelentősebb filmje a Jodie Fosternek Oscart hozó A vádlottak (1988), mely az egyik első olyan fősodorbeli hollywoodi alkotás, ami direkt módon foglalkozik a nemi erőszak témájával. Vélhetően többen ismerik Őrjítő vágy című thrillerét (1992), melyben a Ray Liotta alakította rendőr zaklatni kezdi egy jóravaló házaspár női tagját vagy a Rosszlányok című csajwesternt (1994), olyan sztárokkal, mint Drew Barrymore és Andie MacDowell. Jonathan Kaplan talán legszebb műve a Kennedy-gyilkosság idején játszódó A szeretet földje (a road movie-ban a Michelle Pfeiffer játszotta dallasi háziasszony és egy fekete férfi – Dennis Haysbert – kapcsolatának alakulását figyelhetjük), viszont az 1999-es, Claire Danes és Kate Beckinsale főszereplésével forgatott Börtönpalota óta nem rendezett nagyjátékfilmet.

KEN KWAPIS

Ken Kwapis helyzete – aki két részt rendezett a Vészhelyzet-folyamban – épp a fordítottja Jonathan Kaplanénak: ő tévésként kezdte a pályáját, és onnan nyergelt át a nagyjátékfilmekre. A kórházszéria előtt csak kevésbé nevezetes tévésorozatokkal került kapcsolatba, majd a Vészhelyzettel párhuzamosan szintén két epizódot rendezett a Judd Apatow-féle Különcök és stréberekben. Kwapis ezután is a sitcomokra koncentrált: olyan sorozatok epizódjainak megrendezése fűződik még a nevéhez, mint a Már megint Malcolm, a Városfejlesztési osztály, A számkiszervezett vagy A hivatal amerikai verziója.

Ami a nagyjátékfilmeket illeti, a rendező a romantikus komédiákra állt rá: ő rendezte a férfi és a női szemszöget is bemutató Mondom vagy mondodat (1991), A szépész és a szörnyeteg című Anna és a király-variánst (1997) A dadusból ismert Fran Drescherrel, a Négyen egy gatyában című tinilánytörténetet (2005), a Robin Williams főszereplésével forgatott házasulós komédiát, a Nászfrászt (2007) és a sztárparádét felvonultató, Nem kellesz eléggé című, tanmesébe oltott romantikus tablófilmet (2009). Legutóbb 2012-ben láthattunk tőle mozifilmet: a Drew Barrymore-ral és John Krasinskival készült Mindenki szereti a bálnákat szintén érzelmes húrokat penget. A rendező jelenleg a 2015-ben bemutatandó A Walk in the Woodson dolgozik, olyan sztárokkal, mint Robert Redford, Emma Thompson és Nick Nolte.

VONDIE CURTIS-HALL

Vondie Curtis-Hallnak televíziós munkái mellett csak három nagyjátékfilmje van (a negyediken, a Robeson című életrajzi filmen most dolgozik), de a két kevésbé jelentős (a Mariah Carey-vel a főszerepben forgatott, Glitter című „csillag születik”-sztori és A vér válaszol című bűnfilm) mellett az egyik, az alkotó forgatókönyvírói-rendezői bemutatkozása szinte azonnal kult státuszra tett szert. Az 1997-es Az utolsó belövés volt ugyanis a több színészi munkát is vállaló, 1996-ban meggyilkolt rapper, Tupac Shakur egyik utolsó filmje. A Tupac mellett Tim Roth-t szerepeltető drogdrámában két junkie próbál meg leszokni a kábítószerről (miután túladagolás következtében elveszítik egy barátjukat), ami már csak a bürokrácia miatt sem bizonyul egyszerű feladatnak. Ennek köszönhetően az átélt színészi alakítások mellett a filmben megjelenő társadalomkritika is kiváló.

A Vészhelyzetben való részvétele után (két részt rendezett) Curtis-Hallt több ismert sorozatnál is foglalkoztatták rendezőként, például a Kemény zsarukban, a Gossip Girl – A pletykafészekben vagy az Álomgyári feleségben – ezekben a szériákban azonban az alkotó csak egy-egy epizódnak volt direktora. További érdekesség, hogy a rendező rengeteg (szám szerint 69) filmben és/vagy sorozatban jelent meg színészként; ezekben a művekben (például a Még drágább az életedben, a Rés a pajzsonban vagy a Rómeó és Júliában) jórészt kisebb mellékszerepei voltak. És ami a legjobb: 1994-ben, majd 2001 folyamán szerepelt a Vészhelyzet nyolc részében is.

DEAN PARISOT

A rövidfilmekkel bemutatkozó (a The Appointments of Dennis Jennings című 1988-as kisfilmet Mr. Beannel alias Rowan Atkinsonnal forgatta), majd pályáját tévés alkotásokkal folytató Dean Parisot a Vészhelyzet egy 1995-ös epizódját jegyzi. Ezenkívül olyan szériákban dolgozott, mint a Félig üres, a Monk – Flúgos nyomozó, a Modern család vagy A férjem védelmében (utóbbi esetben ismét együtt dolgozhatott a Vészhelyzet Carol nővérével, Julianna Marguliesszal). Parisot a Vészhelyzet mellett is rendezett kórházsorozatot: a Doktorok sajnos csak egy évadot élt meg. A négy Los Angeles-i orvosról szóló szériában szerepelt a Twin Peaksből ismert Sheryl Lee is.

A rendező a mozifilmes világban is a fősodorban tevékenykedik: ő rendezte például a valódi űrlényekkel szembesülő sci-fi sorozatszínészekről szóló Galaxy Quest – Galaktitkos küldetést (1999) Sigourney Weaverrel és Tim Allennel, a veterán szuperkémeket felvonultató folytatásfilmet, a RED 2. című akciókomédiát (2013) Bruce Willisszel, Helen Mirrennel, John Malkovichcsal és Anthony Hopkinsszal és a Dick és Jane trükkjeit (2005). A Jim Carrey, Téa Leoni és Alec Baldwin főszereplésével forgatott vígjáték az Enron-botrányra és az egyéb kozmetikázott könyvelésű, majd látványosan becsődölő amerikai cégek jelenségére reagált; benne egy munkáját elveszítő, csődbe ment házaspár bankrablásokkal próbálja megoldani szorult helyzetét.

QUENTIN TARANTINO

A végére tartogattuk a legjobbat, hiszen Quentin Tarantino még a fentebb felsorolt nevek mellett is igazi nagyágyúnak számít. A két Oscar-díjas, rajongóit jelenleg készülő filmje, a The Hateful Eight kamuelőzetesével heccelő rendező a Ponyvaregény cannes-i Arany Pálmája után rendezte meg a Vészhelyzet első évadának egy 1995 májusi, Anyaság című epizódját. A Ponyvaregényen kívül a Kutyaszorítóban, a Jackie Brown, a Kill Bill 1. és 2., a Grindhouse – Halálbiztos, a Becstelen brigantyk és a Django elszabadul című legendás filmeket jegyző Tarantinót vélhetően senkinek sem kell bemutatni, hiszen neve szinte egyet jelent a független kultfilmmel.

Érdemes azonban pár szót ejteni a kórházsorozat számára forgatott munkájáról, hiszen az egyéni látásmódú alkotó gondoskodott róla, hogy az epizódban elrejtse a kézjegyeit. Az Anyaság című rész cselekménye elsősorban Susan Lewis doktornő körül forog, akinek problémás és felelőtlen húga ekkor ad életet gyermekének, és miután a nagymama – előzetes ígéretétől eltérően – kivonul a képből, a csonka család az orvosnő nyakába szakad. A sztori maga ugyan nem kifejezetten tarantinós, de a tetőn megejtett napozásból visszatérve a kamerába szenvtelenül belebámuló napszemüveges nők (Lewis doktornő és Carol nővér) képe tipikus Tarantinó-i fogás. A rendező később is közreműködött egy népszerű sorozatban: ő rendezte a Helyszínelők ötödik évadának kettébontott záró epizódját, mely a két legizgalmasabb és legtorokszorítóbb rész volt a szériában (Nick elrablását mutatta be).

MÉG TÖBB OLVASNIVALÓ A TÉMÁBAN:
- Mi lett a Vészhelyzet arcaival?
- Neves vendégszereplők a Vészhelyzetben
- Legek a kórházas sorozatokban
- A legsármosabb dokik a tévében
- Három jóképű doki a Vészhelyzetből

Filmek Neked!

Banks úr megmentése

Színes, feliratos, amerikai-angol-ausztrál filmdráma (2014)

Törés

Színes, magyarul beszélő, amerikai krimi (2007)

Vérmesék

Színes, magyarul beszélő, amerikai-francia akció-vígjáték - (2013)

Red 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai akcióvígjáték - (2013)