Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A legszomorúbb kísértetek

A legszomorúbb kísértetek

  • Vajda Judit
  • 2014. 09. 20., 14:25
  • Dráma, Krimi-Thriller, Vígjáték

Nemrég mutatták be Zomborácz Virág bemutatkozó nagyjátékfilmjét, az Utóéletet, melyben a főhőst saját apjának szelleme kísérti. Szintén most megy a mozikban a Ha maradnék, ahol a Chloë Grace Moretz alakította kómába esett kamaszlánynak arról kell döntenie, életben akar-e maradni. Hasonló „szellemes” alkotások korábban is születtek.

A kísértetek és szellemek természetesen állandó szereplői a horrorfilmeknek, ahogy komikus színfoltként is gyakran feltűnnek (lásd Woody Allen Fülesét, a Kísértetváros című romantikus komédiát vagy a Csak a testeden át! eltávozni nem kívánó erőszakos exmenyasszonyát). Összeállításunkban viszont kifejezetten azokra a filmekre koncentráltunk, melyben nem rettegést vagy nevetést keltő, hanem drámai elemként bukkannak fel a szomorú kísértetek.

A LEGROMANTIKUSABB: GHOST (1990)

Patrick Swayze egyik ikonikus alakítása nemcsak a kísértethistóriák közül a legromantikusabb, de a legjobb szerelmes filmek képzeletbeli mezőnyében is előkelő helyen tanyázik (az agyagozós jelenetnek kétségkívül ott a helye a legromantikusabb/legérzékibb képsorok élvonalában). A meggyilkolt, majd szellemként visszatérő főhős történetében a szellemsztori egyrészt a krimivel, másrészt a romantikus filmmel keveredik, hiszen Sam meg akarja találni gyilkosát, ráadásul ezzel szoros összefüggésben szerelmét (Demi Moore) is meg kell védenie. A dolgot nehezíti, hogy a férfi jelenlétét egyedül egy szélhámos médium (Whoopi Goldberg) érzékeli, és csak rajta keresztül tud kapcsolatba lépni igencsak szkeptikus menyasszonyával. Ez eredményez ugyan néhány vicces pillanatot, de a Ghostban számos izgalmas, érzelmes, sőt könnyekig megható mozzanatot is találunk – utóbbira példa az alábbi részlet.

A LEGRÁMENŐSEBB: HA IGAZ VOLNA (2005)

A Reese Witherspoon és Mark Ruffalo főszereplésével készült Ha igaz volna alapvetően romantikus komédia, de rengeteg drámai, sőt feszült momentumot is tartalmaz. Ezek legtöbbje (például az alább látható) a főhősnő személyéhez kapcsolódik, aki nem hajlandó elfogadni, hogy már nem él, és csak szellemként tartózkodik saját lakásában, ami igencsak zavarja az új bérlőt. A férfi mindent bevet annak érdekében, hogy megszabaduljon a hívatlan vendégtől, Elizabeth azonban nem tágít, és egy piócáéval vetekedő ragaszkodása ellenére hamarosan kiérdemli a legbájosabb kísértet címet. Ezt persze David is felismeri, és szimpatizálni kezd a félholttal (sőt…), ráadásul úgy alakul, hogy a lány a segítségére is szorul – emiatt a vége felé a Ha igaz volna sem nélkülözi az izgalmas perceket.

A LEGMELANKOLIKUSABB: LÁTHATATLAN (2007)

Némileg a Ghostra emlékeztet a Láthatatlan című tinifilm, melyben a főhősnek szintén saját magának kell cselekednie, hogy megoldódjon az ellene elkövetett bűnügy. A gazdag és sikeres Nicket ugyanis félholtra veri egy problémás iskolatársnője és bandája, így a fiú szétzúzott teste élet és halál között lebeg egy erdőmélyi verembe vetve – miközben testétől elszakadt lelke láthatatlanul kóborol az élők között (a film legmegrázóbb pillanatai közé tartozik, amikor Nick rájön, hogy teljesen tehetetlen, hiszen a körülötte lévők közül senki sem érzékeli, ahogy az az előzetesbe is bekerült). Nick így kénytelen kívülről figyelni, ahogy a város a keresésére indul, miközben érdekes módon kapcsolatba tud kerülni támadójával, a fékezhetetlen, de gyönyörű Annie-vel.

A LEGTÖRTÉNELMIBB: A NYUGTALANSÁG KORA (2011)

Gus Van Sant alkotásának fiatalkorú főhősei egy temetésen ismerkednek meg egymással – s ha ez még nem lenne elég gyászos, hamarosan kiderül, hogy a fiú, Enoch (Henry Hopper, Dennis Hopper fia játssza) nemrégiben veszítette el a szüleit, a lány, Annabel (Mia Wasikowska) pedig gyógyíthatatlan rákbeteg. Hogy a történet még szívbemarkolóbb legyen, a fiatalok természetesen egymásba szeretnek. A temetői hangulathoz az is hozzájárul, hogy Enochnak van egy képzelt barátja, Takahashi, aki egy II. világháborús ifjú japán kamikaze pilóta szelleme. A csavar azonban az, hogy a gyászos téma ellenére A nyugtalanság kora egyáltalán nem tocsog a szívfájdalomban, sőt kifejezetten életigenlő. A bájos főhősök aprólékos jellemzésén kívül ezt erősíti az is, hogy a rendező a francia új hullám játékosságát megidézve készítette el elragadó és életvidám művét.

A LEGTESTVÉRIBB: CHARLIE ST. CLOUD HALÁLA ÉS ÉLETE (2010)

A Ben Sherwood magyarul csak részleteiben olvasható regénye alapján készült Charlie St. Cloud halála és élete volt az a film, melyben a High School Musical-filmekből és a Megint 17-ből ismert ifjú szívtipró, Zac Efron – még Az újságosfiú előtt – először mutathatta meg drámai oldalát. Egy olyan fiút játszik, aki egy autóbalesetben elveszti imádott öccsét – ez azonban nem akadályozza meg a testvéreket abban, hogy ezután is minden naplementekor baseballozzanak egyet a közeli kiserdő egy tisztásán. Az Efron alakította Charlie megígéri Samnek, hogy sosem feledkezik meg erről a közös kis szertartásukról. Az élet azonban csakhamar közbeszól, hiszen a fiú megismerkedik a vitorlázós bombázóval, Tess-szel, és el kell döntenie, hogy az életet vagy a halált választja – a választás csakhamar egészen konkrét formát ölt (ahogy az alant látható), amikor a veszélybe került lány Charlie segítségére szorul.

A felsorolt filmek közül a Charlie St. Cloud halála és élete a TV GO kínálatában is megtalálható.

Kategóriák: Dráma Krimi-Thriller Vígjáték

Filmek Neked!

Krízispont

Színes, szinkronizált, amerikai thriller (2012)

Movie 43- Botrányfilm

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2012)

Excsajok szelleme

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2009)

Megint 17

Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték (2009)