Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

A legharapósabb tőzsdecápák

A legharapósabb tőzsdecápák

  • Vajda Judit
  • 2014. 09. 25., 17:22

Szeptember 25-én lett kerek hetven Michael Douglas színész, producer, aki mindkét minőségében elnyerte már a filmszakma csúcsdíját: a legjobb színésznek járó Oscart a Tőzsdecápákban nyújtott alakításával érdemelte ki. A hetedik iksz alkalmából a nyomdokaiba lépő Gordon Gekko-hasonmásokra épülő filmekkel köszöntjük.

GORDON GEKKO (TŐZSDECÁPÁK, TŐZSDECÁPÁK – A PÉNZ NEM ALSZIK)

A nyolcvanas évek gazdasági válságának hatására megszületett antihős veszi a Tőzsdecápákban a szárnyai alá a főhőst, Bud Foxot, a fiatal brókert (Charlie Sheen). Gekko ars poeticája szerint „a kapzsiság jó dolog” (lásd a lenti jelenetet). Mindezt Fox a maga bőrén is megtapasztalhatja, hiszen Gekko segítségének köszönhetően ő is hamar meggazdagszik – a történet azonban itt még nem ér véget…

A film folytatásában, a Tőzsdecápák – A pénz nem alszikban Gordon Gekko visszatér, méghozzá a börtönből, ahova bennfentes kereskedelem miatt került. Ezúttal is kapzsiságból ad leckét: most lánya vőlegényének, a feltörekvő brókernek (Shia LaBeouf), aki bosszút akar állni egy tisztességtelen pénzemberen, mivel miatta halt meg szeretett mentora – ez pedig egybeesik Gekko érdekeivel is. Az új gazdasági világválság közepén érkező folytatás nem volt olyan nagy hatású, mint az első film, de ezt a rendező, Oliver Stone nem biztos, hogy nagyon bánja, mert annak idején az alkotó által nyújtott kritikus ábrázolás ellenére a Tőzsdecápák hatására rengeteg fiatal ment brókernek.

JORDAN BELFORT (A WALL STREET FARKASA)

Ha Gordon Gekko kapzsi volt, akkor az ő kapzsiságát nyugodt szívvel megszorozhatjuk egy párral, és megkapjuk Jordan Belfortot. A fiatal férfi megunva, hogy becsületes tőzsdeügynökként másoknak csinál pénzt, saját brókercéget alapított, melyen keresztül tízmilliókat keresett évente (természetesen nem egészen tisztességes módon), de neki ez sem volt elég.

Az igaz történet alapján készült sztori központi figurájának karizmájáról és munkamódszeréről – Leonardo DiCaprio alakításában – a fentebb látható jelenetben kaphatunk kóstolót, melyben (igaz, még csak kicsiben) Belfort se perc alatt rábeszél egy neki nem kevés, ám az ügyfélnek semmi hasznot nem hozó üzletre egy gyanútlan áldozatot.

JOHN TULD (KRÍZISPONT)

A gazdasági világválság előestéjén egyetlen éjszaka alatt játszódó kamaradrámában egy befektetési bank válságkezelését figyelhetjük, melynek modelljét egyértelműen a Lehman Brothers szolgáltatta. Mikor a pénzintézet egyik frissen kirúgott alkalmazottjának hátrahagyott feljegyzéseiből a fiatal kockázatelemző számára kirajzolódik a hamarosan bekövetkező válság forgatókönyve, villámgyorsan értesíti főnökét, az pedig az ő főnökét és így tovább, amíg el nem jutnak a főfőnökig.

A piramis tetején elhelyezkedő vezetőt, John Tuldot Jeremy Irons formálja meg, hihetetlen eleganciával. Habár ő játssza a filmben a rosszfiút, karaktere végig olyan lefegyverző őszinteséggel teszi tönkre maga körül a kis sakkfigurák életét, miközben a megoldást keresi, hogy még haragudni sem lehet rá igazán. Valami ilyesmit láthatunk a fenti jelenetben is, melyben a film további sztárjai (Kevin Spacey, Demi Moore, Simon Baker, Zachary Quinto, Paul Bettany) is megjelennek.

ROBERT MILLER (VÉGZETES HAZUGSÁGOK)

Richard Gere annak idején nem fogadta el Oliver Stone felkérését Gordon Gekko szerepére a Tőzsdecápákban – jó pár évvel később azonban eljátszhatott egy nagyon hasonló figurát. A 2012-es Végzetes hazugságok a Tőzsdecápák pénzügyi kavarásait egy feszült krimi izgalmaival vegyíti. Főhőse, a látszólag boldog családi háttérrel és egy jól menő céggel rendelkező vállalatvezető ugyanis egyrészt sikkasztást követ el, másrészt egy végzetes hajnalon az általa okozott autóbalesetben meghal a szeretője, ami miatt rászáll egy kitartó nyomozó.

A Végzetes hazugságok nem egy egész réteg vagy foglalkozás, hanem az egyén felelősségét veti fel. Ennek megfelelően családi körben ábrázolja a többszörös csávába került Robert Millert, aki gátlásaival párhuzamosan szerettei megbecsülését, sőt magukat a családtagokat is fokozatosan elveszíti – erről mesél a fenti jelenet, melyben a lányával látható.

EDDIE MORRA (CSÚCSHATÁS)

Utolsó tőzsdecápánk a lista kakukktojása, hiszen Eddie Morra (Bradley Cooper alakítása) eredetileg egy lecsúszott, szerencsétlen író, aki „minden mindegy” alapon valami olyasmibe keveredik, melynek következtében a legharapósabb tőzsdecápákat is lenyomja. Egy kísérleti gyógyszer hatására a férfi egy csapásra olyan összeszedett, koncentrált és gyors lesz mind fizikailag, mind szellemileg, hogy rekordidő alatt olvas el könyveket, tanul meg nyelveket és sajátítja el a tőzsdézés alapjait.

Mindennek köszönhetően Eddie nemcsak saját vagyonát sokszorozza meg, de egy üzleti mágnással is kapcsolatba kerül, akin keresztül egészen a pénzügyi világ csúcsára jut. A film Alan Glynn regényén alapul, ám annak eredeti elkeseredett neonoir hangulatát és reményvesztettségét pörgős akcióthrilleré változtatja, a még sikerei csúcsán is szerencsétlen átlaghősét pedig egy olyasfajta spílerré, mint amilyen a fenti jelenetben látható, amikor Eddie első alkalommal veszi be a varázspirulát.

A listán szereplő filmek közül A Wall Street farkasa és a Krízispont is megtekinthető a TV GO kínálatában.

Filmek Neked!

A Wall Street farkasa

Színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma (2013)

Last Vegas

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2013)

Másnaposok

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2009)

Beautiful Creatures - Lenyűgöző teremtmények

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasy (2013)