Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Kusturica-rajongók tejben, vajban

  • TV GO
  • 2017. 08. 10., 08:00

A népes rajongótáborral rendelkező szerb rendező legutolsó filmje, a Tejben, vajban, szerelemben messze áll a tökéletestől, de a vérbeli rajongók szeretni fogják.

Emir Kusturica munkásságának jelentős része már-már divatosan megosztó. Az ember úgy érzi, hogy vagy imádnia, vagy utálnia kell a filmjeit. Ez alól az érzés alól talán csak A papa szolgálati útra ment, vagy az Emlékszel Dolly Bellre? képez kivételt, de ezek annyira korai filmjei, hogy alig tekinthetjük őket igazán kusturicás filmeknek. Viszont a Cigányok idejeétől kezdődően, de a Macskajaj óta maximumra pörgetve, az igazán csak rá jellemző keserédes realizmus és a mindent betöltő balkáni rezesbandák hangulata magasabb falat emelt a filmnézők közé, mint amilyet Trump tervez a mexikói határra. Egyesek megvesznek Kusturicáért és mindenért, amihez hozzáér, a többiek pedig inkább messzire kerülik, mert nem látnak benne mást, mint egyszerű tömegízlést kiszolgáló balkán-giccset.

KUSTURICA-FILMEK A TV GO-N:
- Tejben, vajban, szerelemben
- Cigányok ideje (feliratos)
- Az ígéret szép szó

Igazságot nem fogunk tenni ebben a cikkben, viszont azt előre leszögezzük, hogy a rémes magyar címmel rendelkező Tejben, vajban, szerelemben a rendező egyértelműen első csoportnak akart csak megfelelni, és eszébe sem jutott, hogy az ellentábort próbálja meggyőzni a tehetségéről. Így a boszniai háború alatt játszódó, tehát a 90-es évekbe kalauzoló film rendelkezik minden olyan elemmel, ami egy Kusturica-filmet felületesen Kusturica-filmmé tesz, de ezzel meg is elégszik.

BN Films

A főszereplő Kostát maga Kusturica alakítja, a világgal sokat nem törődő férfi szállítja a tejet a fronton harcoló katonáknak, amivel a film majdhogynem viccesen keveset törődik. Mármint nem a tejhordással vagy magukkal a katonákkal, igaz velük sem, de a háborúval, aminek egyszer csak a film felénél vége szakad, és nem is nagyon beszél róla többé senki sem. Ebből következően a konfliktust sem a harcok szállítják a filmbe, hanem az olasz-szerb menekült Nevesta (Monica Belluci), akit Kosta mennyasszonya, Milena (Sloboda Micalovic) csempészet ki a menekültszállóból, hogy hozzáadja bátyjához. Kostának azonban megtetszik a gyönyörű és gondoskodó nő, ami érthetően elég sok konfliktust szül önmagában is. A fő gondot mégis Nevesta múltja képezi, akibe korábban egy angol tábornok annyira beleszeretett, hogy megölte a saját feleségét, és az érzelmektől megvadult tiszt nem sokára szabadul a börtönből.

BN Films

Ez így leírva még simán követhető, és semmivel nem rosszabb alap, mint a Macskajaj feketehumorban sem szűkölködő története, azonban Kusturica elkövette azt a hibát, hogy meg sem próbálta fokuszálni a filmjét, inkább engedte szabadon alakulni azt. A film kezdetén felvillanó felirat, miszerint három igaz történetet és rengeteg fikciót fogunk látni talán túl őszinte és messze túl nagy vállalás. Elég lett volna egy történet és némi fikció, vagy a fikciót alapvetően kigyomlálni, mivel a valóságtól elrugaszkodó jelentsorok hiába csöpögnek a kusturicaságtól, ha általában jóval fárasztóbbak, mint atmoszféra teremtők. És hiába hozza kisújból Monica Belluci a szerepét, és még Kusturica is elég jó, ha a történet szétesése miatt a Tejben, vajban, szerelemben csak rajongóknak fog tetszeni, viszont nekik nagyon.

A Tejben, vajban, szerelemben elérhető a TV GO kínálatában!

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: BN Films