Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Jó reggelt, Vietnam 1987 – 30 éves DJ Cronauer története

  • TV GO
  • 2017. 08. 13., 15:09

A szakasz című Oliver Stone-klasszikussal egy furcsa tendencia indult el az tengerentúli háborús filmek terén. Korábban ugyanis nem volt menő az emberek orra alá dörgölni az amerikai hadsereg Vietnamban elkövetett gaztetteit.

Majd 1987-ben jött Stanley Kubrick Acéllövedéke, mellyel legfeljebb csak az Apokalipszis most szállhatott ringbe a „minden idők legnyomasztóbb vietnami háborús filmje” titulusért. És ugyanezen évben jelent meg a Jó reggelt, Vietnam is, mely sajátos hangvétele miatt szintén korszakalkotónak számított, ugyanis a (tragi)komédia eszközével mutatta be az amerikai propagandagépezet működését. És persze ez volt Robin Williams karrierjének egyik emblematikus alakítása is. Egyúttal muszáj szót ejtenünk a magyar változat munkatársairól, Bajor Imre ugyanis szintén egyedülálló alakítást nyújtott Cronauer rádiós magyar hangjaként. És most lássunk pár érdekességet a moziról, mely a rajongói keménymag számára sem volt feltétlenül köztudott:

Adrian Cronauer ma is élő valós személy, és tényleg rádiós volt Saigonban 1965-1966-ig. A 70-es években személyesen ő állt elő egy olyan sitcom ötletével, melyben egy propellerszájú, politikailag inkorrekt rádiós szórakoztatja a Vietnamban állomásozó amerikai erőket. Ebből született meg jóval később a Jó reggelt, Vietnam.

Cronauer személyét leszámítva csaknem a komplett történet a forgatókönyvírók agyszüleménye. Egyetlen jelenet, az éttermi robbantás épül megtörtént eseményekre. Az egykori rádiós – aki immár nyugalmazott ügyvéd – mellesleg nem volt éppen háborúellenes, sőt, a mai napig meggyőződéses republikánus. Segédkezett pl. George W. Bush 2004-es kampányában is.

A filmbéli Cronauer kétszer is előveszi a Beatles Help! című nagylemezét, noha egyetlen Beatles-dal sem hallható a filmben. Mint ahogy – leszámítva a zenekar „saját” filmjeit – más mozikban sem nagyon, ugyanis a szerzők nem engedélyezték, hogy Beatles-szerzemények bármilyen soundtracken helyet kapjanak.

A Jó reggelt, Vietnam volt 1987 negyedik legtöbbet kaszáló mozifilmje, 124 milliós bevételre tett szert világszerte.

A Cronauer feletteseit alakító J.T. Walsh, Richard Portnow, Ralph Tabakin és Bruno Kirby még 1987-ben feltűntek együtt a Bádogemberek című filmben is.

A filmet Thaiföldön forgatták, az alkotóknak pedig nagy mázlija volt, hogy abban az időben megannyi amerikai diák tanult odakint. Így ugyanis el voltak látva statisztákkal, akiket Robin Williams előszeretettel szórakoztatott rögtönzött stand-upjaival.

Filmek Neked!

Jumanji

Színes, magyarul beszélő, amerikai kalandfilm (1995)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)