Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Készüljön a világméretű járványra!

Készüljön a világméretű járványra!

  • Vajda Judit
  • 2014. 10. 04., 18:00

Egyre intenzívebben terjed, már az Egyesült Államokban is felütötte fejét a Nyugat-Afrikából származó ebola. A vírusok okozta világméretű pusztítás a filmeseknek is mindig kedvelt témája volt. De paranoia helyett inkább nézzük meg az alábbi műveket, és vonjuk le a megfelelő következtetéseket!

VÍRUS (1995)

A nagyszabású katasztrófafilmekben (Viharzóna, Poseidon) jártas Wolfgang Petersen rendezése fogja meg a lehető legáltalánosabb formában a jelenséget: a rendkívül könnyen terjedő halálos vírus, a Motaba elleni harcot mutatja be tudósokkal a középpontban, a hadsereg aktív közreműködésével. Ez a megoldás népes szereplőgárda felvonultatására ad lehetőséget, és ezt az alkotók ki is használták: a filmben olyan sztárok játszanak, mint Dustin Hoffman, Rene Russo, Morgan Freeman, Kevin Spacey, Cuba Gooding Jr. vagy Donald Sutherland. A Vírus a klasszikus katasztrófafilmek nyomvonalán halad, egy csipetnyi mindig aktuális paranoiával fűszerezve a már sokszor látottakat, így ma is izgalmas élményt jelent. Érdekesség, hogy a filmben Motabának nevezett vírus nagyon hasonlít az ebolára – ezt vizsgálja az alábbi videó.

MI A TANULSÁG? – A hadsereg mindig rosszban sántikál, a majmok pedig veszélyes állatok, főleg ha mindenféle nyavalyák terjesztéséről van szó.

FERTŐZÉS (2011)

Az abszolút teljességre törekszik Steven Soderbergh filmje, mely egy világméretű járvány kitörését vizsgálva bemutatja annak szinte minden résztvevőjét az első fertőzöttől és családjától kezdve az ellenszeren dolgozó kutatókon át az ügyben szimatoló oknyomozó újságíróig. Soderbergh mindig is szerette a több szálon futó, sokszereplős mozikat (Szemből telibe, Traffic, Ocean’s-filmek), és ezt a vonzalmát ezúttal alaposan kimaxolta: a Fertőzés stábjával csaknem teljes Hollywoodot lefedte (felsorolni is képtelenség a film sztárjait, Matt Damon, Gwyneth Paltrow, Jude Law és Marion Cotillard csupán négy név a rengetegből). A globális járvány ily módon nyújtott rendkívül aprólékos krónikája mellett a rendező pedig arra is gondot fordít, hogy levonja a tanulságot: szélsőséges helyzetekben az egyéni, különutas megoldások célravezetőbbek, mint az ortodox módszerek.

MI A TANULSÁG? – Egzotikus országokban csak óvatosan látogassuk a helyi éttermeket, ellenkező esetben ugyanis könnyen a boncasztalon végezhetjük.

AZ ANDROMÉDA-TÖRZS (1971)

A Jurassic Park révén ismert Michael Crichton regényéből forgatták ezt a klasszikust, ami sci-fi környezetbe ültette a járványtematikát, hiszen a benne megjelenő vírus az űrből származik. Egy lezuhant katonai műholdon megtelepedett földön kívüli organizmus (ezt nevezik el Andromédának) egy új-mexikói kisváros majdnem teljes lakosságát kipusztítja. Egy tudóscsoport gyorsan vizsgálni kezdi a vírust, ami azonban nagyon gyorsan mutálódni kezd, ráadásul ki is szabadul a vizsgálat helyszínéül szolgáló föld alatti komplexumból. Az Androméda-törzs sci-fi hatását erősíti, hogy a jórészt egyetlen helyszínén (a szóban forgó bunkerben) kialakított hófehér, steril környezet és a tudósok űrhajósruhára emlékeztető öltözete a három évvel korábban bemutatott klasszikust, a 2001: Űrodüsszeiát idézi meg. A Crichton-regényből később egy részletesebb adaptáció is született: a Benjamin Bratt főszereplésével készült 2008-as minisorozat négy epizódban meséli el a könyv cselekményét.

MI A TANULSÁG? – Óvakodjunk a földre pottyant meteoroktól és műholdaktól. A legokosabb, ha ilyesmit látva elkezdünk az ellenkező irányba futni!

VÉGÍTÉLET (1994)

Stephen King monumentális regényéből szintén négyrészes minisorozat készült. A Végítélet nem a vírus pusztítását mutatja be, hanem azt a stációt, amikor a járvány már sikeresen elvégezte a dolgát, és kipusztított szinte mindenkit. Ezúttal egy, a hadsereg által mesterségesen kifejlesztett vírus indítja el a katasztrófát, amit csak nagyon kevés kiválasztott él túl. Ők szerte Amerikában vándorolva keresik egymást, illetve alkotnak két nagyobb csoportot. A jók egy idős és jólelkű fekete nénihez (valójában prófétához), Abigail anyához fordulnak Nebraskában, a rosszak pedig Las Vegasban bandáznak egy gonosz démonnal. Az érintettek álmaikban konzultálnak mestereikkel, akik kit ide, kit oda hívnak. S míg Abigail anyáék a társadalom újjáépítésén fáradoznak, addig a sötét oldal fegyverkezik és háborúra készül – az összecsapás elkerülhetetlen.

MI A TANULSÁG? – A katonaság most is rosszban sántikál, és ha beüt a baj, akkor nem hátrány, ha van, aki jártas az erőművek újraindításában.

AZ ESEMÉNY (2008)

Többi munkájához hasonlóan M. Night Shyamalan 2008-as alkotása is természetfeletti rejtélyfilm. Az eseményben is egy rejtélyes vírus pusztít, ami egyik pillanatról a másikra, minden előjel nélkül kezdi tizedelni a lakosságot, olyan körülmények között, mintha az emberek tömeges öngyilkosságot követnének el valami ismeretlen erő hatására. A film főhőse, egy biológiatanár (Mark Wahlberg), úgy dönt, hogy feleségével, egy barátjával és annak kislányával vidékre menekülnek az először a New York-i Central Parkban felbukkant járvány elől. Csakhogy Elliot és szerettei útközben elakadnak, mivel a vonat, amivel utaztak, elvesztette a kommunikációt mindennel és mindenkivel. A vírus időközben az egész Államokban elterjedt, és úgy tűnik, nem nagyon van menekvés előle. A további bolyongás során azonban hőseink találkoznak valakivel, akinek van egy érdekes elmélete az agresszív járványt illetően…

MI A TANULSÁG? – Széllel szemben nemcsak pisilni, de tartózkodni sem tanácsos, illetve adott a régi igazság, miszerint szégyen a futás, de hasznos.

VAKSÁG (2008)

A listán szereplő többi filmtől eltérően a Vakságban a középpontban álló titokzatos vírus nem pusztítja ki az emberiséget, „csak” megvakít szinte mindenkit. A Nobel-díjas portugál író, José Saramago regényét Fernando Meirelles brazil rendező (Isten városa, Az elszánt diplomata) adaptálta, Julianne Moore főszereplésével. Ő játssza azt a nőt, aki immunis a vírusra, így továbbra is jól lát, de ott akar lenni férje mellett a megvakultak számára kialakított karanténban, így vaknak tetteti magát. Az elzárt helyszínen azonban hamarosan elszabadulnak az indulatok, és – a Végítéletben látottakhoz hasonlóan – a vakok két csoportra oszlanak: az önkényeskedő diktátorokéra és a nekik ellenállókra.

Utóbbiak vezetőjévé válik főhősnőnk, akinek hatalmas előnye, hogy a többiektől eltérően lát. Egy ideig legalábbis előnynek számít, de csakhamar egészen más dolgok válnak fontossá. A Vakság ugyanis erős szimbólumokkal dolgozik (a karaktereket is úgy hívják benne, hogy a Feleség vagy az Orvos), és a rejtélyes vírusnál jóval nagyobb hangsúlyt kapnak az olyan örökérvényű dolgok, mint a társadalmi szabályok érvényessége/érvénytelensége, választás jó és rossz között vagy az embernek maradás erkölcsi dilemmája.

MI A TANULSÁG? – A legnagyobb problémát sokszor nem is a veszélyes vírusok jelentik, hanem az önmagukból teljesen kivetkőző embertársaink.

Filmek Neked!

Csapda

Színes, szinkronizált, amerikai akcióthriller (2013)

Magic Mike

Színes, szinkronizált, amerikai vígjáték (2012)

A komornyik

Színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma - (2013)

A Vasember

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasztikus akciófilm (2008)