Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Középkorú lett Farkas

A legtökösebb X-Men is öregszik

  • Vajda Judit
  • 2014. 10. 12., 14:15

46 éves lett október 12-én az egyik legismertebb ausztrál színész, Hugh Jackman. Habár az Oscar-jelölt sztárt leggyakrabban szuperhősként láthatjuk a vásznon, ennél jóval sokoldalúbb színészről van szó. Be is bizonyítjuk!

A DALOSPACSIRTA

Korábban is lehetett tudni, de A nyomorultak után vált nyilvánvalóvá, hogy Hugh Jackmannek figyelemre méltó hangi adottságai vannak. A musicalek iránti rajongása ráadásul már gyerekként is megvolt: általános iskolás korában például egy Olivia Newton-John-posztert tartott a padjába rejtve. Később, már karrierje kezdetén, Ausztráliában is játszott zenés darabokban, például ő alakította Gastont A Szépség és a Szörnyetegben. A musicalszínészi pályának ezután sem mondott búcsút, Amerikában is folytatta, sőt 2004-ben Tony-díjat nyert a The Boy From Ozban nyújtott alakításáért, és többször volt a gála házigazdája is.

De 2011-ben is feltűnt a Tony-gála színpadán, amikor nem őt, hanem Neil Patrick Harrist választották műsorvezetőnek. Az Így jártam anyátokkal sztárjával Jackman előadott egy mókás dalos-táncos produkciót, aminek felvezetéseként viccesen froclizták egymást: szülinaposunk például színleg megsértődött, amiért ezúttal nem ő a házigazda, és csípős megjegyzéseket is tett Harris televíziós karrierjére, sőt a nevét is rosszul mondta.

Az első mozifilm, amiben Jackmant mint énekest hallhattuk, a Táncoló talpak című animációs film volt, melyben a jótorkú császárpingvin-kolónia egyik fiatal tagja, Topi – társaitól eltérően – nem tud énekelni, helyette viszont kiválóan táncol. A színész Topi apukájának, Memphisnek kölcsönözte a hangját, és olyan dalokat adott elő kiválóan, mint például Elvistől a Heartbreak Hotel. A már említett A nyomorultakkal Jackman komolyabb vizekre evezett. A Victor Hugo-regény, illetve az abból készült musical nagyjátékfilmes verziójában ő játszotta Jean Valjeant, a szökött fegyencet. A nyomorúságos sorsú, elesett figurákat felvonultató film érdekessége, hogy a tragikus történéseket a musicalek máskor megszokott, csillogó, színes-szagos világától eltérően realistán, mocsokkal, könnyel, folyó orral, remegő hangon adták elő a színészek.

Hugh Jackmant legutóbb szomorú apropóból hallhatta énekelni a nyilvánosság. A szeptemberben elhunyt Joan Rivers temetésén énekelt egy dalt a The Boy From Oz című Broadway-musicalből. A színész jelenleg a Broadway 4D című musicalt forgatja, Gary Goddard és Bryan Singer rendezőkkel, és még egy zenés-táncos film van a táncrendjében: ő lesz a The Greatest Showman on Earth főszereplője, azaz P.T. Barnum cirkuszalapító.

Jackman mint Jean-Valjean

A SZUPERHŐS

Hugh Jackman rekordot állított fel azzal, hogy a 2014-es X-Men: Az eljövendő múlt napjaiban immár hetedik alkalommal játszotta el egy képregényből származó szuperhős figuráját (a korábbi csúcstartó Christopher Reeve volt, a maga négy Supermanjével). Részben neki is köszönhető, hogy senkinek nem kell bemutatni Farkas figuráját (aki a képregényben Rozsomák), a mutánsét, akinek a világ legkeményebb féméből, adamantiumból készült visszahúzható karmok nőnek ki a kezéből és képes regenerálódni bármely sebesülés után.

Pedig eredetileg nem is neki szánták a mogorva hős szerepét, hanem Dougray Scottnak, aki a Mission: Impossible II-t érintő elfoglaltsága miatt mégsem tudta vállalni a feladatot. Jackman pedig jórészt barátjának, Russell Crowe-nak köszönheti, hogy megkapta a lehetőséget, hiszen ő volt az, akinek szintén felajánlották a szerepet, de ő – miután visszautasította az ajánlatot – személyesen a színészt javasolta Bryan Singer rendezőnek (a lenti videóban Jackman meghallgatását nézhetjük meg). Ezzel pedig nemcsak egy remek figurát engedett át cimborájának, de – közvetve legalábbis – elindította a szupersztárság felé vezető úton, hiszen korábban Jackmannek nem voltak kiemelkedő munkái, egyértelműen Rozsomáknak köszönheti ismertségét.

A franchise-indító X-Men – A kívülállók után a színész a teljes trilógiában szerepelt (lásd még: X-Men 2., X-Men: Az ellenállás vége), majd kapott két saját filmet (X-Men kezdetek: Farkas, Farkas), és benne volt a sorozatot új alapokra helyező eredettörténetekben is (X-Men: Az elsők, X-Men: Az eljövendő múlt napjai). És ezzel még mindig nincs vége a sorozatnak, hiszen már bejelentették mind az X-Men- (X-Men: Apokalipszis), mind a Farkas-filmek egy-egy további folytatását: előbbi 2016-ban, utóbbi 2017-ben érkezik.

A sztár pedig remélhetőleg bírni fogja a Farkas megformálásával járó fizikai megpróbáltatásokat, hiszen 2013 novemberében a bőrrák egy fajtáját, bazálsejtes karcinómát diagnosztizáltak nála, melynek nyomait még az idén májusban bemutatott X-Men: Az eljövendő múlt napjai promóciós körútján is viselte (egy műtét utáni sebhelyet az arcán, illetve az azt elfedő ragtapaszt). Jackman ugyanis a mutáns minden egyes megformálása előtt igen intenzív fizikai tréningen esik át, melynek végére olyan szintre gyúrja magát, hogy könnyedén ki tudjon nyomni több mint 135 kilót.

A HŐSSZERELMES

Habár Jackmant sűrűn láthatjuk komorabb művekben (Fogságban, Szex telefonhívásra, A tökéletes trükk) és akciófilmekben (Van Helsing, Vasököl), van egy finomabb, könnyedebb oldala is. Sőt pályája kezdetén, az ausztrál tévésorozatok után – az első X-Men-filmet leszámítva – első fontosabb alakításait is romantikus komédiákban nyújtotta. Itt van mindjárt a 2001-es A csábítás elmélete, melyben Ashley Judd nőcsábász kollégáját/haverját alakította, akivel a főhősnő – szigorúan lakótársként – összeköltözik, de aztán megtörténik, aminek meg kell történnie.

Ugyanebben az évben jött ki a Kate és Leopold, ami a romantikus témát az időutazással vegyítette, így a színész egy XIX. századi New York-i nemest formálhatott meg, aki egy váratlan fordulatot követően egy igazi modern nővel, egy XXI. századi csinos reklámszakemberrel találja egy fedél alatt magát. Leopoldot ráadásul sztárunk a romantikus műfaj koronázatlan királynője, Meg Ryan oldalán hozhatta. James Mangold jól sikerült mozija után sajnos kerek öt évet kellett várnunk, hogy ismét hősszerelmesként lássuk viszont kedvencünket, aki ráadásul nem is vegytiszta romkomban tért vissza a műfajhoz.

Jackman a Kate és Leopoldban

Woody Allen Fülese bájos és könnyed krimikomédia, melynek azonban van egy romantikus vonulata, hiszen a Scarlett Johansson alakította helyes amerikai firkászlány londoni tartózkodása alatt olyan lelkesen nyomoz a hírhedt tarokk-kártyás gyilkos után, hogy a gyanúsított szeretője lesz – aki persze nem más, mint Jackman. A színész a Kate és Leopoldhoz hasonlóan ezúttal is arisztokrata figurát hoz, amit alakítása mellett veleszületett elegáns külseje is megtámogat.

Hugh Jackman mindezidáig két további izgalmasabb hősszerelmes szerepet alakított. Az Ausztráliában egy igazi ikon, Nicole Kidman oldalán jelent meg mint a kifinomult központi női figura ellenpontja, egy macsó marhahajcsár, és tértek vissza közösen a vad ausztrál prérire és a mozi negyvenes-ötvenes évekbeli aranykorába (az olyan hollywoodi klasszikusokhoz, mint az Afrika királynője vagy az Elfújta a szél). A Vajban pedig a Jennifer Garner alakította vajszobrásznő (!), egy szűklátókörű és bigott kisvárosi szépség tökkelütött volt gimnáziumi szerelmét játszotta, akit az intrikáló asszony saját céljai érdekében használ fel.

Végezetül pedig íme egy rajongói videó, hogy születésnapján ne csak a sztár (akit egyébkén a People magazin 2008-ban a világ legszexisebb férfijának választott), de hölgy rajongói is örüljenek:

A szülinapos színész munkái közül az alábbiak megtalálhatók a TV GO kínálatában is, és pár kattintást követően akár azonnal meg is tekinthetők:

- FOGSÁGBAN (kikölcsönözhető 599 Ft-ért)
- MOVIE 43 – BOTRÁNYFILM (kikölcsönözhető 499 Ft-ért)
- TÁNCOLÓ TALPAK (kikölcsönözhető 499 Ft-ért)
- VASÖKÖL (kikölcsönözhető 499 Ft-ért)

Filmek Neked!

Vasököl

Színes, magyarul beszélő, amerikai-indiai sci-fi akciófilm (2011)

Táncoló talpak

Színes, magyarul beszélő, ausztrál-amerikai animációs film (2006)

Fogságban

Színes, magyarul beszélő, amerikai krimi - (2013)

Movie 43- Botrányfilm

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2012)