Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Ők sikítanak a leghangosabban

Ők sikítanak a leghangosabban

  • Vajda Judit
  • 2014. 10. 14., 17:20

Mivel a halloween már itt ólálkodik a sarkon, egy amerikai oldal összegyűjtötte a legjobb sikolykirálynőket (azaz a legnagyobb hatású horrorfilmes színésznőket), hiszen a szerkesztők úgy vélik, nélkülük ez a műfaj halott lenne.

LINDA BLAIR (AZ ÖRDÖGŰZŐ)

Aki látta, sosem felejti a 13 éves Linda Blair ikonikus alakítását William Friedkin 1973-as horrorjában, amiért Oscar-díjra jelölték, a Golden Globe-ot pedig meg is kapta érte. Blair a filmben egy egyedülálló anya (Ellen Burstyn) egyetlen gyermekét játssza, akit megszáll egy démon, és olyan obszcén dolgokra kényszeríti, amitől az ördögűzésre kirendelt papok minden hajszála az égnek áll. A színésznő alakítása olyan emlékezetes volt, hogy azóta sem sikerült felülmúlnia: Linda Blair Az ördögűző óta semmi figyelemre méltót nem produkált.

MARILYN BURNS (A TEXASI LÁNCFŰRÉSZES MÉSZÁRLÁS)

Linda Blairhez hasonlóan az egy évvel későbbi low budget rémfilm, A texasi láncfűrészes mészárlás is az egyetlen fontosabb szerep volt színésznője, Marilyn Burns pályáján. Tobe Hooper jórészt ismeretlen arcokkal forgatott horrorja vált minden olyan későbbi film mintájává, ahol egy-egy fiatalokból álló csapat gyanútlan módon vidéki vakációra indul egy elhagyatott házikóba, de közülük nem sokan érik meg a vége főcímet. A színésznő mellett a rendezőnek is A texasi láncfűrészes maradt élete fő műve – munkája ráadásul olyan nagy hatásúnak bizonyult, hogy még remake-et is forgattak belőle.

JAMIE LEE CURTIS (HALLOWEEN)

Bár Tony Curtis és Janet Leigh lánya számos remek szereppel büszkélkedhet (A hal neve: Wanda, Kék acél, Két tűz között, A panamai szabó), ennek ellenére a Hitfix szerkesztői szerint őt is leginkább sikolykirálynőként szokás emlegetni legendás horrorfilmes alakításai (A köd, Prom Night, Terror Train) miatt. Legkiemelkedőbb megjelenése mind közül az 1978-as John Carpenter-horror, a Halloween – A rémület éjszakája, melyben egy kertvárosi tinédzsert alakít, aki mindenszentek előestéjén egy őrült sorozatgyilkossal kerül szembe. Michael Myers holtsápadt arcot ábrázoló maszkja, a hatásos minimálzene és a gyakran mutatott kihalt utcák mellett Jamie Lee Curtis alakítása az, amitől az első Halloween atmoszférája olyan hátborzongató (és megismételhetetlen).

SARAH MICHELLE GELLAR (TUDOM, MIT TETTÉL TAVALY NYÁRON, ÁTOK)

Sarah Michelle Gellar is egy egész sor horrorfilmes szerepet tudhat a háta mögött – a legismertebb ezek közül minden bizonnyal a Buffy, a vámpírok réme című sorozatban nyújtott alakítása. Ennél klasszikusabb „sikolykirálynős” megjelenései azonban, amikor áldozatot vagy potenciális áldozatot játszik, mint a Sikoly 2-ben, a Tudom, mit tettél tavaly nyáron-ban, az Átokban és folytatásában vagy a Kínzó látomásban. A színésznőt elsősorban törékenységét és ártatlanságát hangsúlyozó szőke haja predesztinálja a sikolykirálynő szerepkörre: ennek legtipikusabb megjelenése minden bizonnyal a Tudom, mit tettél tavaly nyáron-ban történt (lásd a lenti videót), ahol a női figurák közül az általa játszott helyi szépségkirálynő volt a legpasszívabb, olyan bénító félelemben tartotta a főhősöket terrorizáló gyilkos halász.

JANET LEIGH (PSYCHO)

Jamie Lee Curtis édesanyja nem szerepelt sok horrorfilmben, de Alfed Hitchcock klasszikus slasherjében, az 1960-as Psychóban olyan feledhetetlen alakítást nyújt (főleg a legendás zuhanyjelenetben), hogy már pusztán emiatt bekerült a sikolykirálynők panteonjába. A színésznő szerepválasztásának bátorságát jelzi, hogy úgy vállalta el Marion Crane szerepét, hogy már elég nagy sztárnak számított, figuráját mégis kiírták a sztoriból a cselekmény első felének a végén – ami sokkolta is a közönséget. A szakma viszont díjazta a merészséget, és Oscar-jelöléssel jutalmazták Hitchcock egyik kedvenc szőkéjét.

ZELDA RUBINSTEIN (POLTERGEIST)

Minden bizonnyal a 130 centis Zelda Rubinstein a legapróbb sikolykirálynő, alakítása viszont annál meghatározóbb. A Poltergeist – Kopogó szellem A texasi láncfűrészes mészárlás rendezőjének, a már említett Tobe Hoopernek 1982-es munkája, mégis inkább Steven Spielberghez szokás kötni (ő volt a film forgatókönyvírója és producere). A kísértetházas horrorban láthatatlan lények ijesztgetnek egy ártatlan családot (elsősorban az ötéves kislányra fáj a foguk), Rubinstein pedig azt a médiumot, Tangina Barronst formálta meg, akinek a segítségével megpróbálják elűzni a szellemeket. Zelda alakítása a színésznőnek magának hosszú televíziós és mozis karriert hozott, filmje pedig olyan későbbi, paranormális jelenségeket és maguktól mozgó tárgyakat felvonultató sikereknek vált kiindulási pontjává, mint a Paranormal Activity-franchise.

SIGOURNEY WEAVER (ALIEN-FILMEK, SZELLEMIRTÓK)

Az első négy Alien-filmben (A nyolcadik utas: a Halál, A bolygó neve: Halál, A végső megoldás: Halál, Alien 4.: Feltámad a Halál) Ellen Ripleyt játszó Sigourney Weavert elsősorban kőkemény akcióhősnőként szokás emlegetni, a félelmetes lények első felbukkanásakor azonban neki is volt jó pár rettegő pillanata. Az Alien-tetralógia mellett ráadásul még egy kultfilmben volt „sikolykirálynős” megjelenése: a Szellemirtókban ő a szellemvadász csapat egyik ügyfele, akinek először a lakását, majd a testét szállja meg egy ősi sumér démon.

FAY WRAY (KING KONG)

A sikolykirálynők közül legmagasabbra minden bizonnyal egy klasszikus, az egyik legelső szörnyfilm, az 1933-as King Kong főszereplőnője, Fay Wray jutott, hiszen az óriásgorilla áldozataként az Empire State Building tetején kötött ki. Alakításával és megjelenésével pedig több évtizedre előre kijelölte a King Kong-remake-ek színésznőinek imázsát: az 1976-ban és 2005-ben a nyomdokaiba lépő utódai, Jessica Lange és Naomi Watts is szőkék, gyönyörűek és törékenyek voltak. Fay Wray neve pedig teljesen egybeforrt az első King Kong által elrabolt asszony alakjával – sem addig, sem később nem volt ennél fontosabb alakítása.

TOVÁBBI OLVASNI- ÉS NÉZNIVALÓK:
- A texasi láncfűrészes
- Telik az a rohadt idő: Jamie Lee Curtis
- Nem hisszük el: Sigourney Weaver 65!

Filmek Neked!

Már megint Te

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2010)

Nem férek a bőrödbe

Színes, szinkronizált, amerikai vígjáték (2003)

Aquaman

Színes, magyarul beszélő, amerikai-ausztrál akciófilm, kalandfilm, fantasy (2018)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)