Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Öt belga film, amit látni kell

Öt belga film, amit látni kell

  • Vajda Judit
  • 2014. 10. 26., 08:45
  • Akció-Kaland, Dráma, Krimi-Thriller, Sci-fi, Vígjáték

Október 23-án mutatták be a magyar mozik Jean-Pierre és Luc Dardenne új filmjét, a Két nap, egy éjszakát, melyben Marion Cotillard alakít hatalmasat. Belgium ezzel a művel próbál bejutni a jövő évi Oscar legjobb idegen nyelvű filmes kategóriájába, de természetesen ezen kívül is vannak nagyszerű belga alkotások. Mutatjuk őket!

KÉT NAP, EGY ÉJSZAKA (2014)

A fesztiválok szinte állandó díjazottjainak számító Dardenne fivérek korábban olyan súlyos alkotásokat tettek le az asztalra, mint A fiú, A gyermek vagy a Lorna csendje. Legutóbbi művük, a Srác a biciklivel a korábbiaknál valamivel „nézőbarátabb” lett: fordulatosabb és könnyedebb mese egy kallódó kisfiúról. Az Oscar-díjas Marion Cotillard főszereplésével forgatott Két nap, egy éjszaka annyiban emlékeztet ezen alkotásukra, hogy szintén az alkotók izgalmasabb munkái közé tartozik, kilátástalanságot sugalló redundanciájával viszont a korábbi opusokat idézi.

Cotillard egy munkásnőt játszik: Sandrának azzal kell szembesülnie, hogy mialatt betegszabadságon volt, távollétében úgy döntöttek, megválnak tőle a munkahelyén, mivel a gyárban nincs keret az ő fizetésére és a többi kolléga bónuszára is. Miután kétségbeesésében felkeresi a főnököt, annyit sikerül elérnie nála, hogy hétfőn újra szavaznak az ügyben, így ha Sandrának az előttük álló hétvége folyamán sikerül meggyőznie munkatársait, hogy mondjanak le év végi prémiumukról, visszakaphatja állását. A házas, kétgyerekes nőnek tehát két napja és egy éjszakája van arra, hogy megfordítsa az elkeserítő helyzetet.

BIKANYAK (2011)

A hamarosan hazánkban is látható Piszkos pénzzel Hollywoodban is bemutatkozó Michael R. Roskam debütáló nagyjátékfilmje kőkemény férfi melodráma, mely a flamand marhatenyésztés meglepően brutális világába nyújt betekintést. Főhőse, Jacky belga marhatenyésztő, aki – a húshozam maximalizálása okán – bejáratos az illegálishormon-maffia berkeibe, így amikor meggyilkolják az utánuk nyomozó rendőrt, hősünk is a nyomozók látókörébe kerül. Jacky azonban nem kizárólag ezen ügy miatt mozog kényszerpályán: múltjában egy ennél sokkal megrázóbb tragédia lappang, ami egész életét meghatározza, és ami miatt útja elkerülhetetlenül passióba fordul. A drámai eseményeket felgyorsítja, hogy gyerekkori barátjáról nem várt dolgok derülnek ki, ráadásul újra találkozik egy nővel, aki kiskamaszként nagyon tetszett neki, és akivel valamilyen módon szintén összefonódott a sorsa…

ALABAMA ÉS MONROE (2012)

Felix van Groeningen könnyekig megható filmje idén be is került az Oscar-díjak legjobb idegen nyelvű filmjének jelöltjei közé (viszont A nagy szépség végül kiütötte). A rendkívül érzelmes, szinte már szentimentális történet főhőse egy szerelmespár, akinek kislányáról kiderül, hogy rákos. Miközben a kórházban és otthon küzdenek a gyermek életéért, visszatekintésekből ismerhetjük meg találkozásuk történetét: egy olyan kapcsolatot, ami egyéjszakás kalandnak indult, ám végül hatalmas szerelem lett belőle. A bluegrass-zenészként tevékenykedő Monroe (alias Didier) együtteséhez a gyönyörű Alabama (alias Elise) is csatlakozik, énekesnőként. A gyermekáldással együtt tehát mi sem lehetne tökéletesebb, csakhogy amikor kiderül kislányuk betegsége, az lassanként nemcsak őket, de kapcsolatukat is elkezdi felemészteni.

HASTA LA VISTA! (2011)

Az Alabama és Monroe-nál sokkal derűsebb az Hasta la vista! világlátása, pedig tragikus sorsokból itt sincs hiány. Azokra a művekre emlékeztet – mint az Életrevalók vagy a Fifti-fifti –, melyek annak ellenére is az élet napos oldalát mutatják, hogy középpontjukban olyan hősök állnak, akiknek minden okuk meglenne a panaszra. Így van ezzel filmünk három flamand jó barátja is, akik nem akarnak mást, mint az Amerikai pite hősei: elveszíteni a szüzességüket. Csakhogy ha az ember súlyos fogyatékkal él (csaknem egész testére béna, egy daganat miatt kerekesszékbe kényszerül vagy súlyosan gyengénlátó), akkor mindez nehézségekbe ütközik. A fiúk azonban tudnak egy speciális spanyol bordélyházról, ahol fel vannak készülve a hozzájuk hasonlók igényeire. Szüleiknek bortúrát hazudva a srácok bérelnek egy mikrobuszt, és egy mogorva vallon sofőrnő segítségével elindulnak a nagy kalandra, amely – bármi történjék is a zárlatban – elejétől a végéig az élni akarás és maga az élet ünneplése.

MR. NOBODY (2009)

Az eddig felsorolt hétköznapi drámáktól és emberi sorstragédiáktól gyökeresen különbözik Jaco Van Dormael nagyszabású víziója. A Jared Leto, Sarah Polley és Diane Kruger főszereplésével készült Mr. Nobody szerelmes film, társadalomkritika, sci-fi és narratív játék egyben. Benne a 118 éves Nemo Nobody, az utolsó halandó ember végső óráit figyelhetjük az egész bolygóval együtt, hiszen 2092-ben, amikor filmünk játszódik, a halhatatlanság már természetes, így mindez szenzációnak számít. A kórházban fekvő Mr. Nobody pedig elmeséli életét egy újságírónak – vagyis minimum három verziót vonultat fel sorsáról, alaposan zavarba hozva ezzel a riportert és a nézőt is. A vizuálisan is magával ragadó, rendkívül összetett alkotást ráadásul átszövik az irodalmi és filmes utalások, az Odüsszeiától kezdve a Mátrixon át a Pillangó-hatásig, nagyszerű lehetőséget nyújtva a közönségnek a rejtvényfejtésre.

+1: ERŐSZAKIK (2008)

Az Erőszakik listánk kakukktojása, hiszen nem belga gyártású, de erős szálakkal kötődik az országhoz, hiszen ott, azon belül is a mesebeli kis városkában, Bruges-ben forgatták. Ez a tény pedig nemcsak praktikus szempontból merül fel a filmben, hanem nagyban befolyásolja a cselekményt is. Főhőseink ír bérgyilkosok, akik egy elpuskázott meló után kényszerpihenőjüket töltik a belga kisvárosban, amíg el nem csitulnak a kedélyek. Főnökük telefonhívását várják, aki majd dönt a sorsukról, addig pedig egyikük, az idősebb Ken (Brendan Gleeson) kiélvezi a vakációt és a gyönyörű látnivalókat, míg a fiatalabb Ray (Colin Farrell) folyamatosan puffog és intenzíven gyűlöli Bruges-t. A várva várt telefonhívás azonban egy szép nap tényleg befut…

Az Erőszakik Beckett Godot-ra várva című darabjának vicces kifordítása, a film így a bérgyilkos szál véres eseményeiből adódó fekete komédia mellett rengeteg abszurd poénnal dolgozik, és a gengsztermoziktól szokatlan módon erős verbális humort használ. Mindezzel pedig mindennél többet mesél életről, halálról, elvekről és a betyárbecsületről.

A felsorolt filmek közül a Bikanyak, az Hasta la vista!, a Srác a biciklivel és az Életrevalók is megtalálható a TV GO kínálatában, pár kattintást követően pedig akár azonnal meg is tekinthetők.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:
- A legmenőbb francia színésznő
- Az anyja se ismerne rá: Sarah Polley
- Sztárok, akik bukták az Oscart

Kategóriák: Akció-Kaland Dráma Krimi-Thriller Sci-fi Vígjáték

Filmek Neked!

Bikanyak (feliratos)

Színes, feliratos, belga krimi (2011)

Srác a biciklivel

Színes, magyarul beszélő belga-francia-olasz filmdráma (2011)