Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Ifjúsági regények filmen: miért imádjuk őket?

Miért imádjuk az ifjúságiregény-adaptációkat?

  • Vajda Judit
  • 2014. 11. 13., 15:05

Az utóbbi években sorra érkeznek a sikeres ifjúsági regények még annál is sikeresebb adaptációi – nagyrészt sci-fik és fantasyk. Megpróbáltunk utánajárni, miért olyan népszerű a young adult (fiatal felnőtteknek szóló) műfaj.

A sort J. K. Rowling Harry Potter-sorozata indította el a kilencvenes évek végén, majd Stephenie Meyer Twilight-sagája hasonló sikereket ért el a 2000-es évek közepén/végén. A legújabb szenzáció, az Éhezők Viadala boxoffice-robbantó megjelenése óta pedig a filmstúdiók őrült módon igyekeznek felvásárolni az ifjúsági regények megfilmesítési jogait. A Big Books Tiny Voices blog 2013-ban nem kevesebb mint hatvan tervezett vagy készülő feldolgozásról számolt be – ezek nagy részének a munkálatai jelenleg is zajlanak.

HAMAROSAN A MOZIKBAN...

A legközelebb a bemutatáshoz ezek közül a 2016 januárjában Chloë Grace Moretzcel a főszerepben érkező Az ötödik hullám áll, ami Rick Yancey magyarul is megjelent ifjúsági sci-fi regényét dolgozza fel. És akkor az olyan, már bizonyított mozik folytatásáról még nem is beszéltünk, mint a november 20-án érkező Éhezők Viadala: A kiválasztott első, illetve második része (2015. november 19.), Az útvesztőt folytató Tűzpróba (2015. szeptember 18.) vagy A beavatott már betervezett következő részei: A lázadó (2015. március 20.), A hűséges – 1. rész. (2016. március 18.) és A hűséges – 2. rész (2017. március 24.).

MINDENKINEK SZÓL

A jelenséget felszínesen elemzők szerint a young adult regények kiugró sikerének titka (a kamaszokon kívül a felnőtt olvasóközönség körében is) egyszerűen az, hogy könnyed olvasmányok, azaz gyorsan, megerőltetés nélkül olvashatók. A téma szakértői szerint azonban ennél jóval többről van szó. Damien G. Walter, a The Guardian szerzője úgy véli, az ifjúsági regények azért ilyen népszerűek, mert kivétel nélkül mindenkihez szólnak. Miközben egy középkorú író által a középkorú lét tipikus problémáiról (karrier, szexuális frusztrációk stb.) írt komolyabb irodalom kizárólag a hasonló problémákkal küzdő középkorúakat érinti meg, addig a young adult művek a fiatalokon kívül mindenki más számára is érdekesek lehetnek, nem zárnak ki senkit.

Az ifjúsági irodalom – írja Walter – világosan és érthetően körülhatárolja a gonosz figuráját. És ez a gonosz nagyon gyakran (lásd például az Éhezők Viadala-trilógiában, A beavatottban vagy akár Az útvesztőben) maga a felnőtt világ. Márpedig ezzel megint csak mindannyian együtt tudunk érezni, hiszen nemcsak a tinédzserek érzik elveszettnek magukat az idősebbek világban, hanem gyakran maguk a felnőttek is. Meghan A. Fitzgerald Young Adult Fantasy Fiction in Recent Years című tanulmányában ugyan az ifjúsági regények fantasy (al)műfajára szűkítve vizsgálta a témát, de végül hasonló eredményre jutott, mint Damien Walter.

Jennifer Lawrence Az Éhezők Viadalában

Fitzgerald szerint is elsősorban a pontosan meghatározott, szabatosan körülhatárolt, a jóval élesen szembehelyezett gonosz az, ami igazán vonzóvá teszi a szóban forgó regényeket. Az ilyen fajta bizonyosság megjelenítése pedig kiemelten fontos a kamaszkorúak számára, lévén ebben a korban rengeteg bizonytalanságot gerjesztő inger éri a személyiségüket (lásd például azokat a drasztikus testi és lelki változásokat, amik ilyenkor történnek velük). A szerző ezenkívül az eszképizmust (a valóság elől való menekülést, esetünkben elsősorban az idegen/jövőbeli világokban játszódó kalandok által) és az erőszak egyes formáinak megjelenését (amire a kamaszok kíváncsiak, de életkoruknál fogva más műfajokban nincs lehetőségük megtapasztalni) emeli ki mint az ifjúsági fantasy vonzó vonásait.

VÁLTOZÁSRA VÁGYUNK

Szintén a young adult fantasy vonulatát vizsgálta Marie Rutkoski, aki maga is ifjúságiregény-szerző. Szerinte a tárgyalt művekben megjelenő változás és átalakulás az, ami megragadja az olvasókat, majd később a nézőket. A legjobb példa erre az Alkonyat-saga, melyben a főhősnő maga is drasztikusan átalakul egy másfajta létállapotba, de lehet szó akár egy egyszerű felnőtté válásról is, amivel szintén gyakran dolgoznak a szóban forgó regények és filmek (lásd például az Éhezők Viadala-opusokat). Az átalakulást pedig szinte minden esetben valamilyen különleges dolognak az első alkalommal történő megtapasztalása előzi meg, ami szintén kedvére való a közönségnek.

A filmeseknek pedig ezek után pofon egyszerű a dolguk, hiszen nem kell mást tenniük, mint vászonra vinni egy, az olvasók milliói körében már bizonyított bestsellert, újra eladni a közönségnek egy már bevált és kipróbált terméket.

IFJÚSÁGIREGÉNY-ADAPTÁCIÓK A TV GO KÍNÁLATÁBAN

Az ifjúsági szórakoztató irodalom több tipikus darabjának filmes verziója a TV GO kínálatában is megtalálható, és egy gyors regisztrációt követően a lenti linkekre kattintva az egyes filmek akár azonnal meg is nézhetők.

- A beavatott
- Alkonyat: Hajnalhasadás - II. rész
- Harry Potter és a félvér herceg
- Harry Potter és a halál ereklyéi - I. rész
- Harry Potter és a halál ereklyéi - II. rész

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

A burok

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi (2013)

A beavatott

Színes, szinkronizált, amerikai akciófilm (2014)

Alkonyat - Hajnalhasadás II. rész

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasy (2012)

Harry Potter és a félvér herceg

Színes, magyarul beszélő, angol-amerikai kalandfilm (2008)