Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Matthew McConaughey hét nagy pillanata

Matthew McConaughey hét nagy pillanata

  • Vajda Judit
  • 2014. 11. 09., 17:25

Matthew McConaughey játssza a főszerepet Christopher Nolan új víziójában, a Csillagok közöttben. A nagyszerű alkotáshoz nagyban hozzájárul a színész alakítása, akinek természetesen nem ez az első kiemelkedő munkája. Mutatjuk, szerintünk melyek voltak az eddigi legjobb szerepei.

HA ÖLNI KELL (1996)

Habár nem ez volt az első szerepe (hiszen korábban szerepelt például Richard Linklater tinifilmjében, a Tökéletlen időkben), Matthew McConaughey-re a világ minden bizonnyal Joel Schumacher tárgyalótermi thrillerében figyelt fel. A délen, Mississippi államban játszódó filmben az akkor 27 éves színész egy fiatal ügyvédet alakít: Jake elvállalja egy fekete férfi védelmét, akinek azért kell bíróság elé állnia, mert megölte azt a két férfit, akik rasszista indíttatásból brutálisan megerőszakolták és megverték 10 éves kislányát. A megrázó drámában McConaughey olyan színészek oldalán játszik, mint Samuel L. Jackson, Kevin Spacey, Sandra Bullock vagy Donald Sutherland, de még így is kimagaslik az alakítása. Legnagyobb teljesítménye az egész filmben minden bizonnyal a záróbeszéd jelenete: a tökéletesen megírt és előadott monológ végére a sztár egy keserű csattanóval tesz pontot. Ezt láthatjuk alább.

TRÓPUSI VIHAR (2008)

Ezt követően a színész mintegy másfél évtizedig jórészt könnyed romantikus vígjátékokban és egyéb komédiákban szerepelt, melyek között ugyan akadnak szórakoztató darabok (Szeretném, ha szeretnél, Szahara, Anyám nyakán, Bolondok aranya), de kiemelkedőnek egyik sem nevezhető. Ben Stiller politikailag egy cseppet sem korrekt, féktelen, sőt sokszor brutális humorral dolgozó szatírájában viszont nem volt rest hülyét csinálni magából, amikor eljátszotta a főhős világsztár ütődött ügynökét. McConaughey a célnak tökéletesen megfelelő felszabadultsággal hozta Rick Pecket, aki annyira elszánt, hogy ügyfele érdekében szó szerint mindenre képes. Habár a film telitalálata egyértelműen a felismerhetetlenre maszkírozott Tom Cruise producer figurája, McConaughey-nek is volt egy pár emlékezetes megmozdulása – főleg, ami a hőn áhított TiVo megszerzését és célba juttatását illeti.

GYILKOS JOE (2011)

A fent említett romkomok és egyéb könnyed komédiák után Matthew McConaughey egy váratlan húzással visszatért a fajsúlyos szerepekhez. A Hullámok ördöge című szörfös filmet és az Excsajok szelleme című romantikus szappanbuborékot követően a 2010-es évek elején a színész Az igazság ára című jogi thrillerrel kanyarodott vissza a komoly alkotásokhoz – megidézve ezzel első fontosabb alakítását, a Ha ölni kellt. Ezután nagy kockázatot jelentő, merész választásokkal hívta fel magára a figyelmet, olyan független alkotásokban, mint a Börni, az eszelős temetős vagy a Gyilkos Joe (az Origo Filmklub erről szóló összeállítása itt olvasható).

A Gyilkos Joe az Augusztus Oklahomábant is jegyző Tracy Letts színdarabja alapján William Friedkin rendezésében készült. A feszült bűndrámából fatális félreértésekkel tarkított fekete komédiává fejlődő műben McConaughey a címszerepet játszotta. A film egyik legbizarrabb jelenetében pedig az általa megformált rendőrnyomozó/bérgyilkos (!) úgy fitogtatja hatalmát, hogy az ágyéka elé egy rántott csirkecombot tartva kényszeríti orális szexre a Gina Gershon által alakított nőt.

MAGIC MIKE (2012)

A Magic Mike című, Steven Soderbergh rendezte életrajzi filmben (amely az egyik főszereplő, Channing Tatum saját élményein alapul, még vetkőző fiú korából) McConaughey ismét egy önironikus szereppel jelentkezett. Egy veterán szórakoztatóipari figurát formál meg, egy öregedő sztrippert, aki elég kiábrándult ahhoz, hogy már ne várjon semmit az élettől és cinikusan kihasználja a bárjában táncoló chippendale fiúkat, de azért még szívesen nosztalgiázik és emlékszik vissza a régi, dicső napokra. Ez utóbbi jelenik meg az alábbi képsorban, melyben a színész által megformált Dallas (miután szétveri a gitárját) egy frenetikus sztriptízt vág le a jelenlévő hölgyek és a nézők legnagyobb örömére – amit legalább ugyanannyira élvez ő maga is. A jelenet pedig szerencsére nemcsak arról árulkodik, milyen remek show-man a színész, hanem arról is, hogy 43 évesen is csodás a teste.

MIELŐTT MEGHALTAM (2013)

Az olyan súlyos független drámáktól, mint 2012-ben Az újságos fiú és a Mud (McConaughey az előbbiben egy hatvanas évekbeli homoszexuális újságírót, utóbbiban egy szökött fegyencet formál meg, aki különös barátságot köt két kiskamasszal az amerikai délen) a színésznek egyenes útja vezetett a Mielőtt meghaltam című életrajzi filmig és az Oscar-díjig. Jean-Marc Vallée kanadai rendező alkotásában a sztár egy HIV-pozitív férfit alakít, aki nem hajlandó belenyugodni, hogy az orvosok csak 30 napot jósolnak neki, ezért alternatív lehetőségeket keres a gyógyulásra. A haldokló Ron megformálása kedvéért McConaughey csontsoványra fogyott (több mint húsz kilót adott le), de nem kizárólag a drasztikus fizikai változás miatt olyan átélt az alakítása. Őszintén és minden sallang nélkül jelenít meg egy olyan embert, aki a sors kegyetlen játéka folytán, akarata ellenére válik több száz sorstársa megmentőjévé.

A WALL STREET FARKASA (2013)

Martin Scorsese igaz történeten alapuló „tőzsdecápa”-filmjében a valódi főszerepet Leonardo DiCaprio alakítja (ő játssza Jordan Belfortot, aki megunva, hogy becsületes tőzsdeügynökként másoknak csinál pénzt, saját brókercéget alapított, melyen keresztül nem épp becsületes úton tízmilliókat keresett évente). A filmben Matthew McConaughey megjelenése percekben mérhető, mégis az ő jelenete az egyik legemlékezetesebb. A címszereplő Jordan Belfort igazi karizmatikus figura, de még őt is lenyűgözi mentora, a McConaughey alakította Mark Hanna. Az alábbi jelenetben a férfi nemcsak az élet császáraként tűnik fel, amikor egy méregdrága étterembe viszi okítani pártfogoltját, hanem afféle rejtélyes, bölcs guruként is, aki minden titkok tudója. A szerepet a színész a kisujjából rázza ki, de így is igazi élvezet figyelni, és nagy kár, hogy olyan kevés jelenet jutott neki a filmben.

A TÖRVÉNY NEVÉBEN (2014)

A Texas államban született Matthew McConaughey nagyon sok filmje játszódik az amerikai délen (A texasi láncfűrészes gyilkos visszatér, Ha ölni kell, Börni, az eszelős temetős, Gyilkos Joe, Az újságos fiú, Mud, Mielőtt meghaltam). Ide kalauzol az HBO thrillersorozata is, A törvény nevében (True Detective), mely szinte azonnal kult státuszra tett szert. A széria két louisianai nyomozóról szól, Rust Cohle-ról (McConaughey) és Marty Hartról (Woody Harrelson), akik tizenhét év után kénytelenek feleleveníteni egy korábbi rituális sorozatgyilkossági esetet a múltjukból. A törvény nevébent bemutatásakor sokan azonnal elkezdték a Twin Peaksszel egy lapon emlegetni, ami talán enyhe túlzás, de az atmoszféradús, nyugtalanító hangulatú misztikus krimiszéria vitathatatlanul a televíziózás történetének egyik legkiemelkedőbb alkotása, amit ráadásul egyes vélemények szerint nagyrészt maga McConaughey vitt a hátán. Emiatt nehéz lenne egyetlen jelenetet kiemelni a hozzá fűzödő számtalan nagyszerűből – íme tehát egy rajongói best of-összeállítás.

MATTHEW MCCONAUGHEY EGY KATTINTÁSRA

Amennyiben felkeltettük az érdeklődést Matthew McConaughey és munkássága iránt, jó hír lehet, hogy a színész filmjei közül jó pár megtalálható a TV GO kínálatában is, melyek egy gyors regisztrációt és pár kattintást követően akár azonnal meg is nézhetők.

- A Wall Street farkasa
- Az újságos fiú
- Excsajok szelleme
- Gyilkos Joe
- Magic Mike

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon és válogasson a TV GO kínálatából.

Filmek Neked!

A Wall Street farkasa

Színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma (2013)

Magic Mike

Színes, szinkronizált, amerikai vígjáték (2012)

Gyilkos Joe

Színes, magyarul beszélő, amerikai thriller (2011)

Bogyó és Babóca

Színes, magyar rajzfilm (2010)