Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Liz Taylortól Julia Robertsig: Mike Nichols legjobbjai

Mike Nichols, aki a legjobbat hozta ki mindenkiből

  • Vajda Judit
  • 2014. 11. 23., 17:25

A november 19-én elhunyt Mike Nichols a legjobbakkal dolgozott együtt, és a legjobbat hozta ki belőlük. Összeállításunkban hét nagy színész hét nagyszerű jelenetét válogattuk össze a rendező filmjeiből.

ELIZABETH TAYLOR – NEM FÉLÜNK A FARKASTÓL (1966)

Nichols bemutatkozó nagyjátékfilmjét Edward Albee híres színdarabja, a Nem félünk a farkastól alapján forgatta, a főszerepben a korszak két nagy sztárjával, Liz Taylorral és Richard Burtonnel. A sztori szerint ifjú házasok látogatóba érkeznek egy idősebb párhoz (őket játssza Taylor és Burton), és az utóbbi két ember között folyamatosan fennálló feszült helyzet sorozatos veszekedésekben ölt testet. A megromlott kapcsolatú Martha és George szinte végig ölik egymást, először szimplán kellemetlen helyzetbe hozva a két fiatalt, majd borzalmas torzsalkodásaikkal a közöttük lappangó ellentéteket is felszínre hozzák.

Az alábbi jelenetben az egyik ilyen gyilkos vita látható, melynek nemcsak a szinte kézzel tapintható, vibráló feszültsége feltűnő, de az is, hogy Elizabeth Taylor milyen hitelesen alakít ittas nőt. A Nem félünk a farkastól pikantériája továbbá, hogy a forgatás idején a színésznő és Burton valóban házasok voltak, és a filmben látottakhoz hasonló „se vele-se nélküle” kapcsolatban éltek.

DUSTIN HOFFMAN – DIPLOMA ELŐTT (1967)

Az egy évvel későbbi Diploma előtt volt a fiatal Dustin Hoffman első fontosabb filmszerepe. A megtévesztő magyar cím ellenére egy frissen diplomázott fiatalemberről szól, akit egy szép napon elcsábít egy idősebb nő, apja üzletfelének a felesége. Ben, a főhős – inkább unalmában, és mert nem tud mit kezdeni az életével – viszonyt kezd a nővel, később azonban megismerkedik az asszony lányával, a korban hozzá illő Elaine-nel, és saját maga számára is meglepő módon beleszeret. Ben azonban elpuskázza a randijukat, így Elaine-t semmi nem tartja vissza attól, hogy San Franciscóba menjen tanulni, ráadásul közben úgy dönt, hogy valaki máshoz megy feleségül.

A lenti képsor a film egyik leghíresebb jelenete, a finálé, melyben (SPOILER!) Ben először tömegverekedést rendez a lány esküvőjén, később egy feszület segítségével tartja távol magától a felbőszült násznépet, majd a szóban forgó kereszttel zárja be őket a templomba, hogy megszöktesse szerelmét, akivel eztán buszra szállnak. Az utolsó képeken valódi színészi csúcsteljesítményt láthatunk: a két fiatal először teli pofával vigyorog saját merészségén és a közelgő boldogságon, majd szinte észrevétlenül olvad le a mosoly az arcukról, hogy átadja helyét a bizonytalanságnak.

MELANIE GRIFFITH – DOLGOZÓ LÁNY (1988)

A Dolgozó lány Melanie Griffith talán legmélyebb alakítása, mellyel az egyik legszerethetőbb karaktert formálta meg a Nichols-filmek hősei közül. Egy szerencsétlen kis titkárnőt játszik, aki hiába próbálkozik, nemigen jut feljebb a ranglétrán, képtelen kitörni a kávéfőzés és aktatologatás gettójából. Egy nap azonban ölébe pottyan a lehetőség, és egy váratlan helyzetet kihasználva főnöke (Sigourney Weaver elragadóan ellenszenves alakítása) helyébe lép, amikor az egy síbaleset miatt jó időre kikerül a forgalomból. Tessnek eleinte nagyon jól mennek a dolgai, hiszen tehetséges, és igen jól elboldogul az üzleti életben, csakhogy a gonosz főnöknő nem szorult örökre a betegágyba, így visszatérését nem lehet elkerülni… Az alábbi válogatást ugyan viccből állították össze alkotói, hiszen a filmben Griffith szájából elhangzó különböző krákogásokat és hümmögéseket gyűjtötték össze, de még ezekből is nagyszerűen látszik, milyen sok és sokféle érzelmet tudott a színésznő egyetlen ilyen „hm”-be is belevinni.

MERYL STREEP – KÉPESLAPOK A SZAKADÉKBÓL (1990)

A két évvel későbbi Képeslapok a szakadékból című, hollywoodi helyszínen játszódó drámában újabb szimpatikus hősnőt ismerhetünk meg, Suzanne azonban nem elszántsága, hanem elesettsége miatt számíthat a nézői együttérzésre. A Carrie Fisher (a Csillagok háborúja-beli Leia hercegnő) önéletrajzi könyvén alapuló filmben a főhősnőt Meryl Streep formálja meg: egy lecsúszott színésznő alakít, akinek nemcsak az öregedéssel és az egyre érdektelenebbé válással, de saját (drog)függőségével is meg kell küzdenie. S ha mindez még nem lenne elég, még ott van zsarnoki anyja is, egy igazi díva, aki nehezen viseli, ha lánya bármennyire is elhomályosítja az ő ragyogását. A lenti képsorból nemcsak az derül ki, milyen remek énekhangja van Streepnek, de játékával még éneklés közben is képes érzékeltetni olyan finomságokat, hogy karaktere még egy ilyen helyzetben is próbál mindenben megfelelni elnyomó anyjának.

ROBIN WILLIAMS – MADÁRFÉSZEK (1996)

Habár az Őrült nők ketrece remake-jeként készült Madárfészek-ben Nathan Lane-nek jutott a hálásabb, kifejezetten parádés szerep, hiszen egy transzvesztitát játszik, akinek egy váratlan helyzetben kivételesen férfi ruhában kellene helytállnia, de partnerének, Robin Williamsnek is jutott azért nem kevés jó pillanat a filmben. Az idén nyáron elhunyt Williams alakítja Lane karakterének élettársát, egy meleg férfit, akinek hirtelen nemcsak szerelme folyamatos hisztijével és táncos mulatójának ügyes-bajos dolgaival kell megküzdenie, de azzal is, hogy meglátogatja hőn szeretett, egy szem fia – ráadásul nem egyedül: hozza magával menyasszonyát és annak kőkonzervatív, mélyen vallásos szüleit is.

A családi vacsora persze rengeteg helyzetkomikumot tartogat, de Williams már előtte mosolyt csal a néző arcára. Az alábbi jelenetben például azt láthatjuk, ahogy igen sajátosan oktat táncot, bizonyítva, hogy nemcsak a verbális humorban elsőrangú, de mozgásszínházi adottságai is vannak.

JULIA ROBERTS – KÖZELEBB (2004)

A Nem félünk a farkastól-hoz hasonlóan a Közelebb is egy színdarabon alapul, és szintén két pár áll a középpontjában. Ennek a két párnak a tagjai azonban a sztori előrehaladtával folyamatosan kicserélődnek, keresztül-kasul csalják és verik át egymást, hogy aztán különféle variációkban találjanak egymásra – vagy veszítsék el a másikat. A film egyik amerikai sztárja, Julia Roberts elvileg egy hideg fényképészt alakít, a cselekmény során azonban többször bebizonyosodik ennek ellenkezője (jelesül, hogy csábítható és szenvedélyes). Anna megformálása ráadásul kicsit kimozdította a szerepválasztásaival korábban sokszor biztonsági játékot játszó színésznőt a komfortzónájából. Lentebb egy feszült, meglehetősen szókimondó veszekedés látható, mely nyers indulataival ismét csak a fent említett Nem félünk a farkastól-t idézi.

PHILIP SEYMOUR HOFFMAN – CHARLIE WILSON HÁBORÚJA (2007)

Julia Roberts dolgozott Mike Nichols utolsó filmjében, a Charlie Wilson háborújá-ban is. Habár a politikai szatírában Tom Hanks kapta a főszerepet, a show-t mégis egy mellékszerepben domborító nagyság, Philip Seymour Hoffman viszi el. Az idén februárban elhunyt színész egy dörzsölt és rebellis CIA-ügynököt alakít, aki nagyban segíti a címszereplő kongresszusi képviselőt hidegháborús kalandjában (Wilson az orosz elnyomók ellen küzdő afgán szabadságharcosokat támogatja fegyverrel és anyagilag). Csakhogy szigorú felettesei nem feltétlenül nézik jó szemmel a Hoffman által alakított Gust magánakcióit, és emiatt nem kevés összetűzésre kerül sor. Egy ilyet láthatunk lentebb, melyben annyi káromkodás ömlik ki a dühödten ordibáló színész száján, amennyit Aaron Sorkin forgatókönyvíró talán összes többi munkájában együttvéve sem írt.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:
- Woody Allen kedvenc helyei
- Végveszélyben az emberiség
- Matthew McConaughey hét nagy pillanata

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon és válogasson a TV GO kínálatából.

Filmek Neked!

Holt költők társasága

Színes, magyarul beszélő, amerikai filmdráma (1989)

Az éhezők viadala: Futótűz

Színes, szinkronizált, amerikai sci-fi akciófilm (2013)

Automata

Színes, magyarul beszélő, spanyol sci-fi (2014)

Barney és a nők

színes, feliratos, kanadai-olasz romantikus vígjáték (2010)