Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Szintetikus vagyok, nem hülye

Szintetikus vagyok, nem hülye

  • Lavicska Zsuzsanna
  • 2015. 01. 04., 09:45

Zsörtölődő C-3PO, erotikus replikáns, önérzetes android, haverkodó halálosztó, és a Csillagok között poénkodó téglateste. Ők a filmtörténet legszimpatikusabb, valódi egyéniséggel bíró robotjai.

C-3PO ÉS R2-D2 (CSILLAGOK HÁBORÚJA)

„Nem bírom a huzavonát.”

C-3PO-t a meglehetősen gyávára programozott, ám gazdájának vakon engedelmeskedő robotot Fritz Lang 1927-ben készült Metropolis című filmjének robotnőjéről mintázták. Az Anakin Skywalker által tervezett és megépített fontoskodó és folyton bosszankodó robot a filmtörténet egyik leghíresebb furcsa párját alkotja a tömzsi és csipogó R2-D2-val. A feladat orientált kis robot nagydumás és aggodalmaskodó haverjával az oldalán az összes Star Wars-filmben bátran megmenti legalább egy főhős életét.

RACHAEL (SZÁRNYAS FEJVADÁSZ, 1982)

„Azt teszteli, hogy replikáns vagyok, vagy azt, hogy leszbikus?”

Ridley Scott sci-fi klasszikusában Deckard (Harrison Ford) feladata, hogy felkutassa és elpusztítsa a lázadó és kegyetlen, Földre szökött replikánsokat. A küldetés végrehajtása közben azonban beleszeret a szintén közéjük tartozó kísérleti modellbe, a szépséges Rachaelbe (Sean Young), aki maga sem sejti, hogy nem ember. Már a replikánsokat leleplezni hivatott tesztelés közben izzik a levegő Rick Deckard és a gyönyörű android között, aki később a társai levadászásában is segíti a férfit. A replikánsokba érzelmeket is ültettek, így aztán Rachael a szerelemre is képes, bár kissé bátortalanul adja át magát az élvezetnek.

BISHOP (A BOLYGÓ NEVE: HALÁL, 1986)

„Szintetikus vagyok, nem hülye.”

Az LV-426 bolygóra visszatérő űrhajó legénységének tudományos tisztje, Bishop (Lance Henriksen), egy szintetikus humanoid, aki A nyolcadik utas: a Halál-ban szereplő elődjéhez képest már beépített magatartásszabályozóval rendelkezik, ezért nem bánthat emberi lényeket. Bishop személyiségébe ezen felül némi véletlenszerűséget is programoztak, ezért egyedi, csak rá jellemző karakterrel bír. Az udvarias, csendes és önérzetes robotnak van humorérzéke, és ahogy az emlékezetes késes jelenetből is kiderül, kollégái unszolására még játékra is hajlandó.

Lance Henriksen egy interjúban elmondta, hogy Bishop, a megbízható robot sorsdöntő szerepet játszott az életében, mert a sok jelentéktelen filmes munka után elhatározta, hogy ha nem őt választják a szintetikus humanoid megformálására, akkor végleg abbahagyja a színészetet.

T-800 (TERMINÁTOR 2 – AZ ÍTÉLET NAPJA, 1991)

„Szétrúgom a seggfejed.”

A T-800-101-es modell egy emberi szövetekkel álcázott kibernetikus organizmus, ami az első Terminátor-filmben még könyörületet nem ismerő gyilkológépként startolt rá Sarah Connorra, de a második részben már átprogramozva tért vissza. Ennek a példánynak már gyárilag engedélyezték a szabad gondolkodást, és az emberekkel való érintkezés hatására szép fokozatosan a személyisége is kialakult. A vagány és laza kiskamasz, John Connor hamar összebarátkozik a géppel, káromkodni és pacsizni tanítja, a film végére pedig az emberi érzelmeket is megérteti a robottal.

A férfiak és pótapák terén meglehetősen rossz tapasztalatokkal rendelkező Sarah Connor szerint egyenesen a Terminátor a legjobb apa, aki a fiának juthat „sose hagyja magára, sose fogja bántani, nem rúg be és nem veri meg, nem mondja, hogy nincs ideje foglalkozni vele, mindig vele marad, és ha kell, meg is hal érte. Ebben a beteg világban egyedül ő egészséges”.

WALL-E és EVA (WALL-E, 2008)

„EVA!”

WALL-E, az érzelmes kis lánctalpas doboz, aki magányosan, ám lelkesen igyekszik eltakarítani a kihalt Földről a mérhetetlen mennyiségű szemetet, első látásra beleszeret a gyönyörűre formatervezett futurisztikus robotlányba, EVÁ-ba. WALL-E nem beszél, csak EVA nevét tudja kimondani, azt viszont szuper kedvesen és rengeteg érzelemmel. EVA is egyéniség, talpraesett, céltudatos, titokzatos, és meg kell hódítani. Bár kiderül, hogy ő csak egy, a rengeteg hozzá hasonló élőhely és vegetáció analizátor robot közül, WALL-E számára nem létezik senki más.

GERTY (HOLD, 2009)

„Csak arról van tudomásom, ami a bázison történik.”

Sam (Sam Rockwell) a Holdon tölti három éves küldetését, ahol egyetlen társa GERTY, az állomás sínrendszerén mozgó, old school számítógépre hasonlító robot. GERTY, aki Kevin Spacey hangján társalog, monitorján különféle hangulatjelző smileykkal jelzi éppen aktuális érzelmi állapotát. Amikor Sam rájön a cég hatalmas titkára, és összeomlik, a robot komoly konfliktusba kerül önmagával. Egyrészt a cég érdekeit képviseli, másrészt arra programozták, hogy Samet védje és támogassa.

TARS (CSILLAGOK KÖZÖTT, 2014)

„Mindenki jól van? Lesz elég rabszolgám a robotkolóniámon?”

Christopher Nolan sci-fijének egyik legszimpatikusabb karaktere, a külalakjában egy óriási Jenga építőjátékra hasonlító, téglatest formájú vagány robot, aki szempillantás alatt ott terem, és akár fel is áldozza magát, ha szükséges. TARS hős, de cseppet sem érzelgős, igazi társ. További jó tulajdonsága, hogy tartja a száját, és nem pletykás. Emellett kifejezetten jó a humorérzéke, szellemes, és nagyban segíti a kommunikációt, hogy kis lámpájának felvillanásával jelzi, mikor viccel. TARS remek és megbízható barát és munkatárs, akinek őszinteségi szintjét bölcsen kilencven százalékosra kalibrálták. Bill Irwin, a robotot megszólaltató színész egy interjúban elmesélte, hogy Christopher Nolan nem csupán egy hangot akart a gépnek, hanem valódi jellemet is, ezért Irwin a többi színésszel együtt részt vett a forgatáson.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:
- Ezzel pofozza le Tony Stark a dühöngő Hulkot
- Még több űrhajó, még több lézernyaláb
- Nolan képregényben meséli el a Csillagok között előzményét

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

Transzcendens

Színes, szinkronizált, amerikai-kínai-angol sci-fi (2014)

A holnap határa

Színes, szinkronizált, amerikai sci-fi akciófilm (2014)

Star Wars: Baljós árnyak

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi kalandfilm (1999)

Star Wars: A Birodalom visszavág

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi (1980)