Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Férfinak születtek, de nőként érzik jól magukat

Férfinak születtek, de nőként érzik jól magukat

  • Vajda Judit
  • 2014. 12. 25., 20:45

December 4-én mutatták be a mozik Fazekas Csaba Swing című filmjét, melyben egy énekestrió (Csákányi Eszter, Ónodi Eszter és Törőcsik Franciska) oldalán Kulka János transzvesztitát alakít. A nőnek öltöző Alinak rengeteg előképe volt a filmtörténetben – listánkon összegyűjtöttük a legjópofábbakat.

ALI (SWING)

Egy katasztrofális éjszakán egy étteremben találkozik három elkeseredett nő: a fiatal Angéla, a kisgyerekes Kati és a középkorú Rita. A szóban forgó este mélypontot jelent mindhármuk életében, így miután kiéneklik magukból a fájdalmukat, úgy döntenek: swingegyüttest alakítanak. Vezetőjük egy kiöregedett díva (Törőcsik Mari), segítőjük pedig a szabad szájú transzvesztita, Ali lesz. Ő tanítja be a koreográfiát, szerez nekik fellépőruhát és menedzsert, illetve tanácsot ad a külsejüket, nőiességüket („nincs ronda nő, csak lusta”) és úgy általában az egész életüket illetően. Habár a filmben főszerepet alakító színésznők nagyszerűen teljesítenek, az igazi szórakozást Kulka János biztosítja Ali figurájának megformálásaval. Szinte lubickol a szerepben: minden jelenete telitalálat, de akkor a legjobb, amikor Törőcsik Marival párban, mint veterán dívák egymás közt tárgyalják meg az élet dolgait.

AGRADO (MINDENT ANYÁMRÓL)

A nyíltan meleg spanyol rendező, Pedro Almodóvar filmjeiben mindig is vonzódott a szexuális mássághoz, ennek megfelelően nemcsak humorral, de szimpátiával is ábrázolta annak reprezentálóit. 1999-es, Oscar-díjas alkotása, a Mindent anyámról ugyan vérbeli melodráma, sok-sok tragikus történéssel, de van benne egy mellékfigura, az Agradónak nevezett transzvesztita prostituált – az ő alakján keresztül jelenik meg a humor a műben.

Az itt látható jelenetben például rá vár a feladat, hogy megmentsen egy elmaradó színházi előadást. Agrado pedig remekül feltalálja magát, és előadja élete történetét (pontosabban plasztikai műtéteiről mesél). A dolog pikantériája, hogy a karaktert egy színésznő játssza, Antonia San Juan, akit emiatt annyiszor néztek valóban transzvesztitának, hogy egy alkalommal a következőt nyilatkozta: „Nem vagyok sem transzszexuális, sem transzvesztita. Sok a félreértés körülöttem, de én egyszerűen egy színésznő vagyok, és ezzel mindent el is mondtam a témáról.”

AGADOR (MADÁRFÉSZEK)

A nemrég elhunyt Mike Nichols 1996-os filmjét Jean Poiret színdarabja, illetve az Őrült nők ketrece című francia film alapján rendezte. Ebben a filmben szinte minden a transzvesztiták körül forog, hiszen a főhősnek, Armandnak (a szintén ebben az évben távozott Robin Williams alakításában) van egy éjszakai mulatója, amely transzvesztita show-val várja a vendégeket. Ezt követően pedig kiderül, hogy az amúgy meleg férfinak – aki egyik nőnek öltöző sztárjával él együtt szerelemben már évtizedek óta – hazalátogat a fia, de nem ám egyedül: hozza újdonsült menyasszonyát és annak hiperkonzervatív szüleit is.

Miután kiderül, hogy Armand párja férfinak (vissza)öltözve nemigen lenne hiteles nagybácsi szerepben, hazai pályán, azaz női ruhába bújva játssza el a fiú melegszívű anyját. De nem ő a film egyetlen vicces travija, hiszen ott van még a szobalány, Agador, aki valójában „szobafiú”, de minden vágya, hogy felléphessen Armand egyik show-jában (egyik produkcióját csodálhatjuk meg lentebb). Egyelőre azonban ő is csak az átverésben kap szerepet: szintén férfiként, inasnak öltöztetve kell helytállnia a sorsdöntő este.

CONNIE ÉS CARLA (NŐK TRANSZBAN)

A Bazi nagy görög lagzi-ból ismert Nia Vardalos és Toni Collette főszereplésével készült 2004-es komédia az egyik legismertebb nemcserés-beöltözős vígjátékklasszikus, a Van, aki forrón szereti nyomdokain halad. Két főhősnőnk, Connie és Carla szintén zenészek (pontosabban lecsúszott musicalimádó énekesnők), akiknek azért kell menekülniük, mert ártatlanul bűnügybe keverednek. Útjuk Los Angelesbe vezet, azon belül is egy olyan bárba, ahol transzvesztita show-kon mulat a nagyérdemű.

Connie és Carla rádöbbennek, hogy úgy tudnának a legjobban elbújni üldözőik elől, ha nőimitátornak adják ki magukat. A két jóhangú nő lesz tehát a helyi meleg és transznemű közösség új sztárja, de kalandjaik ezzel természetesen még közel sem érnek véget… Az alábbi összeállítás a film legjobb pillanatait tartalmazza, így azt is megnézhetjük benne, honnan hová fejlődtek hőseink – azaz milyenek voltak nőként, és milyenek lettek transzvesztitaként.

MITZI, FELICIA ÉS BERNADETTE (PRISCILLA, A SIVATAG KIRÁLYNŐJÉNEK KALANDJAI)

Stephan Elliott (Könnyed erkölcsök, Harmadnaposok) 1994-es, Oscar-díjas filmjében két transzvesztitát (a Mitzi néven fellépő Anthonyt és a Felicia művésznéven tevékenykedő Adamet), továbbá egy transzszexuálist ismerhetünk meg (a Ralph-ként született Bernadette ugyanis át is operáltatta magát). A három grácia – akiket igen jóképű férfiak (az elsősorban Smith ügynökként ismert Hugo Weaving, Guy Pearce és Terence Stamp) formálnak meg – Priscilla nevű buszával nekivág a sivatagnak, mivel egy fellépés várja őket egy távoli helyen.

Útközben sok-sok kaland vár rájuk (és ebből csak az egyik, hogy lerobban a buszuk), hiszen a vadregényes, elzárt vidékeken macsó férfiakkal és barátságos bennszülöttekkel egyaránt összefutnak. A lenti jelenet azt mutatja be, ahogy hőseink egy maori társaságnak adják elő az I Will Survive című örökzöldet – természetesen beöltözve. Az őslakosok egy idő után annyira érzik a bulit, hogy némelyikük didzseridúval kíséri a zenét, míg mások még ennél is vállalkozóbb szelleműek…

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:
- Senkikből lettek világsztárok
- Jobban gerjedünk a szoftpornóra, mint az űroperára?
- Marion Cotillard stylist nélkül is eszeveszett csinos

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

A nagy nap

Színes, magyarul beszélő, amerikai romantikus vígjáték (2012)

Valami Amerika 2

Színes, magyar vígjáték (2008)

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)

Jégvarázs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)