Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Mi történt a Spinédzserek trendi tinédzsereivel?

Mi történt a Spinédzserek trendi tinédzsereivel?

  • Vajda Judit
  • 2014. 12. 12., 14:10

A népszerű lányregény, a Jane Austen-féle Emma laza remake-jeként készült tinifilm annak idején sokunk kedvence volt. Vajon mi történt azóta az 1995-ös Spinédzserek sztárjaival? Utánajártunk!

ALICIA SILVERSTONE (CHER)

Az idén 38 éves Alicia Silverstone annak idején igazi tinibálvány volt, nagyrészt magának a Spinédzserek-nek köszönhetően. De valószínűleg nagyon sokan az Aerosmith Cryin’ című klipjében találkoztak vele először (később szerepelt a zenekar Amazing és Crazy című dalaihoz készült videókban is). A nagy áttörést egyébként már 1993-ban elhozta számára egy korábbi film, a Szerencsétlen baleset, melyben a 16 éves színésznő igen hitelesen hozta a bajkeverő Lolitát. A Spinédzserek-et követően ő volt Batgirl a Batman és Robin-ban, majd ismét bajkeverő kamaszt játszott a Segítség, elraboltam magam! című krimikomédiában, Benicio Del Toro oldalán. A Csapás a múltból című romantikus sci-fiben Brendan Fraserrel alkotott egy párt, ezután azonban, a 2000-es években meglehetősen eltűnt mind a film világából, mind a köztudatból.

Alicia Silverstone akkor és most

A színésznő azonban ezen idő alatt sem lustálkodott: a köztudottan vegetáriánus (időközben vegán) sztár gyakran kampányol a PETÁ-nak (az állatok jogaiért küzdő People for the Ethical Treatment of Animals nevű szervezetnek), ezenkívül házasságot is a 2000-es években kötött: 2005-ben hozzáment Christopher Jarecki énekeshez, akivel közös gyermekük is született, egy Bear nevű kisfiú 2011-ben. Időközben Silverstone ismét szerepet vállalt fontosabb filmekben is (például a 2011-es Vaj-ban Jennifer Garner és Hugh Jackman oldalán vagy a Spinédzserek rendezőjének, Amy Heckerlingnek új, Vámpírcsajok című filmjében 2012-ben), idén pedig The Kind Mama címmmel adott ki könyvet, melyben a gyógyszer- és oltásmentes gyereknevelésről fejti ki meglehetősen eretnek nézeteit.

STACEY DASH (DIONNE)

Cher legjobb barátnőjét, a szintén egy híres énekesről (Dionne Warwickról) elnevezett Dionne-t egy különleges szépségű színésznő formálta meg. Érdekesség, hogy a mexikói és barbadoszi származású Stacey Dash úgy játszott a Spinédzserek-ben 15-16 évest, hogy a forgatás idején valójában már 27 éves volt (Chert alakító kolléganője például még csak 18 volt). Dash a tinifilm előtt szerepelt néhány népszerű sorozatban (The Cosby Show, Kaliforniába jöttem) és a Reneszánsz ember című Danny DeVito-vígjátékban is. A Spinédzserek után karrierje közel sem szárnyalt olyan magasan, mint Silverstone-é, és tőle eltérően visszatért a tévé világába: benne volt például a Heckerling-film spin-offjaként 1996 és 1999 között futott Spinédzserek című sorozatban, melyben Chert Silverstone helyett egy másik színésznő játszotta.

Stacey Dash akkor és most (Forrás: Standa Merhout)

A 2000-es években Dash filmes karrierjének építése helyett a válásaival volt elfoglalva: első férjétől 2005-ben, másodiktól 2006-ban, a harmadiktól pedig 2011-ben vált el (három házasságából egy gyermeke született, de van egy házasságon kívül született kisfia is, aki a Spinédzserek forgatásakor már hároméves volt). Fontos még megemlíteni, hogy a színésznő 2007-ben szerepelt Amy Heckerlingnek egy másik filmjében is. Az Anyád lehetnék-ben a színésznő önironikus módon kvázi önmagát játszotta: egy olyan elkényeztetett sztárocskát, aki harmincas létére gimnazistát formál meg egy sorozatban.

BRITTANY MURPHY (TAI)

A tragikusan fiatalon, mindössze 32 évesen elhunyt Brittany Murphy játszotta a kissé lecsúszott, csúnyácska új lányt az osztályban, akit Cherék felkarolnak és kikupálnak. A Spinédzserek előtt Murphy csak kevésbé ismert művekben jelent meg, de a film után felkapott színésznő lett belőle, számtalan romkom-szereppel (Szakítópróba, Nagydumás kiscsajok, Esküvő, rock, haverok, Szerelem és egyéb katasztrófák). Britanny ezenkívül thrillerekben (Ne szólj száj!, A halott lány, Sin City) és fajsúlyosabb alkotásokban (Észvesztő, Fiúk az életemből, 8 mérföld) is rendre felbukkant.

Murphy halála idején is forgatott, utolsó munkáját, a Something Wicked címűt például csak idén mutatták be. A 2009 karácsonya előtt történt halálesetet egyébként számtalan rejtély övezte. Az első vizsgálatok szerint Brittany Murphy halálát tüdőgyulladás és vérszegénység okozta, de amikor öt hónappal később férje ugyanezen okok miatt életét vesztette, a család gyanakodni kezdett, és magánúton újabb vizsgálatokat kértek. A toxikológiai vizsgálatok több nehézfém kóros jelenlétét mutatták ki a két fiatal testében, így az is felmerült, hogy mérgezés vagy szándékos gyilkosság áldozatává váltak.

Brittany Murphy akkor és halála előtt, a 2008-as Könnyes leves című filmben

Idén azonban egy végső halottkémi szemle tisztázta a helyzetet: a szakértő szerint Murphy halálát valóban tüdőgyulladás és vérszegénység okozta, ami elkerülhető lett volna, amennyiben korábban hívnak mentőt hozzá. A sztár viszont a paparazzóktól való félelmében férjével együtt olyan elvonultan élt, hogy szinte zárt erőddé változtatta a lakásukat. Ezenkívül több gyógyszert is szedett, melyek segítségével sikeresen titkolta súlyos állapotát. A színésznő legyengültségét is valószínűleg az eredményezte, hogy az általa felvett remete életmód miatt nem voltak megfelelőek és egészségesek a lakhatási körülményei.

PAUL RUDD (JOSH)

A Stacey Dash-sel egyidős, a filmben Cher kvázi mostohatestvérét (édesapja egyik exfeleségének gyerekét), későbbi szerelmét játszó Paul Ruddnak is a Spinédzserek volt az első sikere. Ezután rövidke szünet állt be karrierjében, kevés fontos filmben szerepelt, a 2000-es évek közepétől viszont számtalan vígjátékban láthattuk (Csak a testeden át!, Példátlan példaképek, Spancserek, Gyógyegér vacsorára, A lökött tesó, Hippi-túra, Itt a vége), és Judd Apatow író-rendező-producer egyik kedvenc színésze lett (benne volt A 40 éves szűzben, a Felkoppintvá-ban, a Lepattintvá-ban és a 40 és annyiban is). Fontos szerepe volt ezenkívül a Jóbarátok című sorozatban, és főszereplője volt a már említett másik Heckerling-filmnek, az Anyád lehetnék-nek, Michelle Pfeiffer oldalán. Legközelebb a 2015 nyarán érkező Hangyá-ban láthatjuk a Marvel-univerzum Hangyaembereként. Ami pedig Paul Rudd magánéletét illeti: 2003 óta él harmonikus házasságban, és két gyermek, egy 8 éves kisfiú és egy 4 éves kislány büszke édesapja.

Paul Rudd akkor és most, a Vizsga két személyre c. filmben

DAN HEDAYA (MEL HOROWOTZ, CHER APUKÁJA)

Cher félig szigorú, félig engedékeny ügyvéd édesapját az a Dan Hedaya hozta, aki korábban számtalan filmben alakított emlékezeteset (például a Coen fivérek Véresen egyszerű-jében, a Schwarzenegger-féle Kommandó-ban vagy a Gus Van Sant rendezte Majd’ megdöglik érte című szatírában). A jelenleg 74 éves színész a Spinédzserek után is megmaradt népszerű karakterszínésznek – szíriai szefárd zsidó származása ellenére leginkább olasz gengsztereket szeretnek játszatni vele. A Heckerling-tinifilm után szerepelt az Elvált nők klubjá-ban, a Váltságdíj-ban, a Marvin szobájá-ban, az Alien 4-ben, a Diszkópatkányok-ban, a Zavaros vizeken című tárgyalótermi drámában, a Hurrikán-ban, a Shaft-ben, a Fullasztó ölelésben, illetve az Igen, drágám! és a Vészhelyzet című sorozatokban. A magyar néző legutóbb a Pótpasi című vígjátékban és a Válság a Wall Streeten című nívós tévéfilmben láthatta.

Dan Hedaya akkor és most, a Válság a Wall Streeten c. tévéfilmben

Nézze (és hallgassa) meg újra kedvenceit! Alicia Silverstone-tól a Vámpírcsajok, Brittany Murphytől a Táncoló talpak című animációs film, Paul Rudd-tól pedig az Egy különc srác feljegyzései és a Vizsga két személyre található meg a TV GO kínálatában, és egy gyors regisztrációt és pár kattintást követően bármelyik azonnal nézhető.

SOROZATUNK KORÁBBI RÉSZEI:
- Hová jutottak az Amerikai pite szexre éhes kamaszai?
- Mi történt a Jurassic Park gyerekszereplőivel (és a többiekkel)?
- Mi történt a Nulladik óra szereplőivel?

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

Táncoló talpak

Színes, magyarul beszélő, ausztrál-amerikai animációs film (2006)

Vizsga két személyre

Színes, szinkronizált, amerikai vígjáték (2013)

Vámpírcsajok

Színes, szinkronizált, amerikai horror-vígjáték (2012)

Bogyó és Babóca - 13 új mese

Színes, magyar rajzfilm (2010)