Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Mi lett a Sikoly rémült szereplőivel?

Mi lett a Sikoly rémült szereplőivel?

  • Vajda Judit
  • 2014. 12. 19., 16:00
  • Akkor és most

Wes Craven horrormágus 1996-ban nemcsak feldobta a horror műfaját Sikoly című munkájával, utóbb egész tinihorrorhullámot indítva útjára, de több fiatal színész karrierjének is komoly lökést adott. Vajon mi lehet velük azóta?

NEVE CAMPBELL (SIDNEY)

A véres események középpontjában álló középiskolást a tipikus „szomszédlány”-külsővel megáldott Neve Campbell játszotta, akinek filmográfiája számos filmet tartalmazott már a Sikoly előtt is, de ezen munkái közül egyedül a Bűvölet című tinifantasy érdemel említést. A karrierjét megalapozó horrorfilm után ő lett az egyik azon három sztár közül, aki az összes (azaz mindhárom) folytatásban szerepelt, ezenkívül a Vad vágyak című erotikus thriller (egyik izgalmas jelenetét lásd a lenti videóban), az 54 és a Dögölj meg, drága Mona! című szatíra miatt jegyezték még a nevét. A 2000-es években azonban kissé eltűnt a színről, súlytalan vígjátékokban (Az ifjú Churchill kalandjai, Sokk a jóból, Spangli) és tévésorozatokban (Médium, Lángoló Föld, Világvándor) jelent csak meg.

Így nemcsak a filmes franchise, de Campbell számára is nagy visszatérést jelentett a 2011-es Sikoly 4, melyben immár egy érettebb Sidney-ként látogat vissza szülővárosába, ahol ismét a maszkos sorozatgyilkos célpontjává válik. Mostanában ismert sorozatokban (A Grace klinika, Mad Men – Reklámőrültek) való vendégszerepléseivel keltett feltűnést. Ami pedig a színésznő magánéletét illeti, Campbellnek nem igazán vannak botrányai. Bár 1995 és 1998, illetve 2007 és 2011 között két férjet is elfogyasztott, ezt követően gyorsan lecsillapodott. 2011 óta él együtt a szintén színész JJ Feilddel, akitől 2012 augusztusában kisfia született.

Neve Campbell akkor és most, a Mad Men c. sorozatban

SKEET ULRICH (BILLY)

Sidney szerelmét a filmben Skeet Ulrich alakította, aki Neve Campbellhez hasonlóan szintén szerepelt a Bűvölet-ben, de egyéb emlékezetes munkát a Sikoly előttről ő sem tud felmutatni. Sőt, ami azt illeti, a tinihorror utánról sem sokat, hiszen kolléganőjétől eltérően nem igazán futott be. Szerepelt a Jack Nicholson főszereplésével készült Lesz ez még így se! című vígjátékban, a Richard Linklater rendezte A Newton fiúk-ban és az Ang Lee-féle A pokol lovasai-ban, Tobey Maguire oldalán, de épp ilyen nevezetesek kihagyott lehetőségei: az eredeti tervek szerint ő játszotta volna Ben Affleck szerepét az Armageddonban.

Skeet Ulrich akkor és most

A 2000-es években Ulrich átnyergelt a televízióra. Fontosabb sorozatai a 2006 és 2008 között futott Jericho, a New York-i helyszínelők 2009-ből, illetve később az Esküdt ellenségek – Los Angeles első évadja. Legfrissebb munkája a 2014-ben bemutatott 50 to 1 című rodeósfilm, érdekesség továbbá, hogy szerepelt Antal Nimród második hollywoodi rendezésében, A szállítmány-ban is. Skeet Ulrich civilben nős, egy 13 éves ikerpár édesapja (Jakob Dylan és Naiia Rose azonban még előző házasságából születtek).

COURTENEY COX (GALE WEATHERS)

Az eleinte kifejezetten tenyérbemászó tévériporternő szerepében feltűnő Courteney Coxnak a Sikoly idejére már volt két népszerű sorozata, a Michael J. Fox nevével fémjelzett Családi kötelékek és a Jóbarátok (a tinihorror producerei először nem is őt akarták megbízni Gale Weathers szerepével, mivel azt hitték, Monica után nem tudna ilyen ellenszenves alakítást nyújtani). Cox ezenkívül egy közkedvelt mozifilmben is szerepelt addigra: ő játszotta Jim Carrey karakterének szerelmét az Ace Ventura – Állati nyomozóban.

Neve Campbellhez hasonlóan a színésznő is benne volt mindhárom Sikoly-folytatásban, de az egészen 2004-ig futott Jóbarátok extrém sikere után ráállt a sorozatokra. A 2008-as Adam Sandler-vígjátékot, az Esti mesék-et leszámítva szinte csak szériákban szerepelt, ezek közül a legfontosabbak a két évad után elkaszált Dirt – A hetilap és a jelenleg is sugárzott Született szinglik.

Courteney Cox akkor és most, a Született szinglikben

A Sikoly forgatásához kapcsolódó legérdekesebb pletyka, hogy Courteney Cox itt jött össze kollégájával, a Dewey seriffhelyettest játszó David Arquette-tel, akivel három évvel a bemutató után kötöttek házasságot. A nászból 2004-ben egy Coco nevű kislány is született, de a rengeteg próbálkozás ellenére Coxnak tragikus módon nem sikerült újból teherbe esnie: 2001 és 2010 között összesen nyolc vetélése volt. Időközben pedig Arquette-tel való házassága is tönkre ment: 12 év házasság, majd másfél év különélés után elváltak, de állítólag azóta is baráti kapcsolatot ápolnak. A színésznő pedig újra szerelmes: 2014 májusában jegyezte el a Snow Patrol gitárosa, John McDaid.

ROSE MCGOWAN (TATUM)

Az izgalmas arcú, gyönyörű alakú színésznőnek – aki a filmben Sidney legjobb barátnőjét alakította – a Sikoly előtt is volt egy-két szerepe (benne volt például a Pauly Shore nevével fémjelzett Kőbunkó-ban és Kő kövön-ben, illetve egy Gregg Araki-független filmben, az Elátkozott generáció-ban), de a nagyközönség őt is a tinihorrort követően ismerte meg. A Sikoly után McGowan évekre eltűnt, de 2001-ben leszerződött egy igen népszerű sorozatba, a Bűbájos boszorkák-ba. Szerepelt ezenkívül a Tarantino – Rodriguez-féle Grindhouse-filmekben: a Halálbiztos-ban mellék-, a Terrorbolygó-ban főszerepe volt (utóbbi alkotásból származik a lenti sztriptíz).

Ezt követően azonban visszatért a televízió világába: 2009-ben a Kés/alatt-ban játszott, jelenleg pedig a Bűbájos boszorkák után ismét egy fantasysorozatban, az Egyszer volt, hol nem volt-ban látható. A nagyvásznon legutóbb a Conan, a barbár 2011-es remake-jében tűnt fel. Ugyanilyen nevezetesek kihagyott lehetőségei is, hiszen eredetileg ő játszotta volna Angelina Jolie szerepét az Észvesztő-ben (amiért Jolie Oscart nyert), illetve évekig úgy volt, hogy vele a főszerepben forgatják le a Vörös Szonja remake-jét, de a projekt végül nem valósult meg.

Rose McGowannek már gyerekként és fiatalként is rendkívül kalandos élete volt. Szülei révén testvéreivel együtt Olaszországban, egy szektában nevelkedett, ahonnan 9 évesen megszökött. 10 éves koráig nem is beszélt angolul, ekkor viszont Washingtonban élő nagymamájához költözött. Sorsa ezután sem lett biztosabb: 14 évesen drogelvonóra került, ahonnan lelépett, és az utcán élt. 15 éves korában hivatalosan is függetlenítette magát a szüleitől, önálló életbe kezdett és dolgozott.

Kalandjai felnőtt életében sem értek véget, hiszen sokáig a botrányairól és bizarr durvulásairól híres énekes, Marilyn Manson élettársa volt. Ezután, a Terrorbolygó forgatásán összejött Robert Rodriguez rendezővel, akivel 2006-tól 2009-ig élt „se vele-se nélküle”-kapcsolatban (2008-ig egyébként Rodriguez még papíron együtt volt feleségével és öt gyermeke édesanyjával). A sztori vége pedig, hogy McGowan a filmessel való szakítását követően 2013-ban mindössze három hónap után hozzáment jelenlegi férjéhez.

Rose McGowan akkor és most, az Egyszer volt, hol nem voltban

DAVID ARQUETTE (DEWEY SERIFFHELYETTES)

A woodsborói álarcos sorozatgyilkos után nyomozó zöldfülű seriffhelyettest a gimnazistákat játszó színészekkel körülbelül egyidős David Arquette, az Arqette színészdinasztia (édesapja és mind a négy testvére is színész, édesanyja színészetet oktat és nagyapja is a szórakoztatóiparban dolgozott) tagja formálta meg. A Sikoly előtt nem voltak különösebben fontos munkái, utána pedig ő volt a harmadik és egyben utolsó sztár, aki mindegyik folytatásban benne volt. Ezt leszámítva azonban a horror után sem voltak jelentősebb megjelenései, a legtöbb nézőhöz talán a Drew Barrymore-ral forgatott A bambanő című filmje, illetve a Cápasrác és Lávalány kalandjai jutott el.

Fontosabb szerepet olyan kisebb filmekben játszott még, mint a Milliókért a pokolba, a Raboljuk el Sinatrát! vagy a Darwin-díj – Halni tudni kell! Mostanában főként sorozatokban látni (Halottnak a csók, Cleaners), érdekesség továbbá, hogy a Sikoly-filmeken kívül is többször játszott együtt (ex)feleségével: a Jóbarátok-ban, Az agyfürkész totál kész-ben és a Született szinglik-ben. Ennél is izgalmasabb azonban, hogy a 2000-es évek elején tett egy kisebb kirándulást a pankráció világába (lásd alant).

Mint az fentebb már szerepelt, Arquette a Sikoly forgatásán jött össze későbbi feleségével, illetve jövendőbeli volt feleségével. A különköltözés után egyébként a színész mindig a legszebb szavakkal nyilatkozott Coxról, és többször mondott olyat is, hogy szívesen visszamenne hozzá. Habár egy darabig jártak párterápiára, házasságukat mégsem tudták megmenteni, és 2013-ban hivatalosan is elváltak. Arquette-nek ráadásul voltak kisebb botrányai is a szakítás után, előjött például alkoholfüggősége, ami miatt egy rehabilitációs intézetet is fel kellett keresnie.

David Arquette akkor és most

MATTHEW LILLARD (STUART)

A Tatum lökött pasiját alakító Matthew Lillardnak két évvel a Sikoly bemutatása előtti debütálása a nagyvásznon rögtön egy főszerep volt: ő játszotta John Waters Titkos gyilkos mamá-jában a címszerepet hozó Kathleen Turner fiát. Lillard ezután feltűnt a Drew Barrymore és Chris O’Donnell főszereplésével forgatott Eszelős szerelem-ben is 1995-ben. A Sikoly után egy-egy thriller- (Gyilkosságból kitűnő), illetve horrofilmes (13 kísértet) szerepet leszámítva a vígjátéki vonalat vitte tovább. Olyan filmekben játszott, mint Az érzékek borzadalma, a Lóvátett lovagok, az Esküvő, rock, haverok vagy a Távolsági szerelem.

Pályája során összesen ötször játszott együtt a tinisztár Freddie Prinze Jr-ral: a Wing Commander – Az űrkommandó-ban, a Kapás van című romkomban, A csaj nem jár egyedül-ben, a Scooby Doo – A nagy csapat-ban és a Scooby Doo 2: Szörnyek póráz nélkül-ben is. A magyar néző legutóbb a 2011-es Utódok-ban és az egy évvel későbbi Az utolsó csavar című Clint Eastwood-filmben csodálkozhatott rá, de szerepelt a Visszatérés Nim szigetére című folytatásban is, illetve a Gyilkos elmék és A férjem védelmében című sorozatok egy-egy epizódjában. Jelenleg is egy szériában van fontos szerepe, A híd című dán-svéd krimisorozat azonos című amerikai remake-jében.

Matthew Lillard akkor és most, A híd c. sorozatban

CIKKSOROZATUNK LEGUTÓBBI RÉSZEI:
- Mi történt a Spinédzserek trendi tinédzsereivel?
- Hová jutottak az Amerikai Pite szexre éhes kamaszai?
- Mi történt a Jurassic Park gyerekszereplőivel (és a többiekkel)?

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Kategóriák: Akkor és most

Filmek Neked!

Conan, a barbár

Színes, magyarul beszélő, amerikai fantasy (2011)

A kém, aki dobott engem

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2018)

Minyonok

Színes, magyarul beszélő, amerikai családi animációs film (2015)

Csillag születik

Színes, magyarul beszélő, amerikai zenés film, filmdráma (2018)