Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Vagy ez lesz az év mozija, vagy nagyon szomorúak leszünk

  • TV GO
  • 2017. 09. 29., 08:00

Szorongat minket a Szárnyas fejvadász premiere, mint replikáns az alkotója nyakát. Írunk is róla valamit. Főleg, hogy mit is várunk, vagy még inkább, hogy mire várhatunk.

Tudjuk, hogy kifejezetten ellenszenves, csonttoronyba zárkózó, onnan duzzogva lekiabáló mentalitás arról győzködni a kedves ólvasókat, hogy bizonyos filmek mekkora művészeti összteljesítmények. De nem tehetjük meg, hogy nem ragadjuk meg az összes erre kínálkozó alkalmat, mikor a közízlés mocsarát már szinte senki nem óhajtja lecsapolni, sőt inkább duzzasztják azt – igen, rád nézek Michael Bay… És nem a profit utáni vágyódással van a baj kéremszépen, a Terminator 2 egy rakás pénzt talicskázott össze és mellé még jó film is, csak hogy maradjunk a sci-fi filmek terepén.

Tehát, csak hogy mindenkinek tiszta legyen: Ridley Scott 1982-es Szárnyas fejvadásza minden idők egyik legjobb filmje. Nem azért, mert én azt mondtam. A történet, a világ, amit megteremt, a színészek és a képi világ mind kiemelkedő. Végtére azonban a legnagyobb erénye maga a története, ami pedig a valaha élt egyik legtehetségesebb sci-fi írójának tollából származik, egyenesen Philip K. Dicktől. Arról meg már nem is beszélünk, hogy milyen óriási hatással volt a filmes szakmára, majd azon keresztül magára a popkultúrára is.

Warner Bros.

Szóval érthető, ha egyszerre majd kiugrunk a gatyánkból, de be is vagyunk rezelve a közelgő folytatástól. Még akkor is, ha egyre inkább úgy tűnik, hogy nincs miért tartanunk a Szárnyas fejvadász 2049-től. Ezt arra alapozzuk, hogy az amerikai újságírók már látták a filmet, amiről igaz, hogy hétfőig még nem írhatnak, de az újságíró nem az a fajta, aki jól tudná leplezni a véleményét, még akkor sem, ha egy stúdiós executive áll képzeletben mögötte, hogy bizonyos időközönkét a hallgatási szerződés keménykötéses példányának erőszakos felhasználásával ösztönözze a hallgatásra. A filmet megtekintők egy részéből ugyanis feltartóztathatatlanul robbant ki az üdvrivalgás. Így Denis Villeneuve filmjét nem csak simán megnyugtatóan jónak, hanem egyből új szintnek a filmgyártásban, sőt mestermunkának tituálták. Ezen hangok igazában már csak azért is nagyon akarunk hinni, mert a film a maratoni 163 percet karistolja, ami barátok közt is majdnem három óra, szóval nagyon nem kéne ilyen hosszan taposni a nagy előd nimbuszát, és pláne nem a mi idegeinket. Nem hiszem, hogy képes lennék még egy akkora pofont elviselni, mint amilyen az Alien: Covenant volt.

Ez elvezet minket oda, hogy miért is jó, hogy nem Ridley Scott rendezi a Szárnyas fejvadász 2049-et. Minden tiszteletem az egykori rendező zseni előtt, és elvitathatatlan, hogy nélküle soha nem lett volna olyan fantasztikus az első rész, mint amilyen végülis lett. Azonban az Alien-franchise önmaga paródiájába fordulásának elsőszámú felelőse Scott. Nem lehetünk benne biztosak, hogy az új Szárnyas fejvadászt is elrontotta volna, főleg, hogy az abban felvetett kérdések még most is annyira foglalkoztatják, hogy a Covenant bizonyos része inkább illettek volna a Szárnyas fejvadászba, mint egy Alien filmbe. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy Denis Villeneuve, aki jelenleg a pályája csúcsán van biztosan a lehető legnagyobb odaadással adózik a Szárnyas fejvadásznak és annak világának. Így nagyon meglepődnénk, ha valami totálisan önellentmondó butaságba vezetné a történetet, mint ahogy azt tette Ridley Scott az Aliennel. Plusz Villeneuve már azzal bizonyította rátermettségét, hogy kijelentette: a filmjében semmilyen narrálás nem lesz. Az ugyanis utoljára a Meglógtam a Ferrarivalban volt elnézhető történetmesélési technika, mégis folyton előkerül és tesz tönkre többre hivatott filmeket.

Warner Bros.

Azért akadnak félelmeink. A trailerek jóval akcióközpontúabbak, mint kellenének, de a közel három óra hosszú idő, feltehetően az akció arra is szolgál, hogy a lassabb, és ezért sokaknak egy idő után keserűpirulát jelentő történetet valamivel lekísérje Villeneuve. Meg azért arról sincs szó, hogy a Szárnyas fejvadász egy köldöknézős művészmozi lenne, szóval az akcióra mindenképpen szükség van, csak az indokolatlan akcióra nincs, ez nem Transformers.

A rendező személye után nézzük a főszereplőket. Tisztában vagyok vele, hogy sokan nem szeretik Ryan Goslingot. Többen azért mert nem tartják elég jó színésznek, vannak, akik valamiért még mindig a Szerelmünk lapjainak szépfiújával azonosítják. És olyannal is találkoztam, akinek nincs igazán baja Goslinggal, csak jobban szerette volna, ha Harrison Ford lesz az egyértelmű főszereplő. Most az, hogy Gosling milyen színész elég szubjektív, az viszont biztos, hogy szeretik a nézők és messze nem csak a nők. Egyébként ebben eléggé hasonló a fiatal Harrison Fordhoz, akinek színészetét a ami napig sokan lesajnálják, mondván nincs benne spektrum, viszont ennek ellenére hatalmas rajongóbázisa van/volt. Az pedig szerintem egy tökéletes választás, és természetesen logikus is, hogy nem Ford maradt a főszereplő. Nem lett volna sok értelme simán nosztalgiából őt tartani a rivaldafényben, főleg, hogy valamiféle stafétabot átadásra is számíthatunk, ami megteremti a lehetőséget további, Ford mentes Szárnyas fejvadász filmek készítése előtt – ami egyébként már most, a premier előtt is szóba került. Jared Leto-tól én féltem. Ennek leginkább az az oka, hogy nem tudtam őt különválasztani attól, hogy milyen borzalmas Joker volt a Suicide Squadban. Őszintén féltem, hogy ripacs lesz, és tönkre vágja a filmet, ugyanis egy film csak annyira jó, amennyire a főgonosza. Persze az általa játszott Wallace nem biztos, hogy egyértelműen rossz lesz, de azért lehet erre nyomokat találni. Azonban, ha valaki megnézi a filmhez kiadott kisfilmeket (nagyon ajánlott, mind egyenként mesteri), akkor a 2036: Nexus Dawn címűben ízelítőt kaphat abból, hogy Leto milyen is lesz Wallace bőrében: röviden kiváló.

Warner Bros.

Ráadásul a kisfilmek révén láthatjuk, hogy az előd filozófikus és vallásos utalásokkal teli mondanivalóját milyen módon próbálják tovább szőni. Az eredeti Szárnyas fejvadász alapvetően az emberi élet értelmén és annak céljáról szólt, egyáltalán, hogy mit is jelent lenni, mi teszi emberré az embert. Amennyire a nyilatkozatokból és a kisfilmekből kiderül a Szárnyas fejvadász 2049 ezen az úton szeretne tovább haladni, ami nem kis falat, főleg, hogy már nincs egy Philip K. Dick, hogy segítse a készítők munkáját. Szóval, ha valamin, akkor ezen tud igazából elhasalni a film. Mert, hogy a látványon nem fog azt biztos. Roger Deakins neve több mint biztosíték, ráadásul összeszokott csapatot alkot Denis Villeneuve-vel. Meg elég csak megnézni a trailereket, a képeket stb., hogy egyértelműen lássuk, hogy ez a film csodálatosan szép lesz. Persze biztos az is sokat számított, hogy egy jelentős részét Magyarországon vették fel.

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Illusztráció forrása: Warner Bros.