Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

 • Válassz több száz film és sorozat közül
 • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Kétszer is megvolt nekik a legrangosabb színészi Oscar

Kétszer is megvolt nekik a legrangosabb színészi Oscar

 • Vajda Judit
 • 2015. 01. 16., 12:10

Idén február 22-én adják át az Oscar-díjakat a tavalyi év legjobb filmes teljesítményeiért, a jelöléseket pedig január 15-én hirdették ki. Ennek kapcsán azokat a sztárokat gyűjtöttük össze, akik korábban dupláztak a gálán, azaz kétszer (vagy annál többször) is sikerült nekik a bravúr, és megkapták a legrangosabbak közé tartozó legjobb színésznek és színésznőnek járó díjakat.

Közel negyven azon színészek száma, akik valamely kategóriában egynél többször is elnyerték az Oscar-díjat. Bár az olyan nagy neveknek, mint Robert De Niro vagy Gene Hackman, csak egyszer sikerült a legjobb színész kategóriában győzedelmeskedniük (a másik alkalommal a legjobb mellékszereplőnek járó szobrocskát vihették haza), azért szép számmal akadnak olyanok, akik egynél több alkalommal is a nagyobb presztízst jelentő legjobb színésznek vagy színésznőnek járó trófeát kaparintották meg.

ELIZABETH TAYLOR

Liz Taylor első jelölését 1961-ben egy kissé szirupos melodrámával érdemelte ki: megtévesztő magyar címe ellenére a Modern kaméliás hölgy nem ifj. Alexandre Dumas klasszikusának, hanem John O’Hara megtörtént eseményeken alapuló regényének adaptációja, amely egy olyan luxusprostiról szól, aki beleszeret az egyik kliensébe. Az 1966-os Nem félünk a farkastól iszákos és gyűlölködő Marthájának megformálása után viszont mindenki egy csapásra más szemmel nézett Taylor színészi tehetségére, olyan átütő erejű volt.

JANE FONDA

Habár Jane Fondának sokak szerint voltak pályája során nagyszerűbb alakításai is (például A lovakat lelövik, ugye? női főszerepe), Alan J. Pakula 1971-es thrillere, a Klute bűnügybe keveredő prostituáltjáért, 1979-ben pedig a Hazatérés című háborús/szerelmi dráma főszerepéért kapott Oscart. Előbbiben a lélektani hitelességet, utóbbiban a figura sebezhetőségének érzékeny megragadását szokták kiemelni a színésznő méltatói.

SALLY FIELD

A Lányom nélkül soha és a Mrs. Doubtfire – Apa csak egy van sztárját két, hazánkban kevésbé ismert filmjéért díjazták. Az 1979-es Norma Rae-ben egy bátor textilgyári munkást alakít, aki a munkások érdekképviseletéért és kedvezőbb munkakörülményeiért harcol. Az 1985-ben elismert Hely a szívemben című kosztümös drámában Norma Rae nagyszájúságát a színésznő érett visszafogottsággá formálta a magára maradt gazdálkodó asszony egyszerűségének ábrázolásakor, és ezzel ez lett minden idők talán legsallangmentesebb Oscar-díjas alakítása.

MERYL STREEP

Meryl Streep a Vadregény-nyel épp most érdemelte ki tizenkilencedik (!) Oscar-jelölését, és eddig háromszor el is nyerte az áhított szobrocskát. 1980-ban a Kramer kontra Kramer családi/tárgyalótermi drámáért még „csak” a legjobb női mellékszereplőnek járó trófeát vihette haza, három évvel később már főszerepért díjazták.

A Sophie választásá-ban nemcsak Streep alakítása kiemelkedő, de a film nagyszerűsége is a filmtörténelem egyik istennőjévé avatja a Holokauszt-túlélő Sophie Zawistowskát. Egyesek szerint nem mondható el mindez a 2011-es A Vaslady-ről, melynek középszerűségéből Margaret Thatcher megformálásával egyedül a színésznő ragyogott ki.

JODIE FOSTER

Az 1988-as A vádlottak-ban Foster egy olyan nőt alakít (meglehetősen túlzó eszközökkel), aki azért küzd a bíróságon, hogy sikerüljön rács mögé zárni az őt brutálisan megerőszakoló férfiakat. Míg ekkor vélhetően a gyerekszínészi báját végérvényesen levedlő sztár bátorságát ünnepelte az Amerikai Filmakadémia, addig A bárányok hallgatnak 1992-es díjazása már annak szólt, milyen erős figurát teremtett a hátborzongató sorozatgyilkosság ügyében nyomozó Clarice Starling ügynökből, akinek ugyanakkor sebezhetőségét is meg tudta mutatni.

HILARY SWANK

Hilary Swank a leginkább alulértékelt Oscar-díjas színésznő, hiszen kiemelkedő teljesítményei dacára sem sikerült igazi sztárrá válnia. Annak ellenére, hogy 2000-es díjazása A fiúk nem sírnak című drámáért vízválasztót jelentett az Oscar történetében, hiszen egy transznemű (lánynak született, de fiúként élő) hőst formált meg, méghozzá – a mesteri fizikai transzformáció mellett – olyan lenyűgöző arcjátékkal, ami szinte példa nélküli. Ezt követő győzelme 2005-ben a Millió dolláros bébi-vel viszont inkább a tökéletes casting bravúrja, hiszen az elszánt bokszolónő figuráját egyenesen ráöntötték, és sokat segített a jól működő kémia is közte és partnere, Clint Eastwood között.

TOVÁBBI DUPLÁZÓ SZÍNÉSZNŐK:

 • Glenda Jackson (Szerelmes asszonyok, 1970, Egy kis előkelőség, 1973)
 • Bette Davis (Veszélyes, 1935, Jezebel, 1938)
 • Luise Rainer (A nagy Ziegfeld, 1936, Az édes anyaföld, 1937)
 • Olivia de Havilland (Kisiklott élet, 1946, Az örökösnő, 1949)
 • Ingrid Bergman (Gázláng, 1944, Anasztázia, 1956)
 • Katharine Hepburn (Ébredj velünk!, 1933, Találd ki, ki jön vacsorára, 1967, Az oroszlán télen, 1968, Az aranytó, 1981)
 • Vivien Leigh (Elfújta a szél, 1939, A vágy villamosa, 1951).

MARLON BRANDO

A 2004-ben elhunyt Marlon Brandóra igazi színészóriásként emlékezhetünk, aki – James Deannel együtt – az ötvenes években újfajta, a korábbinál sokkal realistább színjátszást vezetett be. Szépen illusztrálja mindezt a bűnügyi film elemeit a társadalmi drámával vegyítő 1954-es Rakparton, melynek sorsüldözött, vívódó dokkmunkás főhősébe a színész valódi mélységet vitt. Egészen másfajta alakítást nyújtott 18 évvel később, Francis Ford Coppola trilógianyitó gengsztereposzában, A keresztapá-ban: a címszerepet játszó Brando nagyságát az is mutatja, hogy Don Vito Corleoneként övé talán a világ legtöbbet hivatkozott és parodizált alakítása.

JACK NICHOLSON

A Ken Kesey klasszikusa alapján készült Száll a kakukk fészkére (1975) című alkotásban Nicholson annyi drámai erőt vitt a figura minden egyes gesztusába, vigyorába és mondatába, ami nagybetűs Hőssé avatta McMurphy elmegyógyintézetbe zárt, kispályás gazfickó karakterét.

Az 1997-es Lesz ez még így se! című vígjátékból a kényszerbeteg, embergyűlölő írót, Melvint valószínűleg senki sem sorolná a színész TOP5 alakításai közé (akár a Ragyogás Jack Torrance-e, akár Joker, akár Schmidt a Schmidt történeté-ből elhomályosítja), mégis figyelemre méltó, ahogy szerethető figurát farag egy ellenszenves alakból. (A két film között a sztár kapott egy mellékszereplői Oscart is az 1983-as Becéző szavak-ban nyújtott meglehetősen felejthető megjelenéséért.)

DUSTIN HOFFMAN

Az 1979-es Kramer kontra Kramer-ben Dustin Hoffman színészi nagysága elsősorban abban csúcsosodott ki, hogy hitelesen jelenítette meg a kisfiával magára maradó figura (kezdetben önző és elfoglalt családfenntartó, később aggódó és odaadó apa) jellemfejlődését. Kilenc évvel később az Esőember-ben a színész másfajta bravúrt hajtott végre: habár az autista Raymond Babbitt megformálásakor meglehetősen monoton eszköztárral dolgozott, magával ragadó és szerethető játéka hivatkozási alappá vált.

DANIEL DAY-LEWIS

Az átalakulóművész Daniel Day-Lewis – aki minden alkalommal szinte eggyé válik szerepeivel – az egyetlen a filmtörténelemben, akinek eddig háromszor is sikerült győzedelmeskednie az Oscar-gálán a legjobb színész kategóriában. A bal lábam (1989) című életrajzi drámában egy egész testére béna, kommunikációra képtelen, mégis öntudatra ébredő férfit alakít apró, de figyelemre méltó rezdülésekkel. Következő Oscarját ezzel szemben (a 2007-es Vérző olaj egyszerre bámulatra méltó és félelmet keltő főhősének megformálásával) nagyszabású és minden ízében lenyűgöző játékával vívta ki.

A Lincoln (2012) című történelmi film esetében viszont fokozottan igaz, amit Sean Penn-nél és a Milk-nél írunk: Abraham Lincoln alakja vélhetően ugyanannyira hidegen hagyja a magyarokat, mint amennyire fellelkesíti az amerikaiakat – amitől azonban (bár játéka kissé száraz és szikár volt) természetesen nem lesz kevésbé megérdemelt a színész győzelme.

TOM HANKS

Egyesek úgy vélik, Tom Hanks tehetsége sokkal időtállóbb, mint a filmek, melyekért Oscart kapott. Az 1994-es Forrest Gump ugyan sokak kedvence, és imádnivalóan játszotta benne a megdicsőülő kisembert, de az egy évvel korábbi Philadelphia – melyben egy AIDS-ben haldokló meleg férfi megformálásáért díjazták – szokványos tárgyalótermi dráma. Nem csoda, hogy Hanks olyan sok szerepet vállal, hiszen szinte bármilyen filmnek tökéletes a főszerepére, ennélfogva pályája során bőven voltak ezeknél kiemelkedőbb alakításai (például a Számkivetett vagy a Phillips kapitány).

SEAN PENN

2009-ben Sean Penn egy, a magyar nézők által vélhetően kizárólag a filmből ismert politikus és melegjogi aktivista, Harvey Milk megformálásával nyert, így jogosan érezhettük úgy, hogy Mickey Rourke A pankrátor-ral inkább megérdemelte volna a győzelmet. A 2003-as Dennis Lehane-adaptációval, a Titokzatos folyó-val viszont mindenki azonosulhatott, s lehet, hogy egyesek túl soknak találták benne Penn játékát a lányát gyászoló és halálát megbosszuló gengszter szerepében, de tagadhatatlan, hogy a sötét, nyomasztó bűndráma hatásához nagyban hozzájárult erőteljes jelenléte.

TOVÁBBI DUPLÁZÓ SZÍNÉSZEK:

 • Spencer Tracy (A bátrak királya, 1937, Fiúk városa, 1938)
 • Gary Cooper (York őrmester, 1941, Délidő, 1952)
 • Fredric March, aki első Oscarját egy másik színésszel megosztva nyerte el (Doktor Jekyll és Mr. Hyde, 1931, Életünk legszebb évei, 1946).

A felsorolt filmek közül A Vaslady és a Milk is megtalálható a TV GO-n, és egy gyors regisztrációt és pár kattintást követően akár azonnal meg is nézhetők. Ezenkívül a további filmeket javasoljuk kínálatunkból:

- Augusztus Oklahomában (Meryl Streep)
- A belső ember (Jodie Foster)
- P.S. I Love You (Hilary Swank)
- A Da Vinci-kód (Tom Hanks)
- Kilenc (Daniel Day-Lewis)
- Játsz/ma (Sean Penn)

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

Milk

Színes, magyarul beszélő, amerikai életrajzi dráma (2008)

A Vaslady

Színes, magyarul beszélő, angol életrajzi dráma (2011)

Kilenc

Színes, fekete-fehér, magyarul beszélő, amerikai-olasz musical (2009)

Barney és a nők

színes, feliratos, kanadai-olasz romantikus vígjáték (2010)