Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Mégis ki ez a sztár?

Sztárok, akik beáldozták az arcukat

  • Vajda Judit
  • 2015. 02. 01., 11:40

Január 15-én mutatták be itthon a Dumapárbaj című vígjátékot, melynek egyik főszerepében Eszenyi Enikő szinte felismerhetetlen formában, Soltész Rezső-frizurával és méretes műfenékkel jelenik meg. Ennek kapcsán további vicces vagy meghökkentő filmes átalakulásokat gyűjtöttünk össze.

ESZENYI ENIKŐ (DUMAPÁRBAJ)

A két standupos rivalizálásáról szóló vígjátékban a színésznő az idősebbik, már befutott Kalmár Tamás menedzserét játssza, egy finoman ordenáré, folyamatosan zabáló, mérsékelten bájos hölgyeményt. Habár a filmben a két főszereplő, Hadházi László (Kalmár) és Kiss Ádám (Kalmár gyűlölt ellensége, a feltörekvő Nagy Tóbiás szerepében) is jól teljesít, de a Vigéc névre hallgató menedzserasszony termetes testébe bújva Eszenyi lenyúlja előlük a show-t tehetségének, jobban megírt szerepének és részben persze a kamuflázsnak köszönhetően.

Álcája olyan élesen eltér az ismert színésznő híresen törékeny alkatától, hogy már az önmagában humorforrás. Emellett persze azt is öröm nézni, ahogy Eszenyi lelkesen tömi magába a zsírcupákot, a velőt vagy épp a töpörtyűt.

Fotó: Dömölky Dániel / Deephoto.Hu

MÁTÉ GÁBOR (TAXIDERMIA)

Míg Eszenyit a Dumapárbaj-ban elég volt kitömni, addig Máté Gábor a Taxidermiá-ban olyan enormis méretű figurát alakít, amihez már komoly maszkmesteri munka szükségeltetett. A Parti Nagy Lajos novellái alapján forgatott groteszk családtörténetben a színész egy evőbajnokot játszik, aki időskorában Jabbaként szétfolyva, ketrec mögé zárva saját lakótelepi lakása és persze saját teste foglya.

A szobornyi méretű szörnyembert látva kizárólag akkor ismerni rá Máté Gáborra, amikor megszólal. A megdöbbentő hatást keltő testen – és a filmben látható további maszkokon – tíz maszkmester, egy szobrász és négy sminkes dolgozott. Asztalos Adrien látványtervező és a bizarr szobrairól-installációiról ismert, a dizájnért, illetve a film preparátumaiért felelős Szöllősi Géza mellett az ő munkájuk is nagyban hozzájárult a mű lenyűgöző látványvilágához, amely igencsak fokozta a Taxidermia hatását.

Fotó: Pivarnyik Balázs / Origo

TILDA SWINTON (A GRAND BUDAPEST HOTEL)

Tilda Swinton igazi átalakulóművész, aki játszott már egyszerre női és férfi figurát (Orlando), albínót (Az irányítás határai) és arkangyalt is (Gábrielt a Constantine – A démonvadász-ban). Legutóbbi filmjében, a frissen kilenc Oscarra jelölt A Grand Budapest Hotel-ben egy agg arisztokratát alakít, aki egy igen értékes festményt hagy örökül a címben szereplő legendás hotel még legendásabb concierge-ére, a Ralph Fiennes által megformált Gustave H-ra, akit ezért ezután az idős hölgy meggyilkolásával gyanúsítanak.

Színészt öregítő maszkokat ugyan rengeteg filmben láthattunk már, de amíg azok általában a cselekmény más pontján fiatalként megjelenő szereplő idősebbé varázslását szolgálják, addig A Grand Budapest Hotel-ben mindez gegként, kikacsintásként működik, hiszen Swintont fiatalon nem láthatjuk feltűnni a műben, így Madame D. szerepét simán eljátszhatta volna egy olyan színésznő is, akit nem kell mesterségesen öregíteni. A sztárnak egyébként volt mivel edzenie a szerepre, hiszen A Grand Budapest Hotel-t megelőző mindkét filmjében, a Snowpiercer-ben és A zéró elmélet-ben is drasztikusan megváltoztatott külsővel jelent meg.

DUSTIN HOFFMAN (ARANYOSKÁM)

Számtalan film készült transzvesztitákról és transzszexuálisokról, de Sydney Pollack vígjátékának „mássága” abban érhető tetten, hogy nem olyan hőst szerepeltet, aki belső indíttatásból (előadóművészként vagy identitása miatt) válik nővé/öltözik nőnek, hanem egy olyan lecsúszott színészt állít a középpontba, aki férfiként nem kap munkát. Michael Dorsey ezért kitalálja magának Dorothy Michaels alteregóját, és női ruhába bújva, nem túl előnyös külsejű hölgynek sminkelve meg is kapja a hőn áhított stabil állást egy kórházszéria főnővéreként.

A szerepet a pályája csúcsán álló, 45 éves Dustin Hoffman játszotta, akiről ugyan nem lehet elmondani, hogy ugyanolyan szép nőnek, mint amilyen jóképű férfinak, de az biztos, hogy sminkje a filmben hiteles volt és működött: egy hétköznapi nő hétköznapi külseje, amit kemény tanulás után egy fejlődőképes férfi is meg tudott valósítani – igaz, több órás munka árán – nap mint nap.

HUGH GRANT (FELHŐATLASZ)

A maszkoknak még a fentinél is komolyabb cselekményszervező ereje van a Wachowski testvérek Tom Tykwerrel közös munkájában, a Felhőatlasz-ban, ahol a maszkmesteri munka egyenesen metaforikus filmnyelvi megoldássá emelkedik. A David Mitchell eposzi nagyregénye alapján készült alkotás ugyanis hat különböző, eltérő helyen és időben játszódó cselekményszálból áll össze, ezek a különböző sztorik pedig mind kapcsolódnak egymáshoz valamilyen módon. Ezért a szereposztás truvájaként a produkció sztárjai (köztük Tom Hanks, Halle Berry, Susan Sarandon vagy Hugh Grant) nemcsak egy, hanem három–hat karaktert is megformálnak.

A halmozott szerepek között akadnak egészen bizarr társítások (Halle Berry fehér nemeshölgy, Jim Sturgess távol-keleti forradalmár, Hugo Weaving testes ápolónő); a legmeglepőbb azonban Hugh Grant, aki egészen felismerhetetlen kannibál harcosként – egyedül a fejformája és a szeme maradt a sajátja.

A felsorolt csodálatos átváltozások közül kettő is megtalálható a TV GO filmjei között: A zéró elmélet és a Felhőatlasz is megnézhető egy gyors regisztráció és pár kattintás után.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:
- Föl, föl, ti rabjai a földnek!
- Férfinak születtek, de nőként érzik jól magukat
- A legnagyobb nőcsábász a fiúkat szereti

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

Felhőatlasz

Színes, magyarul beszélő, amerikai-német fantasy (2012)

A zéró elmélet

Színes, feliratos, angol-román-amerikai sci-fi (2013)

Sin City: Ölni tudnál érte

Színes, fekete-fehér, szinkronizált, amerikai akciófilm (2014)

Barney és a nők

színes, feliratos, kanadai-olasz romantikus vígjáték (2010)