Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Egy makulátlan thrillersorozat King nyomán - Mr. Mercedes

  • TV GO
  • 2017. 10. 10., 17:40

„Hát, könyvbe’ jobb volt!” – az ominózus a mondatot talán még azok is kiejtették a szájukon, akiknek az Egri csillagok óta legfeljebb tíz regény fordult meg a kezük között. Azon alkotások után azonban tényleg mikroszkóppal kell kutatnunk, melyek filmváltozatát előnyben részesítik az alapjául szolgáló könyvvel szemben.

Kiváltképp igaz ez a Stephen King-adaptációkra, ez pedig a Mr. Mercedest kiváltképp formabotóvá teszi. A késői King-művekre általában igaz, hogy nem hozzák a klasszikusok színvonalát, a horrorirodalom mestere (avagy királya, ha már…) ma már jobbára csak nívósnak mondható biztonsági játékot játszik. (Ezt persze eszünk ágában nem lenne felróni egy 70 éves írónak, aki tucatnyi alapművet tett már le az asztalra.) A Mr. Mercedes-trilógia sem volt több egy horrorelemekkel operáló, feszült thrillernél, melyen érződött, hogy King kisujjból rázta ki reggeli kávéi után. Ellenben a sorozat alkotói nagyon is tisztában voltak azzal, hogy hogyan lehet a regényt - ugyanis egyelőre csak a „bevezető” kötet került megfilmesítésre – hatásosan felturbózni vizuális elemekkel.

Ezáltal végre egy olyan széria született, melyből hiányzik mindennemű olyan finomkodó manír, melyről ordít, hogy az alkotók a harangvirág lelkületű nézők kegyébe is igyekeztek beférkőzni. A Mr. Mercedes olykor legalább annyira kendőzetlen az erőszakábrázolás terén, mint a Ryan közlegény megmentése. És mindez a karakterek többségére is igaz: a Brendan Gleeson által alakított Bill Hogesnál hitelesebb kiégett nyomozót nemhogy képernyőn, de mozivásznon sem nagyon láthattunk. És legalább ekkora telitalálat Harry Treadaway kettős életet élő sorozatgyilkosa, Mr. Mercedes is. A már-már noir hangulatú sorozat alkotói nem ritkán a végletekig mennek el, a képsorok által kiváltott hatás pedig néha egyes stílusteremtő pszichothrillerekével vetekszik. Pedig a sztori önmagában meglehetősen szimpla: a munkaügyi hivatalnál megannyian várakoznak regisztrációra, mikor is egy bohócmaszkos idegen látszólag minden ok nélkül a tömegbe hajt. A kiérkező, öreg nyomozó, Bill Hodges képtelen elkapni a gyilkost, és nyugdíjazása után is az ügy megszállottjává válik. Mr. Mercedes számára pedig imponál Hodges fanatizmusa, ezért a technikai zseni válogatott módszerekkel kezdi zaklatni őt.

Illusztráció: Audience Network

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!