Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Rendezte: Sylvester Stallone

  • TV GO
  • 2017. 10. 12., 14:25

1976-ban még a Rocky forgatókönyvén dolgozott, és győzködte a producereket, hogy ő alakíthassa a főszerepet. A franchise második fejezetét már ő rendezte, ám eközben az egyik legfelkapottabb akciószínésszé avanzsált, így direktorként legközelebb már csak 2006-ban tudott bizonyítani.

És megkockáztatjuk: egyetlen kollégája sem tudott volna többet kihozni a Rocky Balboából, de még a John Rambóból sem. Ugyanakkor az első Expendables is magasan a legerősebb volt a joviális bácsik akciótrilógiából. Már csak ezért is lelkendezve fogadtuk a hírt, hogy Stallone végzi a Creed 2 rendezői munkálatait. A forgatás jövő februárban veszi kezdetét, addig is vegyük át, direktorként milyen mozik kötődnek az öreg Sly nevéhez!

Édenkert a sikátorban – 1978

Első rendezői munkája minden szempontból kimerítette a szárnypróbálgatás fogalmát. Stallone – aki a mélyvízbe ugrott azáltal, hogy rögtön főszereplőként is részt vett a produkcióban - a Rocky után két évvel nem (illetve sem) tudott elszakadni a ringtől, csupán a sportág változott, már a pankráció esetében nem túlzás ezzel a kifejezéssel élni. A főszereplő három olasz-amerikai testvér, aki a látványos kamubunyók világában keresi a helyét – ki promóterként, ki versenyzőként. Egyébként Tom Waits is feltűnik ebben az egészen nézhető produkcióban.

Rocky II. – 1979

Miután az első Rocky-film rendezője, John G. Avildsen nyakig merült a hót’ középszerű filmdrámák világában (majd újra a felszínre tört a Karate Kiddel), Stallone szabadkezet kapott a folytatás elkészítéséhez. A Rocky II. sem bevételi, sem kritikai szempontból nem lett annyira sikeres, mint az első fejezet, minden hibája ellenére szerethetőre sikeredett. Stallone pedig már a forgatás alatt nekiállt a Rocky III. forgatókönyvének.

Rocky III. – 1982

Az akciófilmek aranykorának évtizede némi szoftverfrissítésre késztette Stallonét, aki ugyanezen évben debütált Rambóként is. Ezúttal már nem a micimackói értelemben véve visszamaradott, kedves Rockyt láthatjuk viszont, hanem a milliomos profi bokszolót, aki eleinte halomra veri ellenfeleit. A Rocky III. már jóval inkább akcióelemekkel operáló sportfilm, mint sem dráma, ennél fogva kissé bugyutább is a korábbi részeknél. 125 millió dolláros bevételével viszont toronymagasan az addigi legsikeresebb Rocky-fejezet lett. A legenda szerint mellesleg a Clubber Langet alakító Mr. T anyjával érkezett a premierre, aki hallva, hogy fia karaktere milyen hangot üt meg az egyik jelenetben Rocky feleségével, így szólt hozzá: „Nem arra neveltelek, hogy így beszélj a hölgyekkel!”, majd kiviharzott a teremből.

Életben maradni – 1983

Az egyetlen észszerű magyarázat arra, hogy Stallone elvállalta a Szombat esti láz folytatását, nem lehet más, mint abbéli félelme, hogy elkönyvelik egydimenziós rendezőként. Bár az Életben maradni viszonylag sikeres volt a mozipénztáraknál, szakmai szempontból fájdalmasan rosszra sikeredett. A szóban forgó táncfilm az Ördögűző 2. mellett kb. minden olyan lista elmaradhatatlan eleme, mely minden idők legrosszabb filmes folytatásait taglalja.

Rocky IV. – 1985

A harmadik rész sikere után magától értetődő volt, hogy Stallone újfent rendezőként dolgozzon, ő pedig kiváló érzékkel lovagolta meg a hidegháborús hangulatot. A IV. rész így még a Rocky III.-nál is komolyabb siker lett bevételi szempontból, dacára annak, hogy a forgatókönyv hajmeresztően buta fordulatokban bővelkedik. A Rock IV. hangulata már teljesen elüt a korábbi epizódokétól, Stallone ennek érdekében még a zeneszerző, Bill Contit is lecserélte Vince DiColára, aki a legősibb Transformers-film zenéjét komponálta. Nem mellesleg ez a film jelentette az ugródeszkát Dolph Lundgren számára az akciófilmek világába.

Rocky Balboa – 2006

A Rocky IV. után Stallone rendezőként maratoni szabadságra vonult, ami érthető, hiszen Stallone a legfoglalkozatottabb akciószínészek egyikévé vált (lásd: Rambo-trilógia, a Korba, a Bosszú börtönében, a Tango és Cash, majd később a Pusztító, a Specialista, a Bérgyilkosok és társai). A 90-es évek második felétől azonban karrierje olyan zuhanórepülésnek indult, hogy bármelyik orosz bázisugró megirigyelhette volna. Megint csak kiváló érzékkel vette észre, hogy az évtizedes gödörből csak egy igazán nagy dobással tud kimászni, és úgy döntött, igazságot szolgáltat Rocky Balboának, akivel a Rocky V-ben nemcsak Tommy Gunn bánt el bestiálisan, hanem ő maga és a rendező, John G. Avildsen is. Lehet, hogy szentségtörés ezt kijelenteni, de a Rocky Balboa magasan a legjobb Rocky-film lett, melyben a főszereplő visszakapta a korai időkben rá jellemző, szerethető egyéniségét.

John Rambo – 2008

A Rocky Balboa sikerének egyenes következménye volt, hogy Stallone feltámasztotta karrierjének másik meghatározó karakterét, aki az amúgy tökéletes, és drámaiságot sem mellőző Első vér után egyre butább folytatásokban tűnt fel. Sly korábban sosem rendezett klasszikus értelemben vett akciómozit, de a 21. századi elvárásoknak megfelelően vette az akadályt. A John Rambo sötétebb hangulatú és véresebb bármelyik korábbi mozinál, egyúttal kellően pörgős is. Nem alapmű, mint az Első vér, de a legminőségibb iparosmunka.

The Expandebles – A feláldozhatók – 2010

Korábban valamiért senkinek nem jutott eszébe, hogy összeboronálja a videókorszak csaknem összes akciósztárját, és a produkciót akkora idézőjelbe tegye, hogy az a Holdról is jól látható. Stallone ezzel megtörté a jeget: célja egyértelműen nem a világmegváltás vagy a műfajteremtés volt, csupán egy minden izében szórakoztató akciófilm. Ilyen értelemben az Expendables-szel kapcsolatosan csak egyetlen panasszal élhetünk: hogy Steven Seagalt nem sikerült megnyerni a produkcióhoz.