Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Hibát követtek el a Charlie Hebdo karikaturistái

Hibát követtek el a Charlie Hebdo karikaturistái

  • TV GO
  • 2015. 02. 19., 19:00

Hayao Miyazaki, a köztiszteletben álló japán rajzfilmes szerint a szatirikus rajzok készítőinek elsősorban saját országuk kultúrájával kellene foglalkozniuk.

A világhírű animék alkotója, a rendezéstől már visszavonult, 74 éves Hayao Miyazaki beszállt a Charlie Hebdo-mészárlás után fellángolt vitákba, amelyek arról szólnak, meddig mehet el egy karikatúrarajzoló a közszereplők nevetségessé tételében és a provokálásban.

(Forrás: Frazer Harrison / AFP)

A japán művész egy helyi lapnak nyilatkozott a témában, amiről a Kotaku nevű blog számolt be. Miyazaki szerint hiba olyan dolgokról karikatúrákat készíteni, amiket más kultúrák tisztelnek. Úgy fogalmazott: „jó gondolat lenne ezt befejezni”. Miyazaki azt is hozzátette, hogy a szatirikus rajzok készítőinek inkább a saját országukkal kellene foglalkozniuk:

"A karikatúrákat elsősorban és mindenekelőtt saját országuk politikusairól kellene készíteniük. Az mindig gyanús, ha más országok politikai vezetőit teszik meg célpontnak."

Hayao Miyazaki rajzfilmjei nagyon népszerűek Japánban, de a nyugati közönséggel is ő ismertette meg az animéket. Varázslatos hangulatú modern rajzfilmmeséi, a Totoro – A varázserdő titka, A vadon hercegnője, a Chihiro Szellemországban vagy A Vándorló palota bemutatásuk után szinte azonnal kultfilmek lettek, és világszerte masszív rajongói bázissal rendelkeznek.

Miyazaki nem először tesz politikai vonatkozású kijelentést. 2003-ban például azért nem ment el az Oscar-gálára – ahol a Chihiro Szellemországban megkapta a legjobb animációs filmnek járó díjat –, mert ellenezte az Egyesült Államok beavatkozását az iraki konfliktusba. Legutóbbi filmje, a Szél támad egy repüléstechnikai tervező élettörténetét mutatja be, és egyértelmű pacifista felhangokkal bír.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:

- Julia Roberts a szárnyai alá vette Batkidet
- Újabb megható rajzok a meggyilkolt karikaturisták emlékére
- Ezrek követelik Scaarlett Johansson kirúgását

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából.

Illusztráció forrása: Alberto Pizzoli / AFP

Filmek Neked!

Pinokkió

Színes, szinkronizált, olasz-belga-francia-luxemburgi animációs film (2012)

Jona-jona pingvin

Színes, magyarul beszélő, japán-francia animációs (2009)

Pókember - Irány a Pókverzum

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)

Nagyfiúk

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2010)