Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Kapcsoljon hetedik sebességbe

Kapcsoljon velünk hetedik sebességbe!

  • Birkás Péter
  • 2015. 04. 01., 18:10
  • Akció-Kaland

Április 2-tól játsszák a hazai mozik a 2001-ben indult Halálos iramban-széria legújabb, hetedik epizódját. Öveket bekapcsolni, és vegyük át közösen, hogy pontosan mi is történt a népszerű akciófilm-sorozat korábbi hat részében!

HALÁLOS IRAMBAN (2001)

A 2001-ben debütált Halálos iramban nem akarta megváltani a világot, a történetét illetően legalábbis semmiképp, hiszen egy meglehetősen bejáratott sablonnal várta a közönséget. Brian O’Conner (Paul Walker) minél előbb szeretne nyomozói rangot, ezért beépül a Dominic Toretto (Vin Diesel) vezette autós bandába, hogy kiderítse, vajon az illegális versenyekben érdekelt csapat áll-e a Los Angeles-i rendőrök idegeit borzoló különleges kamionrablások mögött. Viszont ahogy az lenni szokott, a fedésben dolgozó zsaru túlságosan rákap a tiltott gyümölcs ízére (és a bandavezér húgára), és lassacskán szem elől téveszti a célt, amiért belevágott a titkos küldetésbe.

A nem túl eredeti cselekménnyel operáló (és viszonylag szerény, mindössze 38 millió dolláros költségvetésből készült) film a kissé elcsépelt történet ellenére is megtalálta az utat a nézőkhöz, ami főleg az egyedi miliőnek volt köszönhető. A Halálos iramban a tuningolt verdák és a neonfényes éjszakai versenyek világába engedett bepillantást, megfejelve mindezt látványos autós akciójelenetekkel és szimpatikus karakterekkel. Az ekkor már tapasztalt Paul Walker és a Ryan közlegény megmentése, a Brókerarcok és a Pitch Black után friss sztárként ünnepelt Vin Diesel párosa remekül működött a vásznon, a globális bevételek pedig meghaladták a 200 millió dollárt, így nem is volt kérdéses, hogy elkészül a folytatás.

HALÁLOSABB IRAMBAN (2003)

Két évvel később meg is érkezett a második rész, Paul Walker karakterével a középpontban, lévén Diesel inkább a xXx modern titkosügynökét választotta Dominic Toretto helyett, ráadásul „vitte magával” az első rész rendezőjét, Rob Cohent is. A kopasz macsó távolmaradásában nagy szerepet játszhatott a forgatókönyv, ami szimplán megismételte az előző alapkonfliktusát: O’Conner ismét beépül egy szervezetbe, hogy lebuktasson egy gazfickót. Mindebben egy régi ismerős segíti, aki korábban összerúgta a port Briannel, de hajlandó elásni a csatabárdot, amikor kiderül, hogy a küldetés sikere mindkettőjük ballépéseit semmissé teszi – a figura leírása ugyan passzolhatna Torettóra is, de helyette egy új figurát kaptunk, a nagyszájú Romant, Tyrese Gibson alakításában.

A Halálosabb iramban viszont nemcsak a történetet illetően vérzett el, de a megvalósítás is bőven alulmúlta az első részt. A látvány a tévéfilmeket idézte, az akciószekvenciák meg sem közelítették a Halálos iramban kamionos jeleneteit, és a szereplőket többször láttuk a váltót kezelni, mint tíz másik autós filmben együttvéve. A helyzetet (amit a kritikusok két Arany Málna-díjjal jutalmaztak) még a dögös nyomozónőt alakító Eva Mendes és az ultralaza Ludacris sem tudta megmenteni, és a második rész hiába termelt több pénzt (236 millió dollárt) elődjénél, a duplájára hízó gyártási költségek (76 millió dollár) miatt a nettó bevétel elmaradt a Halálos iramban eredményeitől. Mindez persze nem vetett véget a száguldásnak, csupán egy merész váltást hozott a széria életében…

HALÁLOS IRAMBAN - TOKIÓI HAJSZA (2006)

A harmadik résszel a Halálos iramban-filmeket gyártó Universal visszaállt a startmezőre: O’Connert kukázták, és az utcai versenyzést ismét a középpontba helyezve új főhőssel (Lucas Black), új helyszínen igyekeztek visszaférkőzni a nézők kegyeibe. A Tokiói hajsza az illegális mérkőzések egy speciális „műfajára”, a driftelésre helyezte a hangsúlyt, megspékelve mindezt az amerikai Sean beilleszkedési problémáival, némi romantikával és egy jakuzakapcsolatokkal rendelkező „főgonosszal”.

Anyagi szempontból ugyan a harmadik rész termelte a legkevesebb pénzt (158 millió dollárt), de a rendező, Justin Lin mégis visszatérhetett a folytatásra, ami a jövőt illetően kiváló döntésnek bizonyult a Universal részéről. A Tokiói hajsza egyik legnagyobb érdekessége, hogy a film legkarizmatikusabb figurája egy mellékszereplő, Han (Sung Kang), akit Justin Lin egy korábbi filmjéből, a Better Luck Tomorrow-ból emelt be a történetbe. Han a főhős mentoraként funkcionál, és hiába szenved halálos balesetet a film egy pontján, mégis feltűnik a folytatásokban, ráadásul egyre jelentősebb szerepben. Az ellentmondást a rendező ugyan későbbi munkáiban folyamatosan igyekezett feloldani, de csak a Halálos iramban 6 meglepetésjelenetéből derül ki egyértelműen, hogy a Tokiói hajsza cselekménye időrendileg valójában a 4-5-6. részek után (de a 7. előtt) játszódik.

HALÁLOS IRAM (2009)

Kevés olyan filmsorozat létezik, ami a negyedik résszel kapott igazi erőre, ám a Halálos iramban ebbe az elitklubba tartozik. Vin Diesel ugyan már a harmadik rész végén feltűnt egy cameo erejéig, de a negyedik felvonásra nemcsak őt sikerült visszacsábítani, hanem az első rész összes fontosabb szereplőjét. Az eredeti hősöket Toretto barátnőjének (Michelle Rodriguez) halála hozza össze: a Halálos iram így egy klasszikus bosszúsztori, amelyben a körözött Dominic és az FBI kötelékébe tartozó Brian kénytelenek összefogni, hogy kézre kerítsék Letty gyilkosát.

A negyedik rész meglepő sikerében (363 millió dolláros bevétel világszerte) ugyan nagy szerepe volt Diesel és Walker visszatérésének, de ugyanilyen fontosnak bizonyult, hogy Justin Lin mert szakítani a gyökerekkel, és a versenyzős szubkultúrát háttérbe szorítva sokkal inkább a látványos akciókra és a szereplők közti dinamikára helyezte a hangsúlyt. A régi arcok mellett ráadásul új, fontosabb karakterek is feltűntek a színen, és bár a Halálos iram idején ez még nem feltétlenül látszott, később egyértelművé vált, hogy Lin határozott koncepcióval állt neki a sorozat reformálásának, és főleg neki köszönhető, hogy az autós agymenésből az a sikerszéria lett, amit ma ismerünk.

HALÁLOS IRAMBAN: ÖTÖDIK SEBESSÉG (2011)

Az Ötödik sebesség a negyedik rész közvetlen folytatása, ahol az előzmény fináléjának köszönhetően a körözési listák élére ugrott Toretto és O'Conner Dél-Amerikában keveredik olyan balhéba, amivel magukra haragítják a helyi kiskirályt. Az egész Riót a markában tartó maffiózó végül annyira feldühíti hőseinket, hogy a szökevények bosszút esküsznek, és csapatot szerveznek a férfi kifosztására. Mivel a város teljes rendőrsége Reyes kezében van, a feladat nem egyszerű, és a helyzetet tovább bonyolítja, hogy a helyszínre érkezik Hobbs (Dwayne "The Rock" Johnson) fejvadászcsapata, azzal a céllal, hogy Torettóékat bármi áron visszavigyék az Egyesült Államokba.

A Halálos iramban ötödik része a széria gyöngyszeme, ahol az utcai versenyzés már csak kikacsintásként jelenik meg, ellenben egymást érik a látványosabbnál látványosabb akciójelenetek, amelyek ugyan fittyet hánynak a fizika összes törvényére, cserébe hihetetlenül szórakoztatóak. A film több mint kétórás játékideje ellenére szinte végig feszes, mindig történik valami, és amikor már azt hinnénk, hogy nem jöhet vadabb akció, akkor az alkotók mindig sikeresen emelik a tétet. Mindezt csak tetézik a kiváló beszólások, a lazaság és a remek színészgárda, ami a korábbi részek legjobb karaktereiből (Dominic, Brian, Mia, Han, Gisele, Roman, Tej) áll össze, kiegészítve a társaságot a mindig brutális Dwayne Johnsonnal. Az Ötödik sebesség az elejétől a végéig jófajta agyatlan szórakozás, ráadásul Justin Linnek még arra is maradt energiája, hogy az utolsó pillanatokra visszahozza Eva Mendest egy cameóra, és egy olyan cliffhangerrel zárja le a sztorit, hogy a közönség azonnal be akarjon ülni a folytatásra...

HALÁLOS IRAMBAN 6 (2013)

Az ötödik rész 626 millió dollárt termelt a mozipénztáraknál, így nem volt kétséges, hogy Torettóék kalandjai még nem értek véget. A Halálos iramban 6 mindenben igyekezett rálicitálni az elődökre: a sztori mozgatórugójaként megkaptuk a negyedik részt mégiscsak túlélő amnéziás, az ellenféllel kokettáló Lettyt (ezúttal is Michelle Rodriguez alakításában), továbbá az eddigi legkeményebb, katonai múltú főgonoszt (Luke Evans), akinek legyűréséhez Hobbs a legendás csapat segítségét kéri – ellőve ezzel az "ellenségek összefognak a nagyobb jó érdekében" nem túl eredeti, de legtöbbször működő paneljét.

A 2013-as rész az Ötödik sebesség-ben bevált receptet követi, így visszatér az összes fontosabb karakter, egymás után jönnek a durvábbnál durvább akciók, és a különleges luxusjárgányok mellett ezúttal már egy tank és egy hatalmas repülő is képbe kerül. A film ugyan már nem olyan összeszedett, mint 2011-es elődje (néhol érződik, hogy a kevesebb több lett volna, s olykor a fordulatok is kissé erőltetettnek hatnak), az viszont mindenképpen dicséretes, hogy Justin Lin (akinek ez volt az utolsó Halálos iramban-filmje) ügyesen varrja el a szálakat, főleg kedvenc karakterét, Hant illetően. A film stáblistát követő jelenetében végre világossá válik, hogy a Tokiói hajsza pontosan hol helyezkedik el a Halálos iramban-idővonalon, sőt: még arra is fény derül, hogy Han balesete nem a véletlen műve, hanem egy kőkemény bosszúhadjárat kezdete, amit már a Halálos iramban 7 rosszfiúja indít Toretto kompániája ellen.

HALÁLOS IRAMBAN 7 (2015)

A Halálos iramban hetedik része április 2-án kerül a mozikba, és a közel 800 millió dollárt termelő hatodik rész után hatalmas várakozások előzik meg, főleg Paul Walker tragédiájának fényében, aki a film forgatása idején vesztette életét, így ez lett az utolsó munkája. A sztárparádé természetesen most is garantált, a díszes társaságot ráadásul Jason Statham egészíti ki, és az előzetesek alapján őrült és látványos akciókban ezúttal sem lesz hiány. A kérdés már csak az, hogy a Justin Lint váltó új rendező, James Wan (Fűrész, A gonosz háza) vajon képes lesz-e megugrani az elődje által igencsak magasra helyezett lécet...

NÉZZEN HALÁLOS IRAMBAN-FILMEKET A TV GO-N:

- Halálos iramban
- Halálosabb iramban
- Halálos iramban - Tokiói hajsza
- Halálos iram
- Halálos iramban: Ötödik sebesség
- Halálos iramban 6

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Kategóriák: Akció-Kaland

Filmek Neked!

John Wick

Színes, szinkronizált, amerikai akcióthriller (2014)

Csatahajó

Színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi akciófilm - (2012)

A herceg

Színes, szinkronizált, amerikai-angol akcióthriller (2014)

Északiak: A viking saga

Színes, szinkronizált, svájci-német-dél-afrikai akciófilm (2014)