Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Samuel L. Jackson nem bánja, hogy ellopták az arcát

Samuel L. Jackson nem bánja, hogy ellopták az arcát

  • TV GO
  • 2015. 04. 29., 07:17

A Ponyvaregény sztárja már tíz szuperhősfilmben, illetve videojátékban alakította a S.H.I.E.L.D. vezetőjét, Nick Furyt. Jackson azonban már azelőtt Fury volt, hogy a Marvel felajánlotta volna neki az ikonikus szerepet…

A karakter ugyanis már a filmek alapjául szolgáló, azaz azokat jóval megelőző Marvel-képregényekben úgy nézett ki, mint Samuel L. Jackson, mivel a Bosszúállók 2002-ben újragondolt, modernizált képregényverziójában, az Ultimates-ben (magyarul A különítmény címmel jelent meg) róla mintázták Fury figuráját.

Fury sokáig fehér volt a képregényekben, ám Mark Millar író és Bryan Hitch rajzoló nemcsak fekete bőrűként alkották újra, hanem egy az egyben Jackson fizimiskáját álmodták rá.

(Forrás: Marvel / Mark Millar / Bryan Hitch)

A 2008-ban a Vasember-rel útjára indított mozis Marvel-univerzum pedig elsősorban az Ultimates-re támaszkodott az old school képregények helyett, így nem is volt kérdés, hogy a színész a papírról lelépve a filmekben is magára öltheti Nick Fury sötét ruháját és menő szemkötőjét. Millar maga a következőképpen emlékszik vissza a karakter újraalkotására.

„Azt akartam, hogy egy afroamerikai Nick Fury legyen a S.H.I.E.L.D. vezetője, mivel akkoriban a való életben is egy fekete férfi, Colin Powell volt hasonló hatalom birtokosa (2001 és 2005 között ő volt az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere – a szerk.). Ezenkívül úgy éreztem, hogy ez a Nick Fury név teljesen úgy hangzik, mintha a hetvenes évekbeli blaxploitation-filmekből lenne egy hős neve. (…) Sam pedig híresen a legcoolabb arc, akit ismerünk, így én és a rajzoló, Bryan Hitch olyan szégyentelenek voltunk, hogy az ő külsejét használtuk fel, mégpedig az engedélye nélkül. Mindez még 2001-ben történt, amikor még képtelenségnek tűnt, hogy ebből egyszer mozifilm szülessen, lévén a Marvel épp akkor mászott ki egy csődközeli állapotból."

Tényleg mintha rá öntötték volna a szerepet (Forrás: Fórum Hungary)

„Amiről azonban nem tudtunk, hogy Sam lelkes képregényrajongó, így természetesen feltűnt neki a dolog. Nemrég pedig film készült a Kingsman: A titkos szolgálat című képregényemből, amiben ő játszotta a főgonoszt, ezért úgy alakult, hogy összefutottunk a forgatáson. Az első dolog, amit mondtam neki, hogy remélem, nem haragszik, amiért így kizsákmányoltuk a külsejét még tizenhárom évvel ezelőtt. Ő pedig azt válaszolta, hogy ’a francokat, dehogyis, ember, és köszönet a filmes szerződésekért’. Fantasztikus fickó.”

Jackson egyébként egy, az LA Timesnak 2012-ben adott interjúban elmesélte, hogy a hasonlóságon felbuzdulva annak idején kapcsolatba lépett a Marvellel, és kvázi bejelentkezett a szerepre egy esetleges adaptáció esetén, a Marvelnél pedig azt válaszolták neki, hogy valóban terveznek filmfeldolgozást, és remélik, hogy a színész is a része lehet. Millar pedig annyira nem csinált titkot Fury és Jackson hasonlóságából, hogy a képregény egyik részében a figura még viccelődik is azon, hogy ha mozi készülne az életéből, őt biztos Samuel L. Jackson játszaná.

(Forrás: Marvel / Mark Millar / Bryan Hitch)

Nem mindenkinek volt azonban akkora szerencséje, mint Jacksonnak, hiszen ugyanebben a képregényfolyamban Amerika Kapitánynak Brad Pittet, Vasembernek Johnny Deppet, az Óriásnak Matthew McConnaughey-t, a Darázsnak Lucy Liut, Hulknak pedig Steve Buscemit képzelték el – a későbbi mozgóképes verziókban azonban nem a felsorolt színészekre osztották a szóban forgó szuperhősök szerepét.

Mark Millarnak azonban még így is rengeteg mindent köszönhet a filmipar (Nick Fury újraértelmezésén kívül is), lévén, hogy az egyelőre tizenegy produkciót számláló Marvel-univerzum mellett olyan további nagy sikerű feldolgozások alapulnak a munkáin, mint a Ha/Ver, a Wanted, a már említett Kingsman, és az általa jegyzett Civil War alapján forgatják a következő Amerika Kapitány-mozit is.

TOVÁBBI OLVASNIVALÓK:

- A németek lázadnak a Bosszúállók 2 ellen
- Minden, amit a Bosszúállók 2 előtt tudni kell
- Sólyomszem is beszáll a Polgárháborúba
- De miért csépeli Hulk a Vasembert?

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Filmek Neked!

Sin City: Ölni tudnál érte

Színes, fekete-fehér, szinkronizált, amerikai akciófilm (2014)

Gru 2

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2013)

A kém, aki dobott engem

Színes, magyarul beszélő, amerikai vígjáték (2018)

Csillag születik

Színes, magyarul beszélő, amerikai zenés film, filmdráma (2018)