Bejelentkezés

Ha már regisztráltál, csak lépj be!

Regisztráció nélkül is be tudsz lépni, ha rendelkezel t-online.hu, t-email.hu, vagy freemail.hu email címmel, és megadod az ehhez tartozó jelszavad.

Regisztráció

Regisztrálj és élvezd az előnyöket:

  • Válassz több száz film és sorozat közül
  • Nézz élő tv-műsorokat számítógépen, táblagépen vagy okostelefonon

Első belépés a TV GO-ra

Rendszereink szerint már rendelkezel t-online.hu, t-email.hu vagy freemail.hu email címmel, vagy korábban Telekom szolgáltatás igénybevételéhez email címeddel regisztráltál már, így most nem kell regisztrálnod. Mivel még nem használtad a TV GO szolgáltatást emiatt a TV GO használatához kérjük, fogadd el a felhasználási feltételeket!

Zene a mozivásznon – John Frizzell

  • TV GO
  • 2019. 01. 26., 06:52

Kéthetente szombatonként arra vállalkozunk, hogy bemutassuk korunk legnagyobb, leg(el)ismertebb zeneszerzőit, akiknek fő alkotói területe a mozivászon. Egy kicsit belapozunk életükbe, de természetesen szemezünk alkotásaik közül is. E heti filmzenészünk John Frizzell.

Gyerekként szoprán volt, felnőtt korára pedig másodrangú filmek zeneszerzője lett – minőségi váltás ez, ami műveit tekintve még nem fejeződött be, teljesedett ki, Frizzell ugyanakkor sok műfajban is maradandót alkotott már az eddigiekben is.

"Azt hiszem, egyetértek Duke Ellingtonnal, miszerint jó zenéken belül csak egy létezik: jó zene, amit azonnal felismersz, amint meghallod." (John Frizzell)

Fényes karrier állhatott volna előtte akkor is, ha nem vált műfajt, ám mégis a zenével egy teljesen más módon kezdett foglalkozni harmincas éveire. Frizzell ugyanis gyermekként a Nemzeti Székesegyház kórusának tagja volt, ahonnan útja a párizsi operatársulatba, majd a New York-i Metropolitanbe vezetett. Miután felhagyott az énekléssel, énekhanggal való foglalatosságaival, kaliforniai és manhattani egyetemi évei alatt fordult a zeneszerzés felé, többnyire tanárai hatására, valamint a pop-, rock- és a jazz műfaji világának megismerését követően.

Pályájának nagy részére jellemző, hogy elsősorban televíziós és más, kisebb produkciókhoz komponált, de filmes területen is volt egy-egy nagyobb fogása ("13 kísértet", "Szellemhajó", "Bölcsőd lesz a koporsód”, "Hivatali patkányok”, "Feltámad a halál”(!)), melyek közül az Alien-széria negyedik epizódját szokták kiemelni.

ZENE A MOZIVÁSZNON - JOHN FRIZZELL KÖZREMŰKÖDÉSEI:
- Kéjlak
- A texasi láncfűrészes: Az örökség
- Végső menedék
- A tíz csapás
- Alien 4. – Feltámad a Halál

Mi a TV GO? Egy szórakoztató portál, ahol filmeket, sorozatokat és tévéműsorokat nézhet, friss hírekkel és filmes cikkekkel kiegészítve. Mindez bárhol, bármikor, bármilyen regisztrált készüléken (számítógép, okostelefon, tablet, okostévé). Regisztráljon, és válogasson a TV GO kínálatából!

Forrás: Filmzene.net
Illusztráció: TV GO

Filmek Neked!

Kéjlak

Színes, magyarul beszélő, amerikai thriller (2014)

A texasi láncfűrészes: Az örökség

Színes, magyarul beszélő, amerikai horror (2013)

Végső menedék

Színes, magyarul beszélő, amerikai horror (2010)

A Grincs

Színes, magyarul beszélő, amerikai animációs film (2018)